Maltese Terrier

Tarih olarak bilinen en eski köpek ırkları arasında sayılabilen Maltese Terrier, Terrier ailesinin en tatlı üyelerinden birisidir. Hafif yapısı ve salınarak yaptığı yürüyüş açısından kimileri tarafından su köpeği olarak da adlandırılmaktadır. Kilo olarak maksimum 3-3,5 kg ağırlıklarına ulaşabilen sevimli dostumuz sahibi ile her türlü seyahate katılabilmektedir. Bu özelliği sayesinde çok fazla tercih edilen bir ırk olduğu söylenebilmektedir.

Maltese Terrier

Maltese Terrier’in eğitimi diğer ırklara oranla daha kolaydır. Çok zeki bir ırk olduğu söylenebilen sevimli dostumuz eğitim konusunda da sahiplerine son derece yardımcı olabilen bir ırktır. Huyuna giderek verilen doğru eğitimler sayesinde oldukça verimli bir eğitim dönemi geçirebilen bu ırk sahipleri açısından da çok sevilmektedir.

Egzersiz konusunda enerji seviyesinin yüksek olması sebebiyle kendi egzersizlerini kendi yaptığı da söylenebilmektedir. Tüy dökme konusunda oldukça az tüy döken sevimli dostumuzun bu özelliği de büyük ölçüde tercih sebebidir. Ancak dalgalı tüy yapısının günlük tarama bakımının yapılmadığı takdirde dolanma gibi sorunlara maruz kaldığı da söylenebilir. Beslenme konusunda dikkatli davranılması gereken bu ırkın alerjik hastalıklara maruz kalma riski yüksektir. Bu sebeple beslenme konusunda uzmanlardan yardım alınması faydalı bir seçim olarak gözlemlenmektedir.

MALTESE TERRIER KİŞİLİK & KARAKTER ÖZELLİKLERİ

Maltese Terrier özellikleri kişilik olarak enerjik bir canlıdır. Bunun yanında bedenine oranla çok yüksek tonlara çıkabilen bir havlama sesine sahiptir. Bu özelliği dolayısıyla kimi insanlar tarafından sevilmemektedir. Ancak doğru eğitimlerle bu özelliğin de törpülenmesi mümkündür. Eğitimi konusunda çabuk öğrenen bir cins olduğu için hatalı davranışları da çabuk öğrenmesi mümkündür. Bu sebeple sevimli dostumuz eğitilirken çok hassas davranılması tavsiye edilmektedir.

Ev hali ile son derece neşeli ve uyumlu olan patili dostumuzun zaman zaman her terrier aile üyesinde olduğu gibi büyük köpeklere karşı saldırgan davrandıkları da görülmüştür. Fiziksel görünümüne oranla fazlaca cesur olan sevimli dostumuzun bu konuda iyi eğitilmesi ve korunması gerektiği söylenebilmektedir.

Sahibine büyük ölçüde bağlı olan bu ırkın, kendisiyle ilgilenilmesini ve oyun oynanmasını istediği de bilinmesi gerekmektedir. Günlük rutin olarak yapılan oyunlar ve yürüyüşler bu ırk için son derece gerekli bir ihtiyaçtır. İçinde fazlaca barındırdığı enerjiyi atması için yapılan bu rutinler sevimli dostumuzun agresif ruh halini de törpülemeye yardımcı olabilmektedir.

MALTESE TERRIER TARİHİ

Maltese Terrier ırkının günümüz küçük köpek ırklarının en eskisi olduğu söylenmektedir. Tarihinin M.Ö 1500’lü yıllara dayanabileceği söylentiler arasındadır. Ataları olarak Spaniel ve Poodle cinslerinin birleşmesiyle oluştuğu düşünülen bu ırk son derece sevimli bir yapıya sahiptir. İlk izlerinin Malta Adasında görülmesi ile Malta Teriyeri ismini alan sevimli dostumuz daha sonra pek çok ülkeyi ziyaret etmiştir.

Doğu ve Avrupa’ya ihraç edilerek pek çok ülkeyi gezmiş olan patili dostumuz İngiliz soylularının dikkatini çekmiştir. Bu şekilde ün yapan Maltese Terrier pek çok soylunun aile dostu olmuştur. Daha önceden beyazdan başka renklere de sahip olan bu ırk bu yıllardan sonra sadece beyaz renkte çoğalmaya devam etmiştir.

Bu şekilde köklü bir tarihe sahip olan Malta Teriyeri günümüzde pek çok kişi tarafından kucak köpeği olarak anılmaktadır. İyi eğitildiği takdirde tam bir aile dostu olan bu ırkın geçmiş tarihteki yaşantısının da bu şekilde olduğu bilinmektedir.

MALTESE TERRIER FİZİKSEL NİTELİKLER

Bembeyaz kürk tarzı kürk yapısıyla son derece sevimli bir ırk olan minik dostumuz Maltese Terrier ufak boyutlarına rağmen enerjik bir canlıdır. Oyun oynamayı çok seven bu ırkın ortalama kilosu 2,5 kg- 3 kg aralığındadır. Sevimli dostumuzun aşırı kilo alması durumunda bacaklarında eklem sorunlarının yaşanacağının bilinmesinde fayda vardır. Bu sebeple patili dostumuzun beslenmesine son derece önem gösterilmesi gerekmektedir.

Günlük rutin olarak oyun oynamayı seven Maltese Terrier ırkı hiperaktif yapısından dolayı enerjisini atacak bir eğlence aramaktadır. Oyun ile enerjisini atan sevimli dostumuzun büyük bir egzersiz ihtiyacı bulunmamaktadır.

Kar beyazı göz alıcı tüylerinin düzenli olarak taranması gerekmektedir. Aksi taktirde bu tüylerin birbirine dolanarak sevimli dostumuza acı çektirmesi söz konusudur. Bu tip durumlarda makine ile tıraş işlemi bir çözüm olmaktadır. Fakat patili dostumuzun göz alıcı tüylerini kaybetmemesi adına her gün taranarak parlak tüylerinin korunması daha mantıklı bir seçim olarak karşılanmaktadır.

MALTESE TERRIER BAKIMI

Maltese Terrier bakımı

Maltese Terrier bakımının çok da hafife alınacak bir ırk olmadığı söylenebilmektedir. Beyaz tüylerinin hep temiz gözükmesi adına düzenli olarak taranması gerekmektedir. Aksi takdirde sevimli dostumuzun tüyleri birbirine dolanarak kötü bir görüntü ve acı verici bir durum çıkartabilmektedir. Aynı zamanda tüy dökme problemi her ne kadar yok denecek kadar az da olsa taranmadığı takdirde bu sorun da ortaya çıkabilmektedir.

Aynı zamanda göz yaşlarının düzenli olarak silinmediği takdirde beyaz tüyleri üzerinde leke bıraktığı da bilinen durumlar arasındadır. Bu sebeple göz yaşlarının da düzenli olarak silinmesi sevimli dostumuzun bakımları arasında yer almaktadır. Bunlara ek olarak patili dostumuzun düzenli olarak oyun veya gezi etkinlikleriyle sahip olduğu enerjiyi boşaltması gerekmektedir. Bu unsur için de sahiplerinin özenli davranması beklenmektedir.

Kirlenme sıklığına göre yıkanması gereken sevimli dostumuzun ağız ve diş bakımı da düzenli olarak yapılması zorunlu olan bir etkinliktir. Tüylerinin kısaltılmasının da aynı derece önemli olduğunu söylemekte fayda vardır.

MALTESE TERRIER EĞİTİMİ

Maltese Terrier ırkı sevimli dostlarımızın son derece zeki bir ırk olduğu bilinmektedir. Bu sebeple eğitim konusunda sahiplerine kesinlikle zorluk çıkartmamaktadırlar. Fakat yine de eğitim konusu her canlıda olduğu gibi son derece önemli bir konudur. Bu sebeple sahipler tarafından özel bir ilgi gerektirmektedir.

Öncelikle bilinmelidir ki Maltese Terrier ırkı fiziksel özelliklerinin aksine son derece inatçı ve sahibine liderlik taslayabilecek kadar cesur bir ırktır. Bu sebeple sahiplerin eğitim esnasında sevimli dostumuzun huyuna giderek, inatlaşmayarak fakat liderlik vasfını da ona vermeyerek bir eğitim süreci uygulaması gerekmektedir. Bu eğitim sürecine itaat eğitim süreci denmektedir.

Sevimli dostumuz bu eğitimini tamamladıktan sonra tuvalet, banyo gibi temel eğitimlerden geçerek kaliteli bir aile ortamına girebilmektedir. Düzgün eğitim alan bir Maltese Terrier tam bir aile evcil hayvanı olarak yaşamaktadır. Bunun yanında çok zeki olduğu bilinen bu cinsin sahibine zaman zaman yardımcı olduğu konular da olabilmektedir.

MALTESE TERRIER BESLENMESİ

Maltese Terrier ırkı diğer canlılara oranla beslenme konusunda çok hassas bir ırktır. Hafif kilosunu korumak sahiplerin en çok dikkat etmesi gereken unsurlar arasında yer almaktadır. Bunun sebebi bacak yapılarının ufak olması sebebiyle ağır kilolara ulaştığında eklem problemleri yaşayabilecek potansiyelde bir ırk olmasıdır. Bu sebeple doğru mamalarla dahi beslense yemesi gerekenden fazlası yedirilmemelidir.

Bunun yanında yine de yiyeceği mamalar konusunda da son derece seçici olmak gerekmektedir. Alerjik bir yapıya sahip olan sevimli dostumuz kalitesiz mamalar yediği takdirde pek çok sorun yaşayabilmektedir. Bu sebeple beslenme konusunda en doğru seçim bir uzman görüşü alarak ona göre hazırlanmış olan program dahilinde beslenmesidir. Maltese Terrier ırkı için en çok dikkatli olunması gereken konu beslenme programıdır.

maltese teriyer

MALTESE TERRIER YAŞAM SÜRESİ NE KADAR?

Her canlıda olduğu gibi bu sevimli dostumuz için de yaşam süresi beslenme, egzersiz ve yaşam standartları gibi etkenlere bağlı olarak değişmektedir. Bu sebeple bu konuda net bir şey söylemek imkansızdır. Fakat yapılan gözlemlere dayanarak bu ırkın yaşam süresi 12-15 yıl olarak bilinmektedir.

Bu sürenin kesinlikle bir gerçekliği bulunmamaktadır. Doğru eğitilmiş, doğru şekilde beslenmesi sağlanmış, uygun sıcaklıklarda ve uygun ortamlarda beslenerek tüm ihtiyaçları karşılanmış bir Maltese Terrier çok daha uzun yıllar boyunca hayatına devam edebilmektedir. Bunu sağlamanın en temel yolu her zaman bir uzman eşliğinde gerekli kontroller yapılarak, doğru adımlar uygulanarak sevimli dostumuzun huzurlu bir yaşam sürmesine yardımcı olmaktır.

SSS

– Maltese Terrier Ne Kadar Büyüt?

Ortalama olarak Maltese Terrier yavru dönemini atlattıktan sonra 20-25 cm uzunluklarına kadar büyüyen bu ırkın ağırlığı ise 3 kg civarlarında olabildiği bilinmektedir. Bu kilonun üzerindeki kilolar ise sevimli dostumuzun hayatını etkileyecek düzeyde zararlar verebilmektedir. Bu sebeple patili dostumuzun kilosuna son derece önem verilmesi gerekmektedir.

– Maltese Terrier üşür mü?

Her canlı gibi bu sevimli dostumuz da olumsuz hava şartlarında üşüyüp sıcak hava şartlarında sıcaklamaktadır. Özellikle bu ırkın sıcaklık hassasiyeti son derece yüksektir. Bu sebeple sevimli dostumuza pet shoplarda bulunan onlara uygun kıyafetler satın alınarak gezi ortamlarında rahat edilmesi sağlanabilmektedir. Bunun yanında ev yaşamında ise uygun oda sıcaklıkları ayarlanabilmesi faydalı olacaktır.

– Maltese Terrier kaç kilo olmalı?

Maltese Terrier ırkı köpeklerin boyuna da bağlı olarak 2,5-3 kg ağırlığını geçmemeleri kemik sağlığı açısından son derece önemlidir. Bu sebeple beslenmesine son derece önem verilmesi gereken bir ırktır.

– Maltese Terrier ev yemeği yer mi?

Sevimli dostumuzun ev yemekleri tüketmesi mümkündür. Fakat bu yemekleri tüketirken bir uzmandan yardım alınması son derece önemli bir konudur. Bunu sebebi ise bu cins köpeklerin alerjik bir yapıya sahip olmalarıdır.

teriyer fiyat

– Maltese Terrier fiyatları nedir?

Maltse Terrier fiyatları, Yorkshire Terrier fiyatları ile benzer olarak 1500 TL ile 4500 TL aralığında değişmektedir. Fakat bu cins bir sevimli dosta sahip olmak isteyen kişilerin barınaklardan veya bu cins köpek sahiplerinden sahiplenme yoluyla da yavru almaları mümkündür.

– Maltese Terrier renkleri nelerdir?

Maltese Terrier cinsi sevimli dostlarımız yalnızca kar beyazı renginde bir tüy tipine sahiptir. Geçmişte farklı renklerde bulunsalar da günümüzde yalnızca bu renkte Maltese Terrierler bulunmaktadır.

– Maltese Terrier aylık masrafı ne olur?

Son derece sevimli bir dış görünüşe sahip olan yavrularımızın bu görünüşü koruması adına bakım ihtiyacı da bulunmaktadır. Bu ihtiyacın ortalama fiyatı 350 TL ile 400 TL aralığında olduğu bilinmektedir.

SONUÇ

Sonuç olarak bu ırkın artılarını ve eksilerini şu şekilde sıralayabiliriz;

(+)

  • Son derece hafif yapısı ile tam bir kucak köpeği olarak nitelendirilmektedir.
  • Zeki bir yapıya sahip olduğu için eğitim sonrasında aile dostu bir kişiliğe bürünmektedir.
  • Eşsiz bir dış görünüşe sahiptir.
  • Gerekli eğitimlerini aldıktan sonra sahibine yardımcı olabilecek düzeyde akıllı bir cinstir.
  • Hiperaktif yapısı sebebiyle günlük rutinler harici egzersiz ihtiyacı yoktur.

(-)

  • Ses tonu fiziksel özelliklerine oranla çok yüksek çıkabilmektedir.
  • Zeki fakat inatçı bir köpektir, bu sebeple eğitimi özen ister.
  • Bakım gerektiren bir ırk olduğu bilinmektedir.
  • Beslenme konusunda çok seçici bir ırktır.
  • Aşırı kilo almaması için çaba gösterilmelidir.
Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.