Marmaris’te müzik yasağı turizmciyi bezdirdi: Esnafı perişan!

Yaz aylarının gelmesi ile birlikte turizmde oldukça hareketli günler geçiren Muğla’nın Marmaris ilçesinde halen devam eden müzik yasağına tepkiler sürüyor. Şikayet yağıyor, turistler gece hayatı ve eğlence istiyor.

müzik yasağı

Geçtiğimiz son iki yıl salgın tedbirleri kapsamında uygulanan seyahat kısıtlamaları nedeniyle oldukça sıkıntılı günler yaşayan Muğla’nın Marmaris ilçesi, seyahat tedbirlerinin kaldırılması ile birlikte eski günlerine döndü. Fakat salgın ile birlikte hayata geçirilen tedbirler geçtiğimiz Nisan ayında kaldırılırken, 10 Mayıs itibariyle de müzik yayın yasağı saati 01:00’e uzatılmıştı.

Halen sıkı bir şekilde uygulanan yasak hakkında Marmaris Ticaret Odası (MTO) Başkanı S. Mutlu Ayhan, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Bölge Temsil Kurulu Başkanı Suat Esin ve Güney Ege Turistik Otelciler Birliği (GETOB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Deliveli görüşlerini aktardı.


Müzik yasağı artık turizmin sıkıntısı oldu

Özellikle İngiliz turistlerden gelen yoğun talep nedeniyle turizmcilerin yüzünün güldüğünü belirten MTO Yönetim Kurulu Başkanı S. Mutlu Ayhan; “Son iki yıl Marmaris iş camiası adına oldukça zorlu geçti. Rusya ve Ukrayna savaşı ve yüksek enflasyonla artan maliyetler nedeniyle ticaretimizi zor şartlar altında sürdürmeye çalışıyoruz. Salgın, savaş, ekonomik kriz, sel, yangınlar gibi yaşadığımız onca olumsuzluğa rağmen katıldığımız fuarlar ve tanıtım çalışmalarının meyvesini alıyoruz. Önümüzdeki yılın çalışmalarına başladık. Birleşik Krallık, İskandinav, Romanya ve Polonya pazarlarında büyümeyi hedefliyoruz. Büyümede en önemli kriter turist memnuniyeti. İlçemize turistlerin büyük bölümü müzik yasağından şikayet ediyor. Müzik yasağı eğlence sektörünün veya destinasyonun sıkıntısı olmaktan çıktı, turizmin sıkıntısı oldu. Henüz sezonun ortasındayken bu yasağın bir an önce sonlandırılmasını istiyoruz” dedi.


Şikayetlerin başında müzik yasağı geliyor!

TÜRSAB Bölge Temsil Kurulu Başkanı Suat Esin; “Üyelerimizden gelen şikayetlerin başında müzik yayın yasağı yer alıyor. Müzik yayın saatleri eski serbestliğine dönmemesi durumunda sezonun geri kalanını etkileyecektir. Etkisi sadece bu sezonla da kalmayıp, önümüzdeki sezonun rezervasyonlarında düşüşe sebep olacaktır. Yasağın sonlandırılmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Turistler gece hayatı ve eğlence istiyor

Eğlencenin Marmaris’in öne çıkan unsurları arasında olduğunu belirten GETOB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Deliveli ise şöyle konuştu:
“Otellerin büyük çoğunluğu akşam yemek servisini müteakip çocuk animasyonu, şovlar, canlı müzik ve eğlence programlarını uygular. Otellerin fiziksel yapısı ve genel konseptine bağlı olarak animasyonlar saat 23:30 sona erer. Kapalı eğlence mekanı olmayan otellerde kalanlar Marmaris’in Barlar Sokağını tercih eder. Ancak ne yazık ki, salgın sebebiyle geçen sene yürürlülüğe giren ve bu sene Mayıs ayında 24:00’den 01:00’e uzatılan müzik yasağı sebebiyle, kimse Barlar Sokağı’nı tercih etmiyor. Günümüzde tur operatörleri bazı otellerde farklı konseptler oluşturup eğlence olanaklarını ön plana çıkarmaya başladı. Bu alanda tanınan otel ve turizm destinasyonlarını tanıtarak pazarlıyorlar. Bu da müzik kısıtlamasının Türkiye’yi rekabet ettiği ülkelere karşı dezavantajlı duruma düşürecektir. Unutmamak lazım ki tatil deneyimi bütüncüldür; belirli alanda faaliyet gösteren işletmeler kendi özelinde tatmin olsa dahi misafirin deneyimi daha geniş kapsamlıdır, kent ile entegredir.”

Bilik ve beraberlik içerisinde hareket etmeliyiz


Misafirlerin tatil deneyimini konakladığı tesis, alışveriş yaptığı mağaza, katıldığı tur, eğlendiği gece kulübüne kadar birçok farklı deneyim oluşturduğunu da sözlerine ekleyen Deliveli, “Dolayısıyla, 2 senelik salgın arasından sonra turizmin yaralarını saracağı ilk sezon olan 2022’yi elimizdeki tüm imkanlarla en güçlü ve elverişli bir şekilde birlik ve beraberlik içerisinde, turizmin tüm paydaşlarının ortak kazançlarını gözeterek sürdürmemiz gerekmektedir. Ancak bu sayede Marmaris’imiz turizmde potansiyeline ulaşacak ve hak ettiği konuma sahip olacaktır. Bu bağlamda, yürürlükte olan müzik yasağının kaldırılmasının ve salgın öncesi dönemdeki uygulamaya dönülmesinin sadece bölgemizin değil, rekabet ettiğimiz ülkelere karşı Türkiye’mizin menfaatine olacağı görüşündeyim” ifadelerini kullandı.

Bakan Ersoy: Müzik yasağının yaşam tarzına müdahale gibi algılatılması sinsice


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.