Yargıtay’dan ‘bilgisayar oyun karakterinin çalınması’ konusunda emsal karar

Yargıtay’dan ‘bilgisayar oyun karakterinin çalınması’ konusunda emsal karar: Oyundaki maddi değeri olan karakteri ele geçiren ve menfaat sağlayan sanığın, 2 yıldan 6 yıla kadar hapis istemiyle yargılanması gerektiğine karar verdi.

oyun karakterinin çalınması

Yargıtay’dan ‘bilgisayar oyun karakterinin çalınması’ konusunda emsal karar

Yargıtay 8. Ceza Dairesi, bir kişinin bilgisayar oyunundaki maddi değere sahip karakterini mail şifresini değiştirerek ele geçiren sanığın, 2 yıldan 6 yıla kadar hapis ve adli para cezasına çarptırılması istemiyle yargılanması gerektiğine karar verdi.


Dairenin kararına göre, 2013’te bir kişinin bilgisayar oyunundaki 1500 lira değere sahip olan oyun karakteri, bir başkası tarafından mail şifresi izinsiz değiştirilerek ele geçirildi. Daha sonra bu oyun karakteri, ele geçiren kişi tarafından başka 2 kişinin kullanımına sunuldu.

“Bilişim sistemine girme” suçundan dava açıldı

Oyun karakteri sahibinin şikayeti üzerine, kimliği tespit edilen kişi hakkında atılı suçu işleyene 1 yıla kadar ceza verilmesini öngören Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 243’üncü maddesinde belirtilen “bilişim sistemine girme” suçundan dava açıldı.

Çanakkale 3. Asliye Ceza Mahkemesi de yargılama sonucu oyun karakterini ele geçiren sanığın atılı suçtan mahkumiyetine hükmetti. Yerel mahkemenin verdiği kararın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 8. Ceza Dairesi ise kararı bozdu.

Dairenin kararında, sanığın maddi değeri olan sanal eşyayı ele geçirerek başka 2 kişinin kullanıma sunduğu ve menfaat elde ettiğine vurgu yapılarak, eylemin TCK’nin 244/4’üncü maddesinde belirtilen bilişim sistemine hukuksuz müdahale ederek çıkar sağlama kapsamında değerlendirilmesi gerektiği belirtildi.


Oyun karakterinin çalınmasına hapis istemi

Yerel mahkemenin verdiği kararda suç vasfında yanılgıya düşüldüğüne işaret edilen Yargıtay kararında, hükmün bu nedenle bozulmasına karar verildiği ifade edildi.

TCK’nin 244/4’üncü maddesinde bilişim sistemine hukuka aykırı müdahale ederek haksız çıkar sağlayanlara 2 yıldan 6 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası verilmesi öngörülüyor.

Bilgi notu: PvP ve PvE oyun sunucularında, oyun karakterleri üretiliyor

PVP, oyunda iki karakterin birbiri ile yarışması veya savaşması anlamlarına gelmektedir. Karakter geliştirme oyunlarının yaygın olduğu şu zamanda PVP, yani “player versus player” kelimesini oldukça sık duymanız mümkündür. Oyuncuların karşılıklı olarak mücadele edebileceği ortamlara pvp serverler (pvp sunucuları) denmektedir.

Oyuncuya karşı çevre ya da sıkça kullanılan İngilizce kısaltma tabirle PvE, uluslararası kabul edilmiş bir oyun terimidir. Devasa çok oyunculu çevrimiçi rol yapma oyunlarında (MMORPG) sıkça kullanılır ve zaman zaman oyuncuya karşı canavar (PvM) olarak da anılır.


Genellikle oyuncu bir PvE modunda tek başına savaşır. Fakat eşli oynanış denilen diğer kişiler ile birlikte bilgisayarın yapay zekasına karşı savaşma şekli de vardır. Online rol yapma oyunlarında karakterin gelişimi için verilen görevlerde bilgisayarın yapay zekasına karşı savaşılması istenir. Bu görevler sonrasında belirli bir ödül ve tecrübe puanı verilir.

Türkiye’de en çok oynanan MMO oyunları:

  • Black Desert Online
  • World Of Warcraft: Shadowlands
  • Metin2
  • Knight Online
  • Silkroad Online
  • Blade and Soul
  • Cabal Online
  • The Elder Scrolls Online
  • Albion Online
  • Final Fantasy XIV Online
  • DC Universe Online
  • ELYON
  • The Lord of the Rings Online
  • Star Wars: The Old Republic
  • ArcheAge
  • Lost Ark
  • New World
  • Guild Wars 2

NFT oyun nedir? NFT oyunları nasıl oynanır?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.