7 büyüklüğünde mega volkan patlaması neye yol açar?

Yeni araştırmalar, bu yüzyılda altıda bir oranında mega volkan patlaması olasılığının olduğunu ve bunun insanlık için korkunç sonuçları olacağını gösterdi. Tarihte medeniyetlerin çökmesine neden olan 7 büyüklüğünde bir volkan patlaması neye yol açar?

mega volkan

7 büyüklüğünde mega volkan patlaması neye yol açar?

Birmingham Üniversitesi’nden bir volkanolog olan Dr. Mike Cassidy ve Cambridge Üniversitesi’nin Varoluşsal Risk Araştırmaları Merkezi’nden Dr. Lara Mani’nin korkutucu tahminlerine göre, günümüzde, Hiroşima’ya atılan atom bombasının 50.000 katı bir güçle patlamak üzere olan mega volkan patlaması hiç de uzak bir ihtimal değil.


Daily Mail’in haberine göre, Dr. Mani, “Antarktika ve Grönland’da bulunan kükürt yatakları, son 60.000 yılda 97 büyük patlama olduğunu gösteriyor, ancak biz sadece birkaç tanesinin yerini belirledik ve keşfedilmemiş olanlar tekrar patlamaya hazır olabilir” dedi.

Dr. Cassidy ise, “Volkanlar uzun süre hareketsiz kalabilir, ancak yine de ani ve olağanüstü bir yıkıma sahip olabilirler” diye açıklıyor.

Yapılması gerekenleri sıraladılar

İki uzman da, yanardağları tanımlamanın ve izlemenin yanı sıra, sahip oldukları etkiyi azaltmanın yollarını araştırmak için çağrıda bulunuyorlar.

Uzmanlara göre, atmosferdeki güneş ışığını engelleyen sülfürik asit parçacıklarına karşı koymak için hidroflorokarbon gibi kısa ömürlü ısıtıcı maddeler kullanılabilir.

Volkanik felaket olasılığı, meteor çarpması riskinden yüzlerce kat yüksek!

tungurahua volcano

Diğer bir öneri de, aktif volkanların altındaki magma ceplerini daha az patlayıcı hale getirmeyi içeriyor.

Dr. Mani, dev bir volkanik patlamanın etkisini 1 km genişliğindeki bir asteroidin Dünya’ya çarpmasıyla karşılaştırdığında, böyle bir çalışmaya acilen ihtiyaç duyulduğunu söylüyor.

“Benzer iklimsel sonuçlara sahip olacaklardı, ancak volkanik bir felaket olasılığı, bir asteroit veya kuyruklu yıldız çarpması şansından yüzlerce kat daha yüksek” diyor.


Tonga’daki patlama dünya haritasını değiştirecek kadar şiddetliydi

tonga

Güney Pasifik’teki bir sualtı yanardağı olan Hunga Tonga-Hunga Ha’apai, 15 Ocak’ta patladığında atmosfere 25 mil yüksekliğe kadar toz, duman ve volkanik kül yaydı. Üstelik 7,4 büyüklüğünde bir depremi tetikleyerek ve tsunami dalgaları göndererek adayı külle kapladı ve kimsenin ada dışından yardım alamamasına sebep oldu. Ayrıca, NASA Dünya Gözlemevi’ne göre 5 ila 30 megaton (5 milyon ila 30 milyon ton) arasında TNT eşdeğeri bir patlamaya sebep oldu. Tonga’daki patlama dünya haritasını değiştirecek kadar şiddetliydi.

Tarihte insanlık yok olacak noktaya geldi!

volkan patlaması

İnsanlık tarihi boyunca benzer patlamalar ani iklim değişikliğine neden oldu ve medeniyetleri yok etti. Yapılan yeni bir bilimsel çalışma, bu yüzyıl için 7 büyüklüğünde bir volkan patlamasının bir olasılık olduğunu belirledi. Bilim insanlarına göre bu yüzyılda dünyayı değiştirecek devasa bir volkanik patlama gerçekleşmesinin altıda bir (yani yüzde 16-17 arası) şansı var ve insanlık buna hazır değil.

7 büyüklüğünde volkan patlaması neye yol açar?

dev volkan

Peki böyle bir patlama neye yol açacak? Neden dünyayı değiştirecek hatta belki de dünya üzerindeki yaşamın yok olmasına neden olacak? Uzmanlar, bu yüzyılda dünyanın iklimini dramatik bir şekilde değiştirebilecek ve milyonlarca hayatı tehlikeye atabilecek büyük bir volkanik patlama olasılığının altıda bir olduğuna inanıyor.

Ancak İngiltere’nin önde gelen volkanologlarından biri, bu ölçekteki patlamalara ‘ne yazık ki’ hazırlıksız olduğumuzu söylüyor. Kopenhag’daki Niels Bohr Enstitüsü’ndeki bir ekip tarafından Grönland ve Antarktika’daki buz çekirdeklerinin analizi, ocak ayında kaydedilenden 10 ila 100 kat daha büyük olabilen 7 büyüklüğünde bir volkanik patlamanın bu yüzyıl için belirgin bir olasılık olduğunu buldu.

Tarihte volkan patlamalarıyla medeniyetler çöktü!

Geçmişte bu büyüklükteki patlamalar, ani iklim değişikliğine ve medeniyetlerin çöküşüne neden oldu. Birmingham Üniversitesi’nde volkanoloji doçenti olan Michael Cassidy, saygın bilim dergisi Nature’a şunları söyledi: “Büyük çaplı patlamaların küresel etkilerini hafifletmek için koordineli bir eylem veya büyük ölçekli yatırım yok. Ve bunun mutlaka değişmesi gerekiyor.” Cassidy, bir asteroitin veya başka bir kozmik cismin dünyaya çarpmasını önlemek için, NASA ve diğer kurumların ‘gezegen savunması’ planlaması için yüz milyarlarca Dolar fon aldıklarını söylüyor.

volkanik patlama

Ancak, büyük ölçekli bir volkanik patlamanın ardından meydana gelebilecek tahribata karşı korunmaya adanmış küresel bir program yok. Oysa bu, asteroit ve kuyruklu yıldız çarpmalarının bir araya gelmesinden yüzlerce kat daha olası bir şey.

1815 patlaması 100 binden fazla insanı öldürdü

volkan

7 büyüklüğündeki son volkan patlaması 1815’te Endonezya’nın Tambora kentinde meydana geldi ve birkaç gün içinde 100 binden fazla insanı öldürdü, ancak etkileri dünya çapında milyonlarca kişi tarafından hissedildi. Volkan havaya o kadar büyük miktarda kül püskürttü ki, 1815, dünyanın ortalama sıcaklığı bir derece düştüğü için ‘yazsız yıl’ olarak bilinmeye başladı.

yanardağ püskürmesi

Patlamanın küresel iklimler üzerindeki bu olumsuz etki, Çin, Avrupa ve Kuzey Amerika’da yaygın mahsul kıtlığına neden olurken, şiddetli yağmurlar ve seller koleranın Hindistan, Rusya ve diğer birçok Asya ülkesine yayılmasına neden oldu. Cassidy, günümüzün çok daha yoğun nüfuslu ve birbirine bağlı dünyasında, benzer bir patlamanın artık sayısız insanı öldürebileceğini ve küresel ticaret yollarını durma noktasına getirerek dünyanın diğer tarafında vahşi fiyat artışlarına ve kıtlıklara neden olabileceğini söyledi.


Kaygılı bilim insanı, dünya hükümetlerinden afet planlaması ve potansiyel patlama tehditlerinin izlenmesi için fonları artırmalarını istedi, özellikle de yükselen deniz seviyeleri ve buzulların erimesi nedeniyle büyük ölçekli patlamaların olasılığı arttıkça bu çok daha önemli hale geliyor… Cassidy’ye göre, 1950’den bu yana volkanik patlamaların sadece yüzde 27’si sismometrelerle ölçülebiliyor. Tecrübeli volkan uzmanı “Bize göre, büyük patlamalara yanıt verecek yatırım, planlama ve kaynak eksikliği pervasızca” dedi ve ekledi “Bu konuda konuşmaya hemen başlamalıyız.”

Resimde ilk gördüğün, ilişkide en çok korktuğun şeyi söylüyor || Bizi takip edin: Facebook, TwitterInstagram


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.