Rustik ev dekorasyonunun en karakteristik özelliği, her zaman doğallığı öne çıkarmasıdır. Taş ve odun gibi doğal, organik malzemeler kullanılır.
İç ve dış mekan rustik ev dekorasyonu fikirleri
Aşırı sıcakları yaşadığımız yaz mevsiminin ardından, ılık esen rüzgarın tadını çıkaracağımız sonbahar mevsimine hazırlıklar başladı. Bahar temizliğiyle birlikte bahçe, balkon ve evin tüm açık alanlarını da yenilemenin tam zamanı. Bu ipuçlarını izleyerek, iç ve dış mekanlarınızı en iyi şekilde hazırlayabilirsiniz.
İç mekan rustik ev dekorasyonu önerileri
Rustik ne demek sorusu, ev dekoru ile ilgilenenlerin aklında soru işareti oluşturan bir soru. Siz de bu kelimenin dekorasyonu tanımlamada kullanıldığını pek çok kez duyduysanız ama anlamı tam olarak bilmiyorsanız endişe etmeyin.
Rustik ne demek, rustik nedir gibi soruların yanıtını ve ilham verici rustik dekorasyon fikirlerini içeriğimizin devamında bulabilirsiniz.
Rustik dekorasyon, birçok farklı dekorasyon akımlarını da kapsadığı için bu dekoru diğer akımlardan ayırt etmek ilk bakışta zor olabilir. Ancak başlıca belirgin özelliklerini kavradıktan sonra rustik tarzı gördüğünüzde hemen tanıyabilirsiniz.
Rustik ne demek?
Rustik nedir sorusunu yanıtlamak için bu akımın dekorasyon bağlamına girmeden önce kelime anlamına açıklık getirelim. Rustik kelimesi, ‘kırsal kesimle ilgili’ veya ‘taşra ile ilgili’ anlamlarını taşımaktadır.
Aslına bakılırsa, rustik dekorasyon da kelime anlamından çok uzağa gitmez.
Dağ evleri, kırsal evler nasıl doğal materyallerin kullanımıyla göze çarpıyorsa, benzer kullanımı rustik tarzda da görebilirsiniz. Peki, dekorasyonda rustik ne demek ve nasıl uygulanır?
Rustik ev dekorasyonunun temel niteliklerini şu şekilde sıralayabiliriz:
Rustik ev dekorasyonunun en karakteristik özelliği, her zaman doğallığı öne çıkarmasıdır. Taş ve odun gibi doğal, organik malzemeler kullanılır.
Gerçek Ağaç/Ahşap Mobilya:
Rustik, taşranın natürelliğini baz aldığı için dekorasyonda ağaç görünümlü mobilyalar yerine, gerçek ağaçtan mobilyalar tercih edilir. Bunun yanı sıra pürüzsüz yüzeyli ve cilalı ahşaplar yerine, çizik, girintili çıkıntılı ahşapların saf hali ön plandadır.
Rustik dekorasyonda kusursuzluk aranmaz. Aksine kusurların yapmacık olmayan duruşu, samimi bir ortam yaratır.
Doku:
Filmlerdeki, odun ve taştan yapılma kırsal evleri hatırlayın. Bu tarz evlerde hayvan postları ve şömine gibi detaylar mutlaka bulunur. Rustik tarz, doğal materyallere kucak açtığı için taştan şöminelerin pütürlü dokusu, hayvan postlarının dokusu, ağaç masaların yüzeyi gibi pürüzsüzlükten uzak, farklı dokuları bir arada barındırır.
El Yapımı:
Rustik dekorasyonda kullanılan parçalar genellikle eşi bulunmayan parçalardır. Dolayısıyla evinizi el yapımı aksesuarlar ile dekore edebilirsiniz. Buna karşın, herhangi bir el yapımı aksesuar hoş duracak diye bir şey elbette yoktur. Rustik mobilyalarla uyumlu, karakteristik ve tarz sahibi el yapımı aksesuarlar tercih etmelisiniz. Bunun yanı sıra el dokuması kilimler de kullanabilirsiniz.
Ağır Mobilyalar:
Rustik dizayn, modern stillerin aksine ağır ve güçlü duruşa sahip eşyalar ile bilinir. Kalın bacaklı masalar, deri, koyu renk koltuklar ön plandadır.
Basit:
Rustikte ana odak noktası, tasarımdan çok, kullanılan materyaldir. Örneğin, bu dekorasyonda tercih edilen, ağaçtan yapılma mobilyalar oldukça basit oldukları için materyali dikkat çeker.
Doğadan gelen sadelik ön planda
Rustik tarz, yalın ve doğalı kucaklar. Örneğin, parlak ve işlenmiş bir masa yerine, işlenmemiş, doğal ağaçtan bir masa tercih edilir.
Bu dekorasyon stilinde bej, kahverengi ve gri gibi nötr tonlar hakimdir. Doğallık ilk koşul olduğu için rustik dekorasyonun temelinde metal, plastik, sentetik kumaşlar gibi doğal olmayan ve modern olan malzemeler bulunmaz.
Ancak günümüzde modern rustik dekorasyon akımının popülerlik kazanmasıyla rustik ve modern arasındaki katı sınır ortadan kalkmıştır.
Dolayısıyla rustik dekorun dingin ve samimi dokusunu kırsallıktan koparıp şehre, evinize getirmek muhteşem bir fikir olabilir.
Dış mekan rustik dekorasyon önerileri
Dış mekan mobilya seçiminde birçok kriterin bir arada bulunması gerektiğini vurgulayan Kelebek Mobilya Tasarım ve Ürün Direktörü Emre Küçükosman’a göre; ahşap, rattan, hasır ve bambu malzemelerin kullanıldığı rustik dekorasyon, sonbahar için en ideal seçimlerden.
Değişime renklerden başlayın
“Sonbaharın kendine özgü, nostaljik bir ruhu var. Bu ruhu yansıtmak için renk seçimi önemli. Mobilya ve aksesuar seçiminde altın rengi, kahverengi, sarı, turuncu, hardal rengi ya da gri gibi renkler tercih edilebilir.”
Olmazsa olmaz dekoratif minderler
“Kırlentler ve minderler dekorasyon konusunda her zaman imdada yetişen en büyük yardımcılardır. Renkleri turuncu, sarı ya da kahverengi olan ve sonbahara vurgu yapan dekoratif yastıklarla hoş bir güz dekorasyonu oluşturulabilir. Yastık kılıfların kumaşlarını ise kadife, yün ya da yapay kürklerden yana kullanmak mevsimin ruhunu yansıtacaktır. Ayrıca koltukların kenarına eklenecek şallar ve mini battaniyeler de hoş bir görünüm sunacaktır.”
Doğru iskelet seçimi önemli!
“Estetik kaygıların yanısıra uzun süreli kullanım için en önemli faktör doğru iskelet seçimi. Sonbaharın şiddetli yağmurlarından dolayı iskeletin suya, paslanma ve korozyona dayanıklılığı için alüminyum malzemeden yapılmış olmasına dikkat etmek gerekiyor. Alüminyumun paslanmaz özelliği sayesinde, olumsuz hava koşuluna rağmen mobilyaları uzun süre kullanmak mümkün.”
Kullanılan malzemenin kalitesi
“Açık alan mobilyalarının seçiminde malzemenin kalitesi de oldukça önemli. Örneğin İroko ağacı suya, neme ve güneş ışınlarına dayanıklıdır. Dolayısıyla açık ve korunaksız alanlar için ideal olabilirler. Ancak tercihiniz akasya ağacından yana ise suya ve neme karşı hassas olduklarını bilerek; üretilen malzemenin kalitesini dikkate almalısınız.”