Wifi çekim gücü artırma ve internet hızlandırma yöntemleri

Wifi çekmiyor problemi bu kolay tavsiyeler ile tarih oluyor. Modemden uzaklaştığınızda internet kopuyorsa ve evin çoğu yerinde internet çekmiyorsa bu kolay ipuçları sayesinde evin her yerinde Wifi sinyali tam olacak! İşte internet hızlandırma yöntemleri…

wifi çekim gücü

Wifi çekim gücü artırma ve internet hızlandırma yöntemleri

Bir online toplantı sırasında bağlantıda sorun yaşarsak hemen kızmamalıyız. Genellikle bilgisayar kesintiden sorumlu değildir. Operatör de internet sinyalini iletmiyor olabilir. Ayrıca fiber gibi teknolojiler aracılığıyla süper hızlı bir bağlantıya sahip olabiliriz. Ancak modem uygun olmayan bir yere yerleştirilirse alt yapının iyi olmasının hiçbir yararı olmayacaktır. Duvarların yapısı ve kalınlığı da dahil olmak üzere Wifi sinyalini etkileyen birçok değişken vardır.


Her durumda, bazı şeyleri göz önünde bulundurarak sorunu önceden çözebiliriz. Güçlü ve istikrarlı bir internet sinyaline sahip olmak için bir sinyal güçlendirici kullanabiliriz.

Eğer bir sinyal güçlendirici aldıysanız şu şekilde konumlandırmalısınız:

İlk ipucu güçlendirici cihazın konumlandırma yüksekliği ile ilgilidir. Yerden en az 1 metre yüksekliğe yani yüksek masalara veya mobilyaların üzerine güçlendirici cihazı yerleştirmeliyiz. Daha da iyisi, insan boyunun üzerinde ortalama 2 metre yükseklikte konumlandırmaktır.

Bir diğer önemli konu da Wifi güçlendiriciyi koyacağınız yerdir. Her bir dairenin bir kat planı var. Ayrıca bazı odalarda diğerlerinden çok internete ihtiyaç duyulabilir. Bu nedenle, merkezi olan veya en azından tüm odalardan mümkün olan en fazla görünürlüğe sahip olan bir yeri tercih etmemiz gerektiğini bilmeliyiz.

Tüm odaları birbirine bağlayan bir koridorla donatılmış evler ve daireler, kazanan konumlandırmanın mükemmel bir örneğidir. Ayrıca bu sinyalin bir lazer ışığı gibi evin içine yayılacağını bilmelisiniz. Bu konu modem için de geçerlidir. Yani bundan sonraki adımları modeminiz için de uygulayabilirsiniz.

İnternet çekmiyorsa bu kolay ipuçları sayesinde evin her yerinde wifi sinyali tam olacak!

  • Modemi ya da sinyal güçlendiriciyi aynalarla ve camlarla dolu bir alana koymamalısınız. Çünkü sinyal kırılabilir. Özellikle aynalar wifi sinyalinde kesintiye neden olur.
  • Ayrıca doğalgaz boruları, akvaryum, büyük metaller ve benzeri objeler de sinyalin kesilmesine sebep olabilir. Modeminiz bunların çok yakınında olmamalı.
  • Evin içinde çok fazla çalışır durumda bluetooth cihaz ya da mikrodalga cihaz gibi parazit yayan cihazlar varsa bunları mümkün olduğu kadar azaltmalısınız. Çünkü bunlar da sinyallerde karışıklığa neden olacaktır.
  • Son olarak en az haftada 1 kez modeminizin ve sinyal güçlendiricinizin fişini çekip 10 dakika sonra takmanız cihazın sıfırdan sinyal alıp göndermesini sağlayacağından internet hızını da arttıracaktır.

internet hızlandırma

İnternet bağlantınız gerçekten yavaş mı?

İnternette yaşadığınız hız problemine çözüm aramadan evvel, internet hızınızın gerçekten yavaş olup olmadığını test etmeniz gerekir. Bazı hız sorunlarının sebebi, bağlanmaya çalıştığınız site ya da uygulamanın bulunduğu web sunucusundan kaynaklanabilir.

Web üzerinde “internet hız testi” yapan birçok servis bulunmaktadır. Hatta hizmet satın aldığınız ISS (internet servis sağlayıcı) firmalarının tamamı, resmi web siteleri üzerinden, “internet bağlantı hızı testi” yapmanıza olanak tanımaktadır. İnternet hız testini gerçekleştirmek için SPEEDTEST sitesini kullanabilirsiniz.

Wifi ve internet hızlandırma nasıl yapılır?

1. İnternet Paketinizi Yükseltin

Bazen internet bağlantınızın yavaş olmasının tek nedeni, internet paketinizin hızının düşük olmasıdır. Genelde “kotalı internet” olarak tabir edilen, belirli bir indirme limitinden sonra yavaşlayan internet paketleri; kota aşımı gerçekleştiğinde internete bağlanmayı çile haline getirir.

Bir web sitesini ziyaret ederken, anlık mesajlaşma programlarında sohbet ederken,  internetten herhangi bir dosya indirirken yarattığınız veri trafiği internet kotanızı doldurur. Sürekli gelişen web teknolojileri nedeni ile webe bağlanırken bilgisayarınıza indirdiğiniz verinin boyutu da her geçen gün büyümektedir. Örneğin; bundan 1 yıl önce gezindiğiniz web sitesini ziyaret ettiğinizde kotanızdan 1 birim veri harcanıyorken, bugün bu veri 1 birimden fazla olacaktır.

2. Antivirüs Programı Kullanın

İnternette gezindiğiniz web sitelerinin çok masum olmayabileceğini biliyor muydunuz? Özellikle amatör webmasterlar tarafından yayınlanan ve sunucu güvenliği tam anlamı ile sağlanamamış blog siteleri ile program indirme siteleri; bilgisayarınıza “kötü amaçlı yazılım” indirmenize neden olabilir. Bilgisayarınıza inen bu kötü amaçlı yazılımlara “virüs” adı verilir.

Virüsler çalışırken; hem bilgisayarınızın işlemcisini gereksiz yere meşgul eder, hem de internet bağlantınızı yavaşlatır. Bilgisayarınıza kuracağınız kaliteli bir antivirüs programı ile tarama yaparak bilgisayarınızda virüs temizliği gerçekleştirirseniz; internet hızınızın artmasını sağlayabilirsiniz.

3. Bant Genişliği Yüksek ve Yeni Nesil Modemleri Tercih Edin

Bilgisayarınızı, tabletinizi ve cep telefonlarınızı; teknolojiye uyum sağlaması için belirli aralıklarla üst modeli ile değiştiriyorsunuz. Peki, ya modeminizi en son ne zaman yeni teknolojiye uyumlu hale getirdiniz?

Birçok internet kullanıcısı tarafından, ISS firmalarının ilk abonelikte ücretsiz olarak verdiği modemleri kullanmaktadır. Halbuki kullandığınız bu eski teknolojili modemler, internet dünyasında sürekli yaşanan gelişmelere cevap verememektedir. Bu nedenle de internete bağlantı hızınızı olumsuz etkilemektedir.


İnternete bağlanırken bant genişliği yüksek olan ve yeni teknolojiye uyumlu bir modem tercih etmeniz, daha hızlı bir internet tecrübesi yaşamanızı sağlayacaktır.

4. Elektronik Switch Cihazı Kullanın

İnternet bağlantınız ile sabit telefonunuzu aynı hat üzerinden kullanıyorsanız; dairenize ya da ofisinize giren kabloyu ikiye bölmek için, modem kutusundan çıkan ve aşağıdaki fotoğrafta bir örneği görülen, “ADSL splitter” isimli cihazı kullanıyor olabilirsiniz.

ADSL splitter; kablonuzu basit mantıkla ikiye bölen bir klamens devresidir. İkiye bölünen kablonuzdan taşınan veri belli miktarda kayba uğrayacağı için; hem internet sinyaliniz, hem de telefon sinyaliniz kalitesiz olacaktır.

Bu sebeple ADSL splitter yerine, üzerinde elektronik devre olan ve sinyal kalitesini yükselten profesyonel switch cihazı kullanmanız halinde, internet hızınız bir miktar artacaktır.

5. Mümkünse Modeminize Kablo İle Bağlanın

İnternete Wi-Fi ile bağlantı kurmak konforlu gibi gözükse de, gerçek bunun tam tersidir. Kablosuz olarak iletilen internet sinyali kayba uğrar. Dolayısı ile iletim hızı düşer. Bu düşüşü yaşamamak için, modeme kablolu olarak bağlanma imkanı var ise, bu yöntem tercih edilmelidir.

6. Modeme Bağlanan Tüm Kabloları Kısaltın

Dairenize gelen, modeminize giren ve modeminizden çıkan kabloların uzunluğu da internet bağlantınızı etkileyen faktörlerdendir. Bu kablolar ne kadar uzun olursa, internet bağlantınız o denli yavaş olur. Zira kablolar, ohm cinsinden bir dirence sahiptir ve bu direnç kablo uzadıkça artar. Artan direnç, veri taşıma süresini uzatır ve web erişiminiz yavaşlar.

7. Elektromanyetik Dalga Kesici Kullanın

Evinizde kullandığınız elektronik cihazların tamamı, çalışırken elektromanyetik dalgalar yayar. Yayılan elektromanyetik dalgalar neticesinde; radyo, televizyon, cep telefonu ve de modem gibi cihazların çalışma performansı olumsuz etkilenir. Bu durumun önüne geçmek için elektromanyetik dalga kesici kullanılmalıdır. Elektromanyetik dalga kesici kullanmak, internet bağlantınızın hızını arttırabilir.

8. Kablosuz Ağ Kanalınızı Değiştirin

Özellikle şehir merkezlerinde, hemen hemen her konutta ve ofiste, müstakil ADSL bağlantıları bulunmaktadır. Bu ADLS bağlantıları, kablosuz ağ alanları üzerinden yayın yapar. Modemler genelde standart olarak aynı kablosuz ağ kanalını kullanır. Modeminizin arayüzüne girerek bu kanalı manuel olarak değiştirmeniz; daha az yoğun bir sinyal alanına denk gelerek, internete daha hızlı bağlanmanızı sağlayabilir.

Modeminize erişebileceğiniz adresi ISS’den öğrenebileceğiniz gibi, modeminizin kullanma kılavuzundan da erişebilirsiniz. Ayrıca bu adresi; Windows işletim sistemli bilgisayarlarınızda “Başlat” kısmında “cmd” yazarak arama yapıp, açılan pencereye “ipconfig” yazdıktan sonra “enter” tuşuna basarak “Default Gateway” alanında da görebilirsiniz.

MacOS işletim sistemi kullanan bilgisayarlarda, modem yönetim adresini bulmak için; Apple > Sistem Tercihleri > Ağ menüsünde bulunan aktif bağlantıya tıkladıktan sonra, ekrana gelen “Gelişmiş” bölümüne gidebilirsiniz. Bu bölümde “TCP/IP” sekmesinde göreceğiniz “Yönetici” adresi, modeminizin yönetim adresidir.

DNS SAĞLAYICI Birinci DNS Sağlayıcı Diğer DNS Sunucusu
Google 8.8.8.8 8.8.4.4
OpenDNS 208.67.222.222 208.67.220.220
Yandex DNS 77.88.8.8 77.8.8.1
DNS WATCH 84.200.69.80 84.200.70.40
UltraDNS 156.154.70.1 156.154.71.1
OpenNIC 96.90.175.167 193.183.98.154
Alternate DNS 198.101.242.72 23.253.163.53
TTNET DNS 195.175.39.49 195.175.39.50
VeriSign 64.6.64.6 64.6.65.6
Comodo DNS 8.26.56.26 8.20.247.20
SafeDNS 195.46.39.39 195.46.39.40
DynDNS 216.146.35.35 216.146.36.36
Level3 209.244.0.3 209.244.0.4

Deneme yanılma yöntemi ile en iyi verim aldığınız DNS sunucusunu bulabilirsiniz.

9. Gerekli Değil İse Cache Temizlemeyin

İnternete bağlanmak için kullandığınız web tarayıcılar, siteleri ikinci ziyaretinizde daha hızlı gezinebilmeniz için önbellekleme (cache) yaparlar. Önbellekleme; sitenin sürekli değişmeyen statik kısımlarının, tarayıcı tarafından bilgisayarınızda saklanması işlemidir.  Önbellekleme yapan tarayıcı, dinamik (yani değişken) verileri internetten indirirken, sabit bölümleri bilgisayarınızdan çağırarak görüntüler. Eğer tarayıcınızda cache temizliği yaparsanız, bilgisayarınızın hafızasındaki dosyalar silinir. Dolayısı ile daha evvel bağlandığınız bir siteye daha yavaş erişim sağlarsınız.

10. Kullanmadığınız Uygulamaların İnternetinizi Kullanmasına İzin Vermeyin


Genelde Skype, WhatsApp, Viber gibi anlık mesajlaşma programları; siz kullanmasanız dahi arka planda çalışarak internetinizi ve bilgisayar kaynaklarınızı tüketerek bağlantı hızını yavaşlatır. Anlık mesajlaşma programları dışındaki bazı programların da arka planda çalışması internet hızınızı düşürebilir. CTRL+ALT+DEL tuşlarına aynı anda basarak, aşağıda fotoğrafı görülen ekrandan hangi uygulamanın ne kadar kaynak tükettiğini görebilirsiniz. Aynı ekrandan kullanmadığınız uygulamaların görevini sonlandırabilirsiniz.

Evde sık yaşanan 4 teknolojik arıza ve çözümleri


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.