Bir bilim insanı daha önce sessiz olduğu düşünülen deniz canlılarının aslında iletişim kurabildiğini keşfetti.
Bilim insanı Gabriel Jorgewich-Cohen, 53 deniz canlısının öteden beri mesaj gönderebildiğini ama insanların onları dinlemek için bir adım atmadığını öne sürüyor.
Jorgewich-Cohen, çiftleşmek veya yumurtadan çıkmak istediklerinde iletişim kurduklarını keşfettiği, kaplumbağaların da aralarında olduğu türlerin seslerini kaydetmek için mikrofon kullandı. Bulgular, evrim hakkında bildiklerimizin bir kısmını yeniden yazacağımızı öne sürüyor.
Sesle iletişim kuruyorlar
Bulgular, burundan nefes alan ve sesle iletişim kuran tüm omurgalıların 400 milyon yıl önce tek bir atadan geldiğini gösteriyor.
İsviçre’deki Zürih Üniversitesi’nden doktora öğrencisi Jorgewich-Cohen, deniz hayvanlarının sesle iletişim kurabileceğine dair bir önseziyle çalışmaya başlamış. Jorgewich-Cohen, İngiltere’deki Chester Hayvanat Bahçesi’ndekiler (Chester Zoo) de dahil dünya çapında esaret altındaki 53 türün sesini kaydetmek için ses ve video ekipmanı kullanmış.
Bu canlılar 50 kaplumbağa, bir tuatara, bir akciğerli balık ve bir ayaksızdan oluşuyor.
Tüm bu hayvanların sessiz olduğu düşünülüyordu ama Jorgewich-Cohen seslerini tespit etmek zor olduğu için duyulmadıklarını söylüyor.
“Bu hayvanlardan bazıları çok sessiz”
BBC News’a konuşan Jorgewich-Cohen “Bir kuşun öttüğünü biliriz. Kimsenin size açıklamasına gerek olmaz. Fakat bu hayvanlardan bazıları çok sessiz ya da iki günde bir ses çıkarıyor” dedi.
Jorgewich-Cohen, insanların karada yaşayan canlılara eğiliminden dolayı su altındaki türleri görmezden geldiğini ekledi.
Hayvanlar ses çıkarırken kaydedilen video Jorgewich-Cohen’in, sesi ilgili bir davranışa bağlamasını ve mesaj göndermeyen tesadüfi sesleri ayırt etmesini sağladı.
Jorgewich-Cohen, “Deniz kaplumbağaları yumurtadan eşzamanlı çıkmak için yumurtalarının içinden ses çıkarıyor” diye açıkladı.
İçeriden ses çıkarırlarsa hepsi bir araya gelir ve umarım ki yenilmekten kurtulur.
Jorgewich-Cohen, “Kaplumbağalar çiftleşmek istediklerini belirtmek için de sesler çıkarıyor,” diyerek, sosyal medyada popüler olan kaplumbağa çiftleşme sesi videolarına işaret etti.
Bilim insanı, tuataraların bölgelerini korumak için ses çıkarışını da kaydetti. Daha sonra da bu keşfin ses çıkaran hayvanların evrimiyle ilgili neler ortaya çıkardığını düşünmeye başladı.
Gabriel Jorgewich-Cohen, filogenetik analiz adı verilen bir teknik kullanarak ses çıkaran hayvanlar arasındaki ilişkiyi izledi.
Jorgewich-Cohen omurgalılardaki tüm akustik iletişimin 400 milyon yıl önce tek bir atadan geldiği sonucuna vardı ki bu da çoğu türün su altında yaşadığı Devoniyen dönemdi.
Bu, iletişimsel sesin izini 200 milyon yıl önceki birçok farklı türe kadar süren son çalışmayla tezat oluşturuyor. (Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan)