Amatör bir astrofizikçi, Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni olan Jüpiter’in kendi ekseni etrafındaki dönüşünü kaydetmeyi başardı. Ortaya eşsiz güzellikte bir video çıktı.
Video aşağıda – Uzaya ilgi duyan çok sayıda insan var. Bu insanlardan biri de ABD’de yaşayan amatör bir astronom olan reddit kullanıcısı /liger444 oldu. Amatör astronom, paylaştığı video ile Jüpiter’in dönüşünü kameraya kaydetti. Ortaya çıkan görüntüler ise oldukça göz alıcı.
Jüpiter, kendi ekseni etrafında dönüşünü oldukça hızlı şekilde tamamlayan bir gezegen. Tam dönüşünü 9 saat 50 dakika ve 30 saniyede tamamlar. O yüzden de kısa süreli izlemelerde bile gezegenin dönüşünü görmek mümkün oluyor. Bu video da 4 saatlik bir çekimin sonucu.
Jüpiter neden bir garip dönüyor?
Bu görüntülerde Jüpiter’in dönüşü pek de beklendiği gibi değil. Bu durumun nedeni ise kullanılan çekim sistemi. Altitude-Azimuth sistemiyle yapılan çekimlerde bir gök cisminin, gözlemciye göre istikametinin ufuktaki bir noktadan açısal olarak uzaklığını ölçen bir sistem. Azimuth yatay, altitude dikey ölçüm içindir. Bu dönüşte Jüpiter’in olduğu gibi Dünya’nın kendi ekseni etrafında dönüşü de kaydedilmiş oldu.
Kullanıcı, kullandığı ekipmanları da açıkladı
ABD’de Texas’ta yaşayan astronom, 6 inçlik teleskop ve kamera kullandığını açıkladı. Kullandığı ekipman ise şu şekilde:
- Teleskop: Celestron Nexstar 6SE
- Aksesuarlar: İki adet 2x Barlow Lensler
- Kamera: ZWO Asi 120mc
- Ayaklık: 6SE Mount
Kayıtlardaki görseller birleştirildi
Amatör astronom bu projede “Lucky Imaging” adı verilen bir yöntem kullandı. Bu yöntemde tek tek fotoğraf çekmek yerine video çekiliyor. Sonrasında da bu videonun içindeki karelerden, atmosferik bozulmaların az olduğu kareler seçiliyor ve sonrasında da bu görüntüler birleştiriliyor.