Jeoloji mühendisi Prof. Dr. Naci Görür, 25 Ekim’de Türkiye’den de izlenebilecek Güneş tutulmasının deprem üzerindeki etkisiyle ilgili yaptığı açıklamada “Bardağı taşıran son damla rolü oynayabilir” dedi.
TÜBİTAK’ın ‘Gök Olayları Yıllığı’na göre 25 Ekim’deki parçalı Güneş Tutulması Türkiye’den de izlenebilecek.
Güneş tutulmasıyla ilgili takipçilerinden gelen soruları Twitter hesabından yaptığı paylaşımla yanıtlayan Görür, 17 Ağustos 1999 Depremi’nden önce gerçekleşen Güneş tutulmasını hatırlatarak şu ifadeleri kullandı:
• Ay Dünya ile Güneş arasına girdiğinde bu olay gerçekleşir. Bu olay sırasında üç gezegen de aynı sırada olduğu için Dünya üzerine daha fazla çekim uygularlar. Bu çekim hem hidrosferde hem de litosferde kabarmalara neden olur. Kimi zaman litosferdeki kabarma 25-30 cm varabilir. Normalde bu çekim kuvveti büyük depremlere neden olmaz. Ancak kimi yerlerdeki faylar aşırı stres biriktirmiş ve deprem üretmeye zaten hazır hale gelmiş ise o faylar üzerinde depreme neden olabilir. Yani bardağı taşıran son damla rolü oynayabilir.
• Kimi takipçilerim soruyor. Bu ay güneş tutulması olacak. 17 Ağustos 1999 depreminden önce de olmuştu. Endişeliyiz hocam ya tekrar olursa diyorlar. Ay Dünya ile Güneş arasına girdiğinde bu olay gerçekleşir. Bu olay sırasında üç gezegen de aynı…
Güneş tutulması ne zaman, saat kaçta?
25 Ekim’deki parçalı güneş tutulması, Türkiye’den gözlenebilecek. Tutulma Türkiye saati ile 12.40-15.05 arasında yaşanacak ve bu tutulmanın maksimum evresi saat 13.50’de gerçekleşecek. Güneş diskinin yaklaşık yüzde 50’si örtülecek.
Parçalı güneş tutulmasının maksimum evresinde güneşin yaklaşık yüzde 50’si ay tarafından örtülecek. TUG’un 2022 yılı Gök Olayları Yıllığı’na göre, bu yıl dünyada 30 Nisan’da ve 25 Ekim’de parçalı güneş tutulması, 16 Mayıs ve 8 Kasım’da ise tam ay tutulması olmak üzere dört tutulma olayı gerçekleşecek.
Türkiye’den izlenebilecek mi?
TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi‘nde (TUG) görevli Dr. Tuncay Özışık “Güneş tutulması, ayın dünya ile güneş arasına girmesi. Ay tutulmasında ise olay tersine dönüyor. Ay ile güneşin arasına dünya giriyor ve ay,dünyanın gölgesinde kalıyor. Normalde pırıl pırıl olan dolunay bir anda kırmızı, hatta koyu kırmızı veya gökyüzünden silinecek hale geliyor. Bu tutulmalar gölgenin neresinde olduğuna bağlı tam veya parçalı olabiliyor. Ama nerelerden gözlenebildiği de gözlemcinin dünya üzerinde nerede olduğuna bağlı” dedi.