Otonom araçlar lojistiğin geleceğini nasıl değiştirecek?

Lojistik sektörü, gelişen yeni teknoloji ve inovasyonlar ile her geçen gün kendisini yenilemeye ve küresel ekonomiye olumlu katkılar yapacak şekilde kendisini değiştirmeye devam ediyor. Dijitalleşme, yapay zeka, robotik sistemler gibi teknolojik gelişmeleri yakından takip eden ve farklı sistemler ile uygulayan sektörün gündemindeki en popüler konulardan biri de otonom araçlar.

otonom araçlar

Hızla küreselleşen ekonominin ana unsurlarından biri olan lojistik sektörünün, pandemi dönemi ve devamında yaşadığı zorlukların ardından hızlı bir değişim sürecinin içine girdiğini söyleyen Sintek Lojistik CEO’su Oğuz Büte, sektörde yakın dönemde öne çıkacak en önemli trendin otonom araçlar olacağını söyledi.

Hem otomotiv endüstrisinin hem de büyük lojistik şirketlerinin bu alandaki çalışmalarını hızlandırdığını ifade eden Büte’ye göre bu değişimin ardında yatan en önemli neden, teslimatları otomatikleştirerek hızla artan maliyetleri azaltmak ve verimliliği çoğaltmak.


tesla robotaxi

Otonom araçların sürücü ve kaza endişesi olmadan, dünyanın dört bir yanındaki teslimatları hızlı ve düşük maliyetli şekilde gerçekleştirebileceğinin altını çizen Sintek Lojistik CEO’su Oğuz Büte, bu teknolojinin sektörün geleceğini yakından etkileyeceğini ve değiştireceğini söyledi. Lojistik sektörünü doğru ürünü, doğru yerde ve zamanda, doğru kişiye ve doğru fiyatla ulaştırmak olarak özetleyen Büte, bu küresel tedarik zincirinin yeni halkasının otonom araçlar ve teslimat sistemleri olacağını belirtti:

“Son yıllarda tüm sektörlerde büyük değişimler yaratan endüstri 4.0’ın hayatımıza kattığı son yeniliklerden biri de otonom araçlar oldu. Yazılımlar, kodlama sistemleri, yapay zeka, karanlık fabrikalar, IoT, bulut uygulamaları gibi teknolojilerle küresel tedarik zinciri güncel yapıya hızla adapte olurken, otonom araçlar daha hızlı, hasarsız, güvenli, daha az maliyetli ve verimli bir alternatif olarak öne çıkıyor. Yakıt tüketimi ve sektörün diğer önemli bir gündem maddesi olan karbon emisyonlarının azaltılması konusunda da olumlu sonuçlar doğuracak bu araçlar, büyük ve küresel lojistik firmaları tarafından artık daha sık tercih ediliyor.”

Kazaların azalması mümkün olacak

otonom sürüş

Sürücüsüz olarak çalışan ve belirli bir ağa bağlı olarak, online sistemlerle yönetilecek otonom araçların kaza olasılığı ve sürücü hatalarını minimum düzeye indireceğini söyleyen Büte, bunun da tüm yolları herkes için çok daha güvenli hale getireceğini belirtti:


“Dünya çapında meydana gelen trafik kazalarının yüzde 94’ünden doğrudan sürücüler sorumlu. Bunu araçlarda meydana gelen mekanik arızalar ve bakımsız araçlar takip ediyor. Tüm bu yapı göz önüne alındığında sürücüsüz otonom araçlarla birlikte trafik kazalarının büyük ölçüde azalması mümkün olacak. Ek olarak bu araçların kullanımları sürücüden bağımsız olacağı için yol, hava, araçtaki arızalar vb. şartlara göre aracın genel durumu sürekli online olarak izlenecek ve bu da bakım masraflarının azalmasının ve aracın daha yakından kontrol edilerek yükün güvenliğinin sağlanmasının önünü açacak.”

Sadece karayolu değil, tüm lojistik sektöründe kullanılıyor

Hızır projesi: Drone ile acil kan ve tıbbi malzeme taşınıyor

Otonom araç denildiğinde akla sadece yük taşıyan kamyonların geldiğini ancak bu sistemlerin hali hazırda sektörde kullanıldığını vurgulayan Büte, farklı alanlarda inovatif uygulamaların aktif olarak tercih edildiğini açıkladı:

“Bugün sadece sürücüsüz araçlar olarak düşünülen bu sistemler, otonom forkliftler, robot kollar, otomatik depolar gibi farklı uygulamalarla hali hazırda lojistik sektöründe sıkça kullanılıyor. Sadece donanım olarak değil yazılım tarafında da ciddi uygulamalar görüyoruz. Otonom araçlar aynı şekilde sadece karayolu değil, havayolu ve denizyolu için de çok ciddi ve önemli bir alternatif oluşturuyor. Örneğin tamamen kendi kendine hareket eden ve yük taşımada kullanılabilecek uçaklar test ediliyor. Yine aynı şekilde otonom olarak hareket eden kargo gemileri, gelişen teknolojiler ile birlikte çok daha uzak mesafeleri kat edebilmeye başladı bile.”

Yemeksepeti robotÖnümüzdeki birkaç 10 yıl içerisinde otonom araçların ve sistemlerin çok daha kullanacağı ve destekleyici bir yapı kazanacağını ifade eden Büte, gelişen teknolojilerle bu sürecin hızlanabileceğini ve yeni uygulamaların daha hızlı devreye alınabileceğini ifade ediyor:


“Şu an karayolu, denizyolu, demiryolu ve havayolu lojistiğinde kullanılan tüm araçların devreden çıkarılması ve otonom hale getirilmesi ciddi oranda bir bütçe ve süre istiyor. Ek olarak bunun için gerekli teknolojik altyapı ve prosedürler de hazır değil. Ancak birçok şirketin filolarına otonom araçları da alması ve bu alanda farklı stratejiler yürütmesi, lojistik sektörünün geleceğinin bu yönde olduğunu gösteriyor.”

Yemeksepeti’nden otonom robot ile yemek siparişi teslimatı


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.