Büyük Patlama, her şeyin başlangıcı olmayabilir!

Yeni yayımlanan bir araştırma, daha önce pek çok kez tartışılan görüşe yeni açıklamalar getirdi: Evrenin başlangıcı Büyük Patlama ile gerçekleşmemiş olabilir. Ancak öncesinde ne olduğu hala büyük bir belirsizlik konusu.

büyük patlama

Genel kabul gören teoriye göre içinde yaşadığımız evren, Büyük Patlama adı verilen olay ile başlamıştır. Yeni bir araştırmaya göre ise bizim bildiğimiz evrenin başladığı ilk noktada bir patlama değil, daha ziyade bir “atlama” söz konusu. Evet, ilk duyduğumuzda bize de garip gelmişti…

The Astrophysical Journal Letters adlı dergide yayımlanan araştırmaya göre bildiğimiz evren, 13.8 milyar yıl öncesinde yoktan var olmaktan ziyade yeni bir aşamaya geçti. Yani Büyük Patlama öncesinde de bir şeyler vardı ancak ne olduğuna dair yalnızca teoriler var.


Büyük Patlama değil, Büyük Atlama

Araştırmacılara göre evren, bir önceki aşamanın sonunda ortaya çıktı ve bilim insanları da buna atlama adını verdi. Yani bir anlamda Matrix’in yeni iterasyonla başlatılması gibi evren de bir noktada yeniden başladı. Evrenin başlangıcı, uzay-zamanın genişlemesi değildi.

Webtekno‘nun haberine göre; Araştırmanın baş yazarı olan Cambridge Üniversitesi’nden astrofizikçi Sunny Vagnozzi’ye göre genişleme, yüksek sıcaklığa sahip Büyük Patlama’ya dair bazı ince noktalardaki zorlukları açıklamak için geliştirilmişti. Aynı zamanda bu teori, evrenimizin köklerini kuantum dalgalanmalarıyla açıklamayı amaçlıyordu.


Vagnozzi’ye göre bu teorinin yanlış olduğunu kanıtlamak mümkün. Yine de mevcut genişleme teorilerini bu dengeden çıkarmaya gerek yok. Makaleye göre ise gereken kanıtlar, kozmik mikrodalga radyasyonunun daha derin incelenmesiyle ortaya çıkabilir.

Kozmik mikrodalga radyasyonu, Avrupa Uzay Ajansı’nın Planck uzay aracı tarafından gözlemleniyor. Bu elektromanyetik dalgaların bir kısmı, evrenin erken dönemlerinden kalma. Aracın elde ettiği veriler, kozmik genişlemenin kanıtı olarak gösteriliyor. Öte yandan bu çalışmada yer alan bilim insanları, sonuçların aslında tam tersini işaret ettiğini ifade ediyor.

Cevaplar bulmak kolay olmayacak

Öte yandan evrenin 13.8 milyar yaşında olduğu bilgisi, evrenin başlangıcından önce ne olduğu sorusunu cevaplamayı zorlaştırıyor. Zira evrenin genişlemesinin bir sonucu olarak evrenin ucuna ulaşmak için 46,5 milyar ışık yılı yol gitmek gerekiyor. Araştırmacılar, Büyük Patlama’nın bizim şimdilik ufkumuz olduğunu ve ufkun ötesinde ne olduğunu bilmediğimizi ifade ediyor.


Bilim insanlarına göre Büyük Patlama öncesinde ne olduğunu bulabilmek için erişebildiğimiz uzayı incelememiz gerekiyor. Yine de önce neyin oluştuğunu, neyin olduğunu bulmak hiç de kolay olmayacak. Araştırmacılara göre aradığımız şey, Büyük Patlama sonrasında artık fark edilmeyecek noktaya kadar kaybolmuş durumda bulunan kuantum yerçekimi etkisi olabilir. Bu etkinin keşfedilmesi ise Büyük Patlama teorisini tamamen çürütecek delil olacaktır. Şimdilik tek sorun, bu ölçümü yapabilecek sofistike teknolojilerin bulunmaması.

Dünya hazır değil: Göktaşı simülasyonu başarısız oldu!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.