Göktaşı simülasyonu başarısız oldu!

NASA, pek çok göktaşını önceden tespit edebiliyor. Sonrasında ise insanları bu konuda uyarıyor. Şimdi ise uzay ajansı, mevcut olan gezegen savunma sistemlerinin etkisini belirlemek için bir simülasyon hazırladı. Sonuç ise pek de umulduğu gibi gitmedi.

göktaşı simülasyonu

Dünya hazır değil: NASA, göktaşı simülasyonunda başarısız oldu!

Uzay ajansı NASA, savunma sistemlerinin gök taşlarına karşı ne kadar etkili olduğunu görmek için tatbikat niteliğinde bir simülasyon hazırladı. Tatbikatta yer alan araştırmacılar, ABD üzerinde patlamaya hazır olan bir göktaşını 10 megaton TNT enerjisiyle etkisiz hale getirmek için çalıştı.


Simülasyona farklı kurumlardan ve eyaletlerden 200’den fazla kişi katıldı. Yaklaşık 70 metrelik göktaşını durdurma görevi ise başarısız oldu. Tatbikat, Washington’daki Johns Hopkins Uygulamalı Fizik Laboratuvarı’nda gerçekleşti. Ayrıca hem yüz yüze hem de sanal ortamda oldu.

“Katılımcılar çarpışmayı önlemek için hiçbir şey yapamadı.”

Tatbikata dayanarak NASA, bir rapor hazırladı. Rapor sonucunda ise insanlığın henüz bir göktaşı tehdidiyle karşı karşıya kalmaya hazır olmadığı ortaya çıktı. NASA araştırmacısı olan Emma Rainey ise bir açıklama yaptı: “Katılımcılar çarpışmayı önlemek için hiçbir şey yapamadı.”

Yapılan bu tatbikat, NASA’nın şimdiye kadarki dördüncü savunma simülasyonu oldu. Diğer simülasyonlar ise 2013, 2014, 2016 ve 2018 yıllarında yapıldı. Bununla birlikte bu simülasyonda acil durum müdahale ekipleri ilk kez yer aldı.

Bununla birlikte simülasyon, sadece çarpışmayı değil, çarpışmadan sonra yaşanacakları da içeren bir tatbikat oldu. Katılımcılar, bir yandan göktaşıyla mücadele ederken bir yandan da haberin yarattığı panikle mücadele etti. Özellikle son zamanlarda Dünya’yı bir göktaşı çarpışmasından korumak için NASA, çalışmalarına hız verdi.


Öte yandan NASA’nın DART misyonu hedefini aştı

dart görevi

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Çift Asteroit Yönlendirme Testi (DART) kapsamında fırlattığı uzay aracının çarptığı Dimorphos adlı asteroidin yörüngesinin değiştiğini açıkladı. NASA mühendisleri değişimi 73 saniye olarak hesaplamıştı ama çarpışma sonrası veriler yörüngedeki değişimin 25 kat daha fazla olduğunu ortaya çıkardı.

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ve Johns Hopkins Üniversitesi Uygulamalı Fizik Bölümü iş birliği ile yürütülen ve Dünya’ya yakın nesnelere karşı bir “gezegen savunma yöntemini” test etmeyi hedefleyen ilk deney olan Çift Asteroit Yönlendirme Testi (DART) hedefine ulaştı.

NASA tarafından yapılan yazılı açıklamada, NASA’nın DART misyonu kapsamında fırlattığı uzay aracının 27 Eylül’de çarptığı Dimorphos adlı asteroidin yörüngesinin değiştiği aktarıldı.

NASA, bir dizi uzay ve dünya tabanlı teleskopları kullanarak ölçümler yaptıktan uzay aracının etkisinin Dimorphos’un Didymos çevresindeki yörüngesini 32 dakika değiştirdiğini ve 11 saat 55 dakikalık yörüngeyi 11 saat 23 dakikaya kısalttığını doğruladı.

NASA çarpışmadan önce Dimorphos’un minimum başarılı yörünge periyodu değişimini 73 saniye veya daha fazla olarak tahmin etmişti. Erken veriler, DART’ın bu minimum ölçütü 25 kattan fazla aştığını gösteriyor.


NASA Başkanı Bill Nelson yaptığı açıklamada, “Bu görev, NASA’nın Evrenin bize sunduğu her şeye hazır olmaya çalıştığını gösteriyor” ifadelerini kullanarak, NASA’nın Dünya’yı savunmak konusunda ne kadar ciddi olduğunu kanıtladığını belirtti.

Süper bilgisayar Dünyanın sonu için tarih verdi!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.