Dolar küresel piyasalarda güç kaybediyor!

Fed tutanaklarında faiz artış temposunda yavaşlamanın uygun olduğu belirtildi. Bu ifadeler küresel piyasalarda dolar kurunun güç kaybetmesine yol açtı. Türkiye’de ise TCMB’nin faiz kararı öncesi Dolar/TL (USD TRY) kuru yatay seyirde.

Dolar

Fed’in faiz artış hızında düşüş işareti vermesiyle dolar geniş çaplı bir düşüş yapıyor.

Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0,35 düşerek 1.270,15 puana geriledi. Gelişen ülke para birimlerinin neredeyse tamamı dolara karşı değer kazanıyor. Bir ara dolara karşı yüzde 2 yükselen Güney Kore wonu yüzde 1,8 artış kaydetti.


Kurlardaki pozitif atmosfer hisselere de yansıyor. ABD hisseleri Fed sonrası S&P 500 endeksi yüzde 0,6 yükselişle çarşamba gününü kapadı. Vadeliler de pozitif trendin devamına işaret ediyor.

Asya Pasifik’te hisse senetleri endeksinde birkaç istisna dışında ralli yaşanıyor.

Çin’de Kovid-19 vaka sayısı rekor kırarken CSI 300 endeksi olumsuz ayrışıyor.

ABD 10 yıllık tahvil getirisi altı baz puan gerileyerek yüzde 3,69’a indi. AB’nin Rus petrolüne beklenenden esnek fiyat tavanı getirmesiyle petrol düşüşte. Altın da yüzde 0,3 toparlayarak 1.755 dolardan alıcı buluyor.

Fed tutanaklarında faiz artış temposunun yavaşlaması sinyali

Bir süredir Fed üyelerinin ayrı ayrı yaptığı açıklamalarda vurgulanan önümüzdeki aylarda Fed faiz artış temposununun yavaşlatılması, çarşamba akşamı yayımlanan Fed tutanaklarında da yer aldı. Kasım ayı faiz kararı toplantısına göre Fed faiz artış hızının düşürülmesinin “yakında uygun olacağını” düşünüyor.


Böylece tutanaklar aralık ayında 50 baz puanlık faiz artış senaryosuna işaret etmiş oldu. Diğer yandan birçok Fed üyesi faiz artış döngüsünün biteceği noktanın daha önce düşünülenden “bir parça daha yüksekte” gerçekleşeceğini düşünüyor.

Bazı Fed üyelerine göre ise faiz temposunda yavaşlama Fed’e enflasyonla mücadelede ilerlemeyi değerlendirme fırasatı sunacak. Öte yandan Fed ekonomistleri Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) üyelerine ABD ekonomisinin gelecek yıl resesyona girme ihtimalinin neredeyse yüzde 50’ye yükseldiğini aktardı. Ekonomistler tüketim harcamalarında düşüş olasılığı, küresel ekonomide yaşanacak olumsuzluklar ve daha fazla faiz artışının resesyon ihtimalini yükselttiği görüşünde.

Böylece Fed ekonomistleri, FOMC’yi mart ayındaki ilk faiz artışından beri ilk kez resesyon konusunda uyarmış oldu.

TCMB faiz kararı öncesi Dolar/TL’de yatay seyir

Piyasalar, dün TÜİK’in açıkladığı tüketici güveni endeksi verisini takip etti. Açıklamaya göre Kasım’da tüketici güven endeksi 76,6 olarak gerçekleşti. Böylelikle yükselişin devam ettiği görüldü.

Diğer yandan Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), “Global Ekonomik Görünüm” raporunu yayımladı. Rapora göre küresel ekonomik büyümenin önümüzdeki yıl yüzde 2,2 seviyesine yavaşlayacağı öngörülürken; Türkiye ekonomisi için 2023 büyüme hedefi ise yüzde 3 seviyesinde tahmin edildi.

Yeni günde ABD kanadından gelecek olan ekonomik veriler küresel bazda volatilitenin artmasına neden olacaktır.


Türk lirası kanadı için yarın büyük gün. TCMB yarın para politikası kurulu toplantısını gerçekleştirecek ve toplantı sonrasında faiz oranı kararını açıklayacak. Beklentiler faiz indirimlerinin devam etmesi ve faizin tek haneye indirilmesi. Bu sebeple yarın tüm gözler TCMB’de olacak.

2023 yılı trafik cezaları, MTV, pasaport, ehliyet ücretleri belli oldu


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.