Emekliler köyü kurup doğal yaşama döndüler

Emekli olduktan sonra Bilecik’in İnhisar ilçesinde yıllar önce satın aldıkları araziye yaptırdıkları 38 evle adeta köy oluşturan bir grup emekli, arkadaşlık ilişkileri ve dayanışmayla yaşamı daha kolay ve keyifli hale getirmenin tadını çıkartıyor.

Emekliler köyü

Emekli olan Nazif Turan, Olcay Günay ve Süleyman Özmen 1996 yılında doğanın içinde yaşamaya karar vererek Bilecik’in İnhisar ilçesinin Sakarya Nehri kıyısında bulunan Çayköyü’ndeki 100 dönümlük alana ev inşa etmek için yapı kooperatifi kurdu. Bunun üzerine Eskişehir, Sakarya ve Bilecik’te esnaftan memura farklı sektörlerden emekli olan 35 kişinin daha katılmasıyla satın aldıkları araziye 2000 yılında toplam 38 ev yaptırıp aileleriyle nüfusu 100 kişiyi bulan ‘köyde’ yaşamaya başladı.

emekli

Ev başına düşen  birer dönümlük arazide domates, zeytin, incir ve nar yetiştiren emekliler, salça, zeytinyağı, tarhana gibi ürünleri de kendileri yapıyor. Site sakinleri, tavuk, kaz gibi kanatlı hayvanlar besliyor.


Emekli işçi Nafiz Turan, evlerinin bulunduğu konumun Eskişehir’in Sarıcakaya ilçesinde bulunan kaplıcalara da yakın olduğunu söyledi.

Evlerinin içinde bulunduğu 100 dönümlük arazide yaşayan emeklilerin ürünlerini doğal olarak yetiştirdiğini ifade eden Turan, şöyle konuştu:

“Domates, zeytin, incir, nar gibi ürünleri yetiştirebiliyoruz. Doktor ve çeşitli sektörlerden emeklilerimiz var. Burada yazın ve kışın ayrı güzelliği var. Deniz seviyesine yakın olduğu için kışın da güzel bir yaşam sürdürülebiliyor. Doğamızda geyiklerimiz var, sitenin içerisinde dolaşıyorlar. Yaban hayvanlarının birçoğuyla karşılaşmak mümkün. Burası atıl bir yerdi. Atıl yeri değerlendirdik. Hem köy için hem de emeklilerimizin yaşaması için düzgün bir hale getirildi. Her ev bir dönümlük. 80 metrekarelik alana tripleks, geri kalan kısımları yeşil alan ve tarım yapacağı alanlar olarak değerlendiriliyor.”


“EMEKLİLİĞİMİZ GAYET GÜZEL GEÇİYOR”

Emekli makinist Olcay Günay da 2000 yılından beri yaşadığı bölgede çeşitli üretimler yaptığını söyledi.

Emekliler köyü

Günay, “Kahvaltıdan sonra tarım için ayrılan alanda çalışmaya başlıyorum. Temiz havada emekliliğimiz gayet güzel geçiyor” diye konuştu.

Site sakinlerinden emekli memur Emine Turan ise çeşitli meyve ve sebzeler yetiştirdiklerini dile getirerek “Kendi salçamızı, zeytinyağımızı, tarhanamızı, kurutmalarımızı doğal olarak yapıyoruz. Doğal ortamda doğal ürünler yapıyoruz. Mevsimine göre doğal besleniyoruz. Temiz hava ve bol gıda, zamanımız burada güzel geçiyor” ifadelerini kullandı.

Emekliler köyü

Kıbrıs gazisi Mehmet Ali Şahin de güzel bir sitede iyi arkadaşlık ortamında yaşadıklarını belirterek, yaşıtlarıyla doğal ortamda güzel vakit geçirdiklerini vurguladı. Emekli esnaf Süleyman Özmen ise yetiştirdikleri ürünleri yakınlarına da ikram ettiklerini ifade ederek, “Burada çok mutluyuz. Büyükşehirlerden buraya gelince mutlu oluyoruz. Kuşların sesleri… Rüzgar püfür püfür eser ve adama dokunmaz. İklim şartları da güzel.” dedi.


Emekli harita teknisyeni Ramazan Karakaya da evlerinin bulunduğu alanın adeta insanın ruhuna hitap ettiğini, emekliliklerini güzel bir ortamda geçirdiklerini söyledi. (AA)

Emekli ve memur maaş zammı ne kadar olacak?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.