Türkiye’nin kira haritası: En pahalı şehirler ve ilçeler

Türkiye’de Ekim 2022 sonu itibarıyla konut kiraları yüzde 154,84 artarken, ülkede aynı özelliklerdeki ortalama konutların kiraları 6.520 TL oldu. İşte en pahalı iller ve ilçelerinde son durum…

Kira ücreti

Yıllık ortalamalara bakıldığında Ekim 2022 itibarıyla Türkiye genelinde kiralık konutlarda en fazla değer kazanan iller sırasıyla Antalya, Karabük, Aksaray, Bartın, Niğde olurken, en az değer kazanan iller de Elazığ, Şırnak, Kars, Batman, Hakkari oldu.

Endeksa verilerine göre Türkiye’de konut kiraları ortalaması asgari ücreti aşarken, 5 büyük ilde ise durum daha zorlaşmış görünüyor.


Bugün açıklana TÜİK verilerin göre konut satışlar gerilemeye devam ederken, bu durumda artan fiyatların etkisi görülüyor. Bankaların da konut kredisi faizlerinde son dönemde yaklaşık 2 yılın en yüksek seviyeleri görülmeye başlandı. Son yıllarda tartışılan yabancıya konut satışları da bu bağlamda büyük şehirleri etkiliyor. Bakanlı Türkiye’nin 5 büyük şehrinde kiralar ne alemde?

İstanbul

Endeksa verilerine göre; İstanbul’da Ekim 2022 itibarıyla konut kiraları yüzde 143,74 oranında artarken, ortalama konut kirası 10.229 TL oldu. Metrekare başına 94 TL kira ödenirken, konutların geri dönüş yani amortisman süreleri de 19 yıl seviyelerinde oluştu.

istanbul kira

Yıllık ortalamalara bakıldığında İstanbul’da en fazla değer kazanan ilçeler Esenler, Kağıthane, Sultangazi, Çatalca, Çekmeköy olarak görülüyor.

Ankara

Ankara’da konut kiraları yüzde 163,43 oranında arttı. Ortalama kiralar 5.466 TL olurken, Ortalama konut büyüklüğü 125 metrekare ile metrekareye 44 TL ödeniyor.

ankara ilçeler kiralar

Kiralık konutlarda geri dönüş süresi ortalama 18 yıl olurken, yıllık ortalamalarda en fazla değer kazanan ilçeler de Sincan, Mamak, Keçiören, Çubuk, Akyurt oldu.

İzmir

İzmir’de Ekim 2022 sonu itibarıyla konut kiraları yıllık yüzde 153,70 oranında arttığı görülüyor. Ortalama kiralar 6.932 TL olurken, metrekareye 63 TL bir fiyat biçiliyor.


izmir kiralık

Yatırımlık konut alanlar içinde kiralık konutların geri dönüş süreleri 22 yıl seviyesinde oluyor. Yıllık ortalamalarda İzmir’de en fazla değer kazanan ilçeler Bayraklı, Konak, Karşıyaka, Buca, Bornova oluyor.

Antalya

Antalya’da kiraları son 1 yılda yüzde 213,44 oranında artarken, ortalama kira 10.219 TL olarak İstanbul’a yaklaştı. Ortalama konut büyüklüğü 115 metrekare olurken, metrekarede birim kira 89 TL oldu.

antalya kiralık

Kiralık konutlarda geri dönüş yani amortisman süresi 17 yıl seviyesinde olurken, İstanbul’u burada geçti. Yıllık ortalamalarda Antalya’da en fazla değer kazanan ilçeler de Aksu, Muratpaşa, Gazipaşa, Kepez, Alanya olarak görüldü.

Bursa

Bursa, 5 büyük il içinde en uygun kira oranına sahip olduğu görüldü. Ekim 2022 sonu itibarıyla konut kiraları yüzde 91,04 oranında artarak, ortalamada asgari ücretin altında kalan tek il olup 3,974 TL ‘de kaldı.

bursa kira fiyatları

Doğal olarak bu da kiralık konutlarda geri dönüş yani amortisman süresini uzattı ve 28 yıl seviyesinde oluştu. Yıllık ortalamalarda Bursa’da en fazla değer kazanan ilçeler merkez dışında kalarak, Kestel, Gürsu, Yıldırım, Orhangazi, Gemlik oldu.

Kira artışları hız kesti ama kiralarda düşüş yok!

Araştırmanın değerlendirmesini yapan Endeksa Genel Müdürü Görkem Öğüt, pandemiyle başlayan döviz hareketliliği ve enflasyonla süren konut satış ve kira artışlarının son bir yılda ülke genelinde yüzde 155, iki yıldaysa yüzde 258 oranında arttığına dikkat çekti.


Son dönemde kira artışlarında hız kesildiğinin görüldüğünü nisan, mayıs aylarında yüzde 15-17 bandındaki artışların, bu dönemde aylık yüzde 4-5 seviyesinde olduğunu belirtti. Kiralarda düşüş beklenmediğini ancak yüksek artışların da olmayacağını vurguladı.

Konut kredisi faizi 40 ayın zirvesinde, ticari kredi faizi 24 ayın dibinde


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.