2022’de ilk kez gerçekleşen 12 olay

2022 yılında insanlık tarihi için benzeri görülmemiş olaylar yaşandı ve bunların bazıları gezegenimizin dışındaydı.

ilk kez

İşte 2022’de ilk kez gerçekleşen 12 olay:

1- NASA bir astreoidin yönünü değiştirdi

Amerikan uzay ajansı, 28 Eylül’de planlı bir şekilde çarptığı bir astroidin rotasını başarılı bir şekilde değiştirdi. Çarpışma, göktaşlarının Dünya’yı tehdit etmesi durumunda yörüngelerinin değiştirilip değiştirilemeyeceğini anlamak için bir test niteliğindeydi. DART misyonu ile bunun mümkün olduğu bulundu.


2- İnsan kanında mikroplastikler bulundu

Geçen Mart ayında Environment International dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, çalışmaya katılan insanların yüzde 80’inin kan örneklerinde mikroplastikler buldu.

3- İlklerin Dünya Kupası

2022 FIFA Erkekler Dünya Kupası, bazı dönüm noktalarıyla tarihe geçecek bir turnuva oldu. Turnuva, Katar gibi Arap veya Müslüman bir ülkenin ev sahipliği yaptığı ilk Dünya Kupasıydı. Aynı zamanda, bir kadın hakemin yönettiği bir karşılaşmanın olduğu ilk Dünya Kupası’ydı. Katar 2022, Lionel Messi‘nin beş turnuvadan sonra ilk kez Dünya Kupası’nı kaldırdığı etkinlik oldu.

4- Dünya nüfusu 8 milyarı geçti

15 Kasım 2022 tarihinde dünyadaki insan nüfusu 8 milyarı geçti.

Birlemiş Milletler tarafından yayınlanan rapora göre dünya nüfusu, 2030’da yaklaşık 8,5 milyara, 2050’de ise 9,7 milyara yükselebilir. 2080’li yıllarda ise 10,4 milyara yükselmesi beklenen dünya nüfusunun 2100’e kadar bu seviyelerde kalması bekleniyor.

5- ‘Dünyayı değiştiren’ sıtma aşısı

Önümüzdeki yıl piyasaya sunulması beklenen yeni aşının deneylerinde ölümcül hastalığa karşı yüzde 80 etkili olduğu bulunmuştu. Sıtma her yıl ortalama 400 bin kişinin ölümüne neden oluyor.


6- LeDuc Olimpiyat ve cinsiyet tarihinde bir ilke imza attı

timothy le duc

Amerikalı artistik patinajcı Timothy LeDuc, Kış Olimpiyatlarında yarışan ilk cinsiyet ikiliği olmayan kişi olarak kayıtlara geçti.

7- James Webb teleskobuyla zamanda daha ötelere seyahat ettik

james webb dünya

James Webb teleskobu 2022’de çok sayıda haberle adından söz ettirdi. Teleskop Temmuz’da çalışmaya başlamasından itibaren evrenin büyüleyici fotoğraflarını çekti.

8- İngiltere Başbakanlık Ofisi’ne ilk kez beyaz olmayan bir lider taşındı

Rishi Sunak ilk kez
İngiltere Başbakanı Rishi Sunak

İngiltere, 2022’de başbakanlarıyla ilgili bir dizi rekor kırdı: Liz Truss, 45 günlük iktidar süresiyle en kısa görev yapan başbakan oldu. Halefi Rishi Sunak, 25 Ekim’de göreve geldi ve İngiltere’nin ilk beyaz olmayan Başbakanı oldu.

9- Çıplak gözle görülebilen ilk bakteri

bakteri ilk kez

1 cm uzunluğunda ve bilinen bir diğer devasa bakterinin 50 katı büyüklüğündeki bakteri, çıplak gözle görülebilen ilk bakteri olma özelliğinde.

10- Laboratuvarda üretilen kan ilk kez insana nakledildi

kırmızı kan
Laboratuvarda üretilmiş bir kırmızı kan hücresi (NHSBT)

İngiliz bilim insanları laboratuvarda üretilen kanı, klinik çalışma kapsamında ilk kez insana nakletti. Bu araştırma projesi Bristol, Cambridge, Londra’da ekiplerin birlikte çalışması ile ilerliyor ve ciğerlerden vücuda oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerine odaklanıyor. Üç haftalık işlem sonunda yarım milyon kök hücresi bulunan havuzdan 50 milyar kırmızı kan hücresi elde ediliyor.

11- Samanyolu Galaksisi merkezindeki karadelik ilk kez görüntülendi

samanyolu karadelik

Bilim insanlarının çığır açıcı olarak tanımladıkları beklenen fotoğraf paylaşıldı. Avrupa Güney Gözlemevi, Samanyolu Galaksisi’nin merkezindeki devasa kara deliğin fotoğrafını ilk kez paylaştı. Bilim insanları, galaksimizdeki ‘çığır açıcı’ olarak tanımladıkları keşfin beklendiği gibi süper kütleli karadelik olduğunu açıkladı. Galaksimizdeki süper kütleli karadelik ilk kez canlı olarak görüntülendi.

12- Kanser tedavisinde bir ilk: Deneye katılan tüm hastalar iyileşti


Bir kanser deneyi beklenmedik sonuçlar verdi ve deneye katılan tüm rektum kanseri hastalarında tamamen iyileşme görüldü. Fizik muayene, endoskopi, PET taramaları veya MRI ile saptanamayan kanserin her hastada kaybolduğu anlaşıldı.

Astroloji: 26 Aralık 2022 – 1 Ocak 2023 haftalık burç yorumları || Bizi takip edin: Facebook, TwitterInstagram


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.