Türkiye’nin de içinde yer aldığı Kuzey Yarım Küre’de yılın en uzun gecesi 21 Aralık tarihinde meydana geliyor. Bu olaya Kış Ekinoksu veya Kış Gündönümü deniyor. Gündüzün de en kısa şekilde yaşandığı ve kış ayının gelişini niteleyen bu astronomi olayında 21 Aralık en uzun gece kaç saat sürecek?
Konum itibariyle Kuzey Yarım Küre’de yer alan Türkiye’yi de kapsayan bir astronomi olayı olan 21 Aralık (Kış Ekinoksu) tarihinde, yılın en uzun gecesi yaşanması nedeniyle gerek bilim dünyasında gerekse gözlem severler tarafından önem atfeden bir zaman dilimidir.
En kısa gündüzün görüldüğü 21 Aralık (Kış Ekinoksu) tarihinin ardından gelecek 23 Aralık tarihinde de, gündüz süresinin uzaması ve gece süresinin de kısalması olayı söz konusu olmaktadır.
En uzun gece hangi ilde yaşanacak?
21 Aralık’ta ülkemizde en uzun gece ise 15 saat 6 dakika ile Kuzey’deki Sinop’ta yaşanıyor. En kısa gece ise 14 saat ile Güney’deki Hatay’da olacak. En uzun gecenin yaşandığı gün, gündönümü olarak adlandırılır. Gündönümü, güneşin dünyaya (ekvator çizgisine) en uzak mesafede olduğu ana verilen addır. Gündüzlerin ve gecelerin kısalmaya veya uzamaya başladığı andır.
Ekinoks (Gün Dönümü) tarihleri şöyle:
21 Mart (ekinoks): Gece ve gündüz eşit olur, bizim bulunduğumuz kuzey yarım kürede ilkbahar başlarken güney yarım küre sonbahara girer.
21 Haziran (Yaz gündönümü): Yılın en uzun gündüzü ve en kısa gecesinin yaşandığı zamandır. Bir diğer adı da Yaz gündönümüdür. Kuzey yarım kürede yaz başlarken güney yarım kürede kış başlar.
23 Eylül (ekinoks): Gece ve gündüz eşit olur. Kuzey yarım kürede yaz biter, sonbahar başlar. Güney yarımkürede ise bahara geçiş olur.
21 Aralık'ta neler oluyor? pic.twitter.com/hEhDTQ5PZ1
— Geography Scholar (@Geographysc) December 20, 2022