3D yazıcı ile 24 saatte 75 bin liraya ev sahibi olmak

Teknolojinin gelişimi birçok sektörde yeni olanakların önünü açıyor. İnşaat sektörü de bunlar arasında yer alıyor. 3D yazıcı ile ev yapma projeleri artıyor.

3D yazıcı

3D yazıcı ile nasıl bir ev yapacağı tamamen kişinin kendi elinde. Demir ve kalıp işçiliği gerektirmediği için serbest mimari ile ister mağarayı andıran isterse de modern olacak şekilde dilediği tasarımı yapabilir. Buna karşılık maliyeti sabit kalacaktır. Çünkü maliyeti belirleyecek tek şey kullanılan harcın miktarı.

Shift Delete’de yer alan habere göre; bu yöntem ile ev yaparken yalnızca evin elektrik, su ve gider tesisatı ile pencere ve çatı yerleştirmeleri için işçilik gerekiyor. Geri kalan tüm işi 3D yazıcı üstleniyor. Ülkemizde de kullanımına başlanan bu teknolojide ilk adımı İBB atarak aşağıda videoda yer verdiğimiz ilk evi İstanbul’da inşa etmişti.


Türkiye’nin ilk 3 boyutlu yazıcı ile üretildi. İstanbul’da inşa edilen bu ev, Türkiye’nin ilk yaşam projesinin de başlangıcı oldu.

Tiny house konsepti evler

Fakat bu yöntemin kullanım senaryoları o kadar fazla ki önümüzdeki 5 ila 10 yıl içerisinde en popüler ev yapma seçenekleri arasına girecek. Tiny House konseptine uygun bir şekilde 1+1 olacak şekilde bir ev yapmanın bedeli 4 bin dolar. Süresi ise boyutuna göre 24 saat ve üzeri diyebiliriz.

3D yazıcı ile ‘basılan’ evin fiyatı 75 bin TL

3d yazıcı ev

Tabii dolar kurunun yüksek oluşu nedeniyle şu an için 75 bin TL’ye tekabül ediyor. Ancak önümüzdeki yıllarda 5’te 1’ine kadar düşerek 15 bin TL seviyesine gelebilir. Fakat belirttiğimiz gibi bu yapılabilecek en küçük seçeneklerden birinin maliyetini temsil ediyor.


Tabii yalnızca bireysel kullanım için değil. Örneğin önümüzdeki 20 yıl içerisinde dünyada su sıkıntısı çeken ülkelerden Avrupa’ya doğru bir göç başlayacak. Ya da halihazırda Afrika’da yüz binlerce insanın barınma hakkı sağlanamıyor.

Hatta o kadar uzağa gitmemize de gerek yok. Hemen sınırımızda Suriye’de yüz binlerce insanın yaşadığı çadır kamplar var. Türkiye ise biraz daha kalıcı çözüm olması için binlerce briket ev inşa ediyor. Fakat 3D yazıcı ile çok daha ucuza mal edilebilir.

Türkiye’de 3D yazıcı ile ev üretimi var mı?

2022’de ya da 2023’de yaşadığımız evler ya da çalıştığımız iş yeleri üç boyutlu yazıcı teknolojisi ile inşa edilir hale gelmeyecek. Ancak 10 ya da 20 sene sonra artık geleneksel inşa süreçleri bir kenara itilecek ve bu tarz kullanışlı sistemler olağan hale gelecek. Hızlı, otomatik ve güvenlik olmasıyla dikkat çeken bu altyapı için Türkiye’nin daha fazla yatırım ve atılım yapması gerekiyor. İBB İSTON (İstanbul Beton Elemanları ve Hazır Beton Fabrikaları A.Ş.) da bu konuda büyük bir adım attı ve 3+1 gerçek ev inşa etmeye başladı.


https://twitter.com/istanbulbld/status/1413792280503332864?s=20&t=7u89TFRSVV4ovSrZpwPJdg

İBB İSTON, 3 boyutlu yazıcı (3D) ile 3+1 ev yapmaya başladı!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.