ChatGPT: Yapay zeka sohbet robotu

Yapay zeka (AI) uygulamaları son sürat gelişmeye devam ediyor ve görünen o ki yakın gelecekte alıştığımızın çok ötesinde bir yaşam bizleri bekliyor. Bunlardan biri de akıllı sohbet robotu ChatGPT…

ChatGPT

Daha önce yapay zeka geliştirilmesi sürecinde iki robotun birbirleri ile kendi oluşturdukları bir dil ile sohbete başlaması üzerine facebook çalışanları tarafından fişleri çekilmişti. Son birkaç gündür de adını sıkça duyduğumuz ChatGPT ile yapay zeka uygulamaları ve akıllı robotlar yeniden gündemde.

ChatGPT adını duymayan kaldı mı bilmiyorum. Open AI tarafından geliştirilen bu yazılım, akıllı bir sohbet robotu olarak tanımlanabilir. ChatGPT’nin yapabildiklerini görünce ve duyunca 1994 Yılında internet ile tanıştığım zamanki heyecanı duydum.


Geleceğe şekil verecek olan bu yapay zeka tabanlı program, yeni başlayan yazılımcılardan daha iyi programlar yazabildiği için kısa bir süre içinde bu özelliği kapatıldı. Hali hazırda etik sebeplerle internete de bağlı değil. Yani öğrendiklerini 2021 yılına kadar verilen bilgilerden çıkarıyor.

En iyi konuştuğu dil İngilizce olsa da diğer birçok dili konuşabiliyor. Bazı arkadaşların tabiri ile “konuşmayı öğrenmiş ama susmayı bilmiyor”. Biraz geveze diyebiliriz. Akademik yayınlara yaptığı eleştiriler oldukça başarılı, ancak acımasız. Espri yapabilse de duygusuz olduğunu kendi de ifade ediyor.


Geçen Çarşamba günü piyasaya sürülen ChatGPT, Pazartesi günü itibari ile 1 milyon kullanıcıya sahip oldu. Adını duyan neredeyse herkes ChatGPT’ye bir şeyler soruyor ya da yazdırıyor. İşte twetterda yayınlanan ilginç birkaç örnek:

Geleceğe yön verecek bu gelişme büyük bir heyecan kaynağı. Tıpkı internetin 30 senede dünyayı değiştirmesi gibi ChatGPT de yeni bir dönemin başlangıcına işaret ediyor. İnternete bağlı olması durumunda olacakları hayal edemiyorum. Bu şartlarda eğitim ve ödev verme gibi kavramlar farklı bir yapıya evrilecek. Öte yandan başta içerik yazarlığı ve farklı alanlardaki danışmanlıklar olmak üzere pek çok iş alanı da rafa kalkacak görünüyor.

Kullanımı ücretsiz olan uygulamaya giriş için kayıt olmanız yeterli. Henüz ChatGPT’yi denemediyseniz ve bu sohbet robotunun ne kadar başarılı olduğunu görmek isterseniz adresi: https://chat.openai.com/auth/login


İster iş/eğitim için ister entellektüel merak ister eğlence için kullanın, ChatGPT hizmeti hariklar sunuyor. Keyifli sohbetler!

Kendini kopyalayan yapay zeka robot icat edildi!


Ruken Zilan
Ruken Zilan, liseyi 15 yaşında dışarıdan bitirdikten sonra Gazi Üniversitesi ve ODTÜ Fizik bölümlerinde Lisans ve Yüksek Lisansını yapmıştır. İkinci Yüksek Lisansını TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde Bilgisayar Mühendisliği’nde yine tezli olarak tamamlamıştır. Uzmanlıkları; “Güneş Enerjisi” ve “Kablosuz Sensör Ağlar” üzerinedir. Ayrıca yüksek lisans çalışmaları süresince, temiz enerji kaynakları ve bilişim teknolojilerinde güvenlik üzerine çalışmaları olmuştur. 2007-2018 yılları arasında UPC BarcelonaTech'te doktora çalışmaları yapmış. 2008-2012 yılları arasında Barselona Süper Bilgisayar Merkezinde CISCO California burslusu bir araştırmacı olarak çalışmıştır. Ardindan İTÜ ve ODTÜ teknokent bünyesinde ArGe departmanlarında görev almıştır. Halen İstanbul Teknokent bünyesinde bir yazılım şirketinde görev almaktadır.