Google Chrome’da tek şifre dönemi: Passkey nedir?

Google Chrome şifre yerine passkey (geçiş anahtarı) desteği kazanıyor. Artık passkey ile hesaplarınıza tek tıkla giriş yapabilirsiniz.

Google Chrome passkey

Popüler internet tarayıcısı Google Chrome, şifreleri ortadan kaldıracak özelliğini genişletiyor. Passkey (Geçiş anahtarı) Chrome’da erişime açıldı. Ekim ayında test sürecinden geçen özellik, parola yerine belirli bir şifre yöneticisini veya QR kodu kullanmanızı mümkün kılıyor.

Google Chrome şifre yerine passkey’e geçiş yapıyor

Birkaç ay önce Chrome Canary’de test edilen şifresiz hesap açma ve ödeme yapma yöntemi, nihayet kararlı sürüm için duyuruldu. Chromium’un blog yazısına göre, Chrome passkey desteği artık Windows 11, macOS ve Android‘de kullanılabilecek.


Google, kendi şifre yöneticisi olan Google Password Manager’e ek olarak 1Password veya Dashlane gibi üçüncü taraf şifre yöneticilerini de detekleyecek. Özellikle Android’de popüler olan bu passkey’ler, Chrome kullanan tüm cihazlarla senkronize edilebilecek.

Bilmeyenler için passkey veya geçiş anahtarı; bilgisayarda, telefonda veya farklı bir cihazda saklanan bir dijital kimliktir. Geçiş anahtarı API’sini kullanan web siteleri veya uygulamalara bu dijital kimlikle girebilirsiniz. Yani ödeme yaparken, bir web sitesinde oturum açarken kullanıcı adı ve şifre girmenize gerek kalmaz.

Geçiş anahtarları, sızdırılabilecek parola olmadığı için güvenlik açısından oldukça avantajlıdır. Apple, Google ve Microsoft gibi büyük teknoloji şirketleri, bu kriptografiyi benimsemeye çalışıyor. Ayrıca platformlar arası kullanılması da mümkün.


Fakat geçiş anahtarlarının Chrome’da veya diğer tarayıcılarda kullanışlı olması için web sitelerin bu API desteğine sahip olması gerekir. PayPal ve ABD’deki internet bankacılığı sistemleri dahil olmak üzere birçok şirket bu özelliğe çoktan geçiş yaptı. (SDN)

Ünlü bilim insanına göre “İnternet yok olacak”


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.