iPhone 14 Ailesinin Karşılaştırması

Geçtiğimiz Eylül ayında büyük bir organizasyon ile tanıtılan iPhone 14 ailesi, yavaş yavaş yaygınlaşarak hayatımızdaki yerini almaya başladı. Apple Watch serisinin yeni üyelerinin de yer aldığı lansmanda elbette en çok ilgiyi iPhone 14 ailesi çekti. Özellikle serinin en iddialı ismi olan iPhone 14 Pro Max ile gövde gösterisi yapan Apple, 14 ve 14 Plus ile de kullanıcıların markaya yönelik standart beklentilerini karşıladı denilebilir.

iphone 14 karşılaştırması

Yaygınlaşması ile birlikte kullanıcı deneyimi noktasında da belirli bir birikime sahip olduğumuz iPhone 14 ailesinin üyeleri ile ilgili edindiğimiz bilgileri tekrar bir araya getirmek faydalı olacaktır. Lansmanda ve özellikler listesinde bahsi geçen noktaların gerçekliği ne durumda? Öne çıkarılan özellikler söylendiği kadar etkili mi? Sıralanan detaylar kullanıcı nezdinde ne derece faydalı? Bu gibi sorulara cevap vermek için, cihazların teknik ayrıntılarını gelin birlikte inceleyelim.

Ekran

iPhone 14 serisi içerisinde ekran noktasında bazı farklar bulunmakta ancak özellikle büyüklük anlamında çok ciddi bir farklılık göremiyoruz. iPhone 14 ve iPhone 14 Pro 6.1 inç ekran boyutuna sahipken, iPhone 14 Plus ve 14 Pro Max 6.7 inçlik bir büyüklük ile karşımıza çıkmakta. Bu noktada, geniş ekran deneyimine erişmek isteyen kullanıcıların tercihi 6.7 inç boyuta sahip modeller olurken, 6.1 inçlik genişliğin de kullanıcılar tarafından tatmin edici olduğu ifade edilmektedir.

Akıllı telefonun ekran boyutunun kasaya oranını ifade eden ekran / gövde oranı noktasında ise modellerin ayrıntıları şu şekilde:

  • iPhone 14: %85.62
  • iPhone 14 Plus: %86.56
  • iPhone 14 Pro: %85.73
  • iPhone 14 Pro Max: %87.63

Ekran çözünürlüğü noktasında bir inceleme yapmamız gerekirse modeller arasında ciddi farklar göze çarpmamaktadır. Ancak, sosyal medyaya içerik üretenler için veya cihazlarını içerik izleme ve editleme işleri için kullananlar tarafından dikkate alınan bu nokta, ufak farkların bile hissedilebileceği bir alan. Bu noktada, en yüksek çözünürlüğün 1290×2796 (FHD+) Piksel ile iPhone 14 Pro Max modelinde olduğunu unutmamak gerekiyor. iPhone 14 Plus, 1284×2778 (FHD+) Piksel çözünürlük ile onu takip ederken, iPhone 14 Pro 1179×2556 (FHD+) Piksel, iPhone 14 ise 1170×2532 (FHD+) Piksel ekran çözünürlüğüne sahip.

Bir karenin saniyede kaç defa güncellendiğini ifade eden ekran yenileme hızı noktasında da bazı farklılıklar karşımıza çıkmaktadır. iPhone 14 Pro Max ve iPhone 14 Pro modelleri saniyede 120 Hz ekran yenileme hızına sahipken, iPhone 14 Plus ve iPhone 14’de bu hız 60 Hz seviyesinde kalmaktadır. Ekran noktasında farklılıklar olduğu olduğu kadar benzerlik içeren de birçok özellik bulunmaktadır. Dört modelde de aynı seviyede bulunan özellikleri ayrıntıları ile sıralamak gerekirse şöyle bir tablo ile karşı karşıya kalmaktayız:

  • Ekran Teknolojisi: OLED
  • Ekran Çözünürlüğü Standardı: FHD+
  • Ekran Oranı (Aspect Ratio): 19.5:9
  • Ekran Dayanıklılığı: Corning Ceramic Shield Glass
  • Dokunmatik Türü: Kapasitif Ekran
  • Renk Sayısı: 16 Milyon

iphone 14 özellikleri

Teknik Detaylar

iPhone 14 serisi cihazlar, teknik detayları ile akıllı telefonlar arasındaki rüştünü ispat edebilen bir ekip ancak kendi içerisinde bazı farklılıklara da sahip. Modeller arasındaki fiyat farklılıklarının en büyük nedenlerinden biri de olan bu temel teknik farkları incelemek gerekirse ilk farkın işlemci seti noktasında karşımıza çıktığını görüyoruz. iPhone 14 ve Plus modelleri iPhone 13’de de gördüğümüz Apple A15 Bionic yonga seti ile yola devam ederken, iPhone 14 Pro ve Pro Max’de Apple A16 Bionic ile bir üst sınıf işlemci setine geçiş yapıldığı hemen göze çarpıyor.

CPU çekirdeğinde bütün modeller 6 çekirdekli bir yapı ile sunulurken, CPU frekansları ise işlemci setinin de etkisi ile Pro ve Pro Max modellerinde 3.46 GHz seviyesini görürken, 14 ve 14 Plus’ta ise 3.2 GHz seviyesinde kalmaktadır. İşlemci mimarisinde dört cihazda da 64-bit teknolojisi yer alırken iPhone 14 Pro ve Pro Max modellerinde CPU üretim teknolojisi 4 nm, iPhone 14 ve iPhone 14 Plus cihazlarda ise 5 nm olarak karşımıza çıkmaktadır.

Serinin tüm cihazları 6 GB RAM ile tasarlanırken, dahili depolama noktasında ise en düşük seviye 128 GB’da tutulmuş durumda. Bu noktada 256 GB, 512 GB ve 1 TB gibi seviyeleri de barındıran iPhone 14 ailesi, böylelikle geniş bir kullanıcı kitlesine hitap etmektedir. Ancak iPhone 14 ve Plus modellerinde en yüksek hafıza seçeneğinin de 512 GB olduğunu unutmamak gerekiyor. Modellerin hiçbirinde hafıza kartı desteği olmadığını da hatırlatmadan geçmeyelim.

Grafik işlemci noktasında da serinin tüm cihazlarında 5x Apple GPU tercih edilirken performans testi sonuçlarına da göz atmakta fayda var. Özellikle performans tutkunu akıllı cihaz kullanıcılarının çok daha önem verdiği, modellerin oyun performansından uzun süreli kullanımlarına dek etki eden uluslararası kabul görmüş performans testi sonuçlarında ailenin büyük çocukları Pro ve Pro Max’in öne çıktığını ifade edebiliriz. Gelin serinin AnTuTu ve Geekbench 5 performans testi sonuçlarına birlikte göz atalım:

AnTuTu:

  • iPhone 14: 831.900
  • iPhone 14 Plus: 803.400
  • iPhone 14 Pro: 998.400
  • iPhone 14 Pro Max: 998.900

Geekbench 5:

  • iPhone 14: Single-core 1750 / Multi-core 4780
  • iPhone 14 Plus: Single-core 1710 / Multi-core 4580
  • iPhone 14 Pro: Single-core 1880 / Multi-core 5470
  • iPhone 14 Pro Max: Single-core 1890 / Multi-core 5495

Batarya:

Cihazların en çok merak edilen özelliklerinden biri olan batarya kapasiteleri noktasında da farklılıklar bulunmaktadır. Birçok özellikle Pro ve Pro Max modelleri başı çekerken, pil gücünde ise iPhone 14 Plus 4325 mAh ile öne çıkmaktadır. iPhone 14 Pro Max 4323 mAh ile ailenin pil gücü en yüksek ikinci cihazı olurken, iPhone 14 3279 mAh, iPhone 14 Pro ise 3200 mAh batarya gücüne sahiptir. Modellerin hepsinde hızlı şarj özelliği bulunurken, bu noktadaki maksimum seviyeleri ise 20 W’dur. Kablosuz şarj deneyimini dört cihazda da kullanıcıya sunan Apple, burada 7.5 W seviyelerini görürken, MagSafe ile kablosuz şarjda ise 15 W enerji desteği sağlamaktadır.

Kamera:

Apple bugüne kadar piyasaya sürdüğü cihazların birçoğunda kamerası ile kendinden söz ettirmeyi bildi. Bu özelliğini iPhone 14 serisinde de sürdüren marka, özellikle Pro etiketli cihazlarda yine iddialı bir konumda. iPhone 14 ve iPhone 14 Plus ana kamerada 12 MP ile gelirken iPhone 14 Pro ve iPhone 14 Pro Max modellerinde ise 48 MP ile üst düzey bir çekim gücü hedeflenmektedir. Serinin tüm modellerinde Sensor-shift teknolojili Optik Görüntü Sabitleyici (OIS) yer alırken diyafram açıklığında ise 14 ve 14 Plus F1.5 seviyesi ile öne çıkmaktadır. Pro ve Pro Max’de ise F1.7’lik bir diyafram açıklığı söz konusu.

Arka kamera seti olarak incelediğimizde ise 14 ve 14 Plus 2’li arka kameraya sahipken, Pro ve Pro Max modelleri 3’lü arka kamera ekibi ile karşımıza çıkmaktadır. Video kayıt çözünürlüğünde ise ailenin tüm üyeleri 2160p (Ultra HD) 4K çekim standardına sahiptir. Ön kamera çözünürlüğünde dört cihaz da 12 MP kalitesi ile fotoğraf çekim imkânı sunarken, video çözünürlüğünde ise 2160p seviyesi ön plana çıkmaktadır. Apple, kamera noktasındaki iddiasını 14 serisi cihazlarda da sürdürmeye devam ettiğini teknik detaylar ile kanıtlamaktadır. Piyasada yer alan birçok cihaz ile karşılaştırıldığında MP seviyesi düşük gibi görünse de Apple markasının kamera teknolojilerinde yakaladığı seviye söz konusu sayısal farkı kapatmakta hatta ciddi ölçüde öne geçmesini sağlamaktadır.

Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.