THY 2600 kabin memuru ve 1200 pilot alacak

Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Bilal Ekşi, 2023 yılında 2 bin 600 yeni kabin memuru ve 1.200 yeni pilot alacaklarını duyurdu. Havayolu şirketi üçüncü çeyrekte 1,5 milyar dolar net kar açıklamıştı.

THY kabin

“Türkiye Ulus Markalama Forumu”nda konuşan Ekşi, THY’nin başarılarına dikkati çekerek, şirketin yüksekten uçmaya devam edeceğini söyledi.

Ekşi, THY’nin 2023 yılında büyümesini sürdüreceğini ifade ederek, şunları kaydetti: “2003’te bizim kabin memuru sayımız 1.579’du. 2022’ye geldiğimizde 8 kat büyüyerek 12 bin 841 kabin memurumuz var halihazırda çalışan. Önemli bir rakam vereyim, biz 2023 yılında 2 bin 600 yeni kabin memuru alacağız. 2003’te 651 pilotumuz varken bu yaklaşık 9 kat büyüyerek 5 bin 793’e erişti. 1. 200 yeni pilot arkadaşımızı da bünyemize katacağız. Yani neredeyse 2003’teki Türk Hava Yolları ölçeğinde büyüyoruz.”


129 ülkeye sefer yapıyoruz

THY’nin 2003’te 65 uçağa sahip olduğunu belirten Ekşi, “2022’de 390 uçağa çıktı. Yani filo sayısında 6 kat büyüyen bir Türk Hava Yolları’ndan bahsediyoruz. Filo sayısında 2003’te dünya 35’incisiydik.

Şimdi, dünyada 9’uncu sıraya yükselen bir hava yolundan bahsediyoruz. Bu bizim yerelden globale geçiş ve güçlü network, güçlü filo olma stratejimizin bir sonucu.” değerlendirmesinde bulundu.

Ekşi, dünyada 129 farklı ülkeye ve 340 farklı noktaya uçuş yaptıklarına vurgu yaparak, şunları kaydetti: “2003’te 52 ülkeye sefer yapıyorduk. Şimdi dünyada 129 ülkeye, 340 noktaya ve 129 devlete İstanbul’dan sefer yapıyoruz. Dünyada en fazla ülkeye uçan hava yolu unvanına sahibiz. Düşünün ki dünyanın 129 ülkesine THY gidiyor, Türk Bayrağı gidiyor. Bundan da gurur duyuyoruz.”

THY’nin 2003’ten sonra her yıl yüzde 10 büyüdüğüne dikkati çeken Ekşi, “2023’te de yüzde 10’nun üzerinde bir büyüme hedefliyoruz.” ifadesini kullandı.

En iyi bilinen 2. marka

thy kabin memuru

Ekşi, THY’nin dünyada hava yolu olarak en iyi bilinen 2’nci marka olduğuna vurgu yaparak şunları kaydetti: “Biz şu anda Avrupa’da bayrak taşıyıcılar arasında birinci hava yoluyuz. Bakın şu rakam önemli; 2003’te iç ve dış 10,4 milyon yolcu taşırken 2019’da 74,3 milyon yolcu taşıdık.

Yolcu taşımada 7 kat büyüyen bir hava yolundan bahsediyoruz. Tabii pandemide bütün istatistikler düştü. Bizimki de düştü. Biz bu sene 74 milyona yakın bir yolcu tekrar taşıyacağız. Gelecek sene 80 milyonu bulacağız diye ümit ediyoruz.”

THY’nin büyümeye devam ettiğine vurgu yapan Ekşi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türk Hava Yolları büyümeye devam ediyor. Bazen şu da söyleniyor ‘evet büyüyorsunuz ama kar ediyor musunuz?’ Türk Hava Yolları 2003’ten sonra 2 yıl hariç bütün yıllarda az veya çok kar etti. Bu zarar ettiği yıllardan bir tanesi darbe yılının olduğu 2016 yılı.

İkincisi de pandeminin olduğu, yani bütün sektörün kapandığı yıl. Onun dışındaki bütün yıllarda faaliyet karı yapmış hem yüzde 10 ve üstü büyümeye devam etmiş, hem yatırımlarına devam etmiş, hem de karlılığına devam etmiş bir hava yolundan bahsediyoruz.”

2022’de 1,8 milyon ton kargo taşıdık

Ekşi, kargoda dünyanın yükünü taşıdıklarına dikkati çekerek sözlerini şöyle tamamladı: “2003’te bizim kargo uçağımız yoktu. Dolayısıyla sadece yolcu uçaklarının altında kargo taşıyorduk. O zamanki rakam da 122 bin ton kargo taşırken bugün 20 tane sadece kargo uçağımız var.


Tabii yolcu uçaklarımızın altında da taşımaya devam ediyoruz. 2022’de 1,8 milyon ton kargo taşıdık. Yani 15 kat taşıdığımız kargo arttı. Bu kargonun bir kısmı Türkiye çıkışlı ve varışlı bir kısmı da yine yolcuda olduğu gibi dünyanın dört bir tarafından kargo alıp İstanbul üzerinden yine dünyanın dört bir tarafına gidiyoruz.”

Üçüncü çeyrekte 1,5 milyar dolar net kar

türk hava yolları

THY, yılın üçüncü çeyreğini 1,5 milyar dolar net kar ile tamamladı. Şirketin üçüncü çeyrekte toplam gelirleri, 6,1 milyar dolar ile 2019’un aynı dönemindeki toplam gelirlerini yüzde 52 aştı.

THY’den yapılan açıklamaya göre, global havacılık sektörü benzeri görülmemiş operasyonel sorunlar ile yüzleşirken, artan jeopolitik gerilimlerin ve global enflasyonist baskıların ön plana çıktığı bir çeyreği geride bıraktı.

THY, operasyonel çevikliği, Kovid-19 salgını döneminde koruduğu yüksek nitelikli iş gücü ve geniş uçuş ağı sayesinde güçlü seyreden talebe hızlı karşılık vererek bu yılın üçüncü çeyreğini 1,5 milyar dolar net kar ile tamamladı. THY, 2020 yılından itibaren yaşanan zorlu faaliyet ortamına karşın bu çeyrekle birlikte üst üste beşinci çeyrekte de net kar elde etti.

Şirketin bu yılın üçüncü çeyreğindeki toplam gelirleri, 6,1 milyar dolar ile 2019’un aynı dönemindeki toplam gelirlerini yüzde 52 aştı. Toplam gelirin yüzde 14’ünü oluşturan kargo gelirleri, üçüncü çeyrekte 2019’un aynı dönemine göre yüzde 110 artışla yaklaşık 880 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Özellikle Avrupa havalimanlarında yaşanan aksaklıklara rağmen THY, operasyonlarını başarıyla yöneterek artan yolcu talebini karşıladı. THY, globalde yaşanan enflasyon baskılarına rağmen akaryakıt hariç birim giderlerini bu yılın üçüncü çeyreğinde 2019’un aynı dönemine göre yüzde 5 azaltarak net kar elde etmeyi başardı. Bunun sonucunda THY’nin nakit yaratma potansiyeline işaret eden FAVKÖK (faiz, vergi, amortisman ve kira öncesi kar-EBITDAR) 2,1 milyar dolar oldu.

YOLCU KAPASİTESİ DE ARTTI

Yolcu kapasitesinin 2019’un aynı döneminin yüzde 16 üzerinde gerçekleştiği bu yılın üçüncü çeyreğinde, iç hatlarda yüzde 91,4, dış hatlarda ise yüzde 85,3 doluluk oranı ile toplam 23 milyon yolcu taşındı. Dünyanın en genç ve modern filoları arasında bulunan THY filosu; 260’ı dar gövde, 109’u geniş gövde ve 21’i kargo uçağı olmak üzere toplam 390 uçaktan oluşuyor.

2021’de ve bu yılın ilk yarısında Avrupa’nın en fazla uçan network taşıyıcısı olan THY, yılın üçüncü çeyreğinde de dünyanın en çok uluslararası koltuk kapasitesi sunan network hava yolu olarak küresel çapta dikkati çekici bir yükselişe imza attı. Personel ve altyapı eksikliğinin getirdiği sorunların büyük ölçüde hissedildiği üçüncü çeyrekte THY, operasyonlarını kesintisiz olarak sürdürdü. Avrupalı hava yolları yüzde 1,7’lik ortalama uçuş iptali yaparken, THY, yüzde 0,3 oranında iptal gerçekleştirdi. İstanbul Havalimanı ve Sabiha Gökçen havalimanlarında zamanında kalkış oranları, Avrupa’nın en iyileri arasında yer aldı.

Son 10 yılda kargo taşımacılığındaki pazar payını 4 katına çıkartan THY, Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliğinin (IATA) yayımladığı Ağustos 2022 verilerine göre, kargo pazarında dünyanın en büyük 4. hava kargo taşıyıcısı olarak başarısını perçinledi.


Şubat 2022’de İstanbul Havalimanı’ndaki yüksek teknolojiyle donatılan yeni kargo operasyon merkezi olan SMARTIST’e taşınan Turkish Cargo, yeni evinde dünyada lider hava kargo markaları arasındaki pozisyonunu daha da geliştirmeyi hedefliyor.

Türk Hava Yolları (THY) kabin memuru alımı için ilan açtı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.