Alzheimer tedavisi için geliştirilen ilaç ‘lecanemab’ FDA’den ilk onayı aldı

ABD Gıda ve İlaç Dairesi, biyoteknoloji şirketleri Eisai ve Biogen’in ürettiği yeni Alzheimer ilacı Lecanemab’a onay verdi.

alzheimer lecanemab

İki şirket “lecanemab” adlı ilaca ilişkin ilk sonuçların beyindeki gerilemeyi yavaşlattığını ortaya koymuştu.

The New England Journal of Medicine adlı dergide yayımlanan araştırmaya göre; Denemelerle ilgili bulgulara göre lecanemab tedavisi uygulanan hastalarda, plasebo verilen hastalara göre Alzheimer’ın ilerleyişi yüzde 27 azaldı.


Geliştirlen ilaca dair denemeler küresel çapta Alzheimer hastalığının ilk evresindeki yaklaşık bin 800 hasta üzerinde yapılmıştı.

Çalışmada hastaların akıl sağlığındaki bozulma ve giyinmek ya da beslenmek gibi gündelik faaliyetlerdeki kabiliyetleri gibi bir dizi kriter kullanılarak izlendi.

Eisai şirketi, ilacın yıllık 26.500 dolar fiyatla piyasaya sürüleceğini açıkladı. Açıklama sonrası Biogen hisseleri yüzde 3 artışla 279,40 dolara yükseldi.

İlaca ilk onay

Tedaviye onay alabilmek için Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ve Japonya’daki yetkili kurumlara başvuru yapılmıştı. Amerikan Gıda ve İlaç İdaresinin (FDA) onay vermesi sonrası Avrupa ve Japonya’daki kurumların da ilaca onay vermesi bekleniyor.

ABD’deki Alzmeimer Birliği, bulguları hastalığın altında yatan sebeplerin potansiyel tedavisinde bugüne kadarki en olumlu sonuçlar olarak tanımlamıştı.

İngiltere Alzheimer Araştırma Derneği de ilacı “çığır açan” bir gelişme olarak nitelemişti.

Alzheimer ilacı nasıl sonuç veriyor?

Beyinde biriken bir protein tabakasının Alzheimer hastalığının tetikleyicisi oluğu sanılıyor. Lecanemab amiloid-beta plakalarından oluşan yumakları ortadan kaldırmak amacıyla geliştirildi.

Ailesel geçmiş ve diyabet gibi kronik rahatsızlıkların da etkileyici faktörler olduğu Alzheimer hastalığının henüz bilinen bir tedavisi yok.


Biogen uzun yıllar sonra ilk defa geçen yıl Adulhelm adlı bir ilacı piyasaya sürmüş, ancak yıllık 56 bin dolara mal olan tedavinin yüksek maliyeti ve ilacın işe yaradığına dair zayıf kanıtlar sebebiyle sigorta şirketleri ilaç ödemelerini ya kısıtlamış ya da durdurmuştu.

Türk bilim insanı Alzheimer hastalığının erken teşhis ve tedavisinde kullanılabilecek robotik sistem geliştirdi


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.