Son zamanlarda hava olaylarındaki değişiklikleri fark etmişsinizdir. Türkiye’de pek görülmeyen olaylar peş peşe yaşanmaya başladı. İşte bilim insanları, Türkiye’nin de yer aldığı coğrafyayla ilgili endişe veren yeni bir araştırma yayınladı.
Almanya merkezli Max Planck Ensititüsü‘nün bilim dergisi Reviews of Geophysics’de yayınlanan araştırması Türkiye için yaklaşan tehlikeyi bir kez daha gözler önüne serdi.
İklim değişikliğinin merkezi
Araştırmaya göre, Doğu Akdeniz ve Orta Doğu, yakın zamanda benzeri görülmemiş aşırı hava olaylarıyla sarsılacak. Bölge “iklim değişikliğinin merkezi” olarak tanımlandı, bölgede sıcaklık artış hızının küresel ortalamanın neredeyse iki katı olduğu vurgulandı.
Türkiye dahil bölgedeki ülkelerin gelecek yıllarda sıcak hava dalgaları, kuraklık, toz fırtınaları, aşırı yağış gibi krizler yaşayacağına dikkat çekildi.
Bu yüzyılın sonuna kadar bölgede sıcaklıkların 5 dereceye kadar artacağı, özellikle yaz aylarında benzeri görülmemiş kavurucu sıcaklar yaşanacağı tahmin ediliyor.
Bilim dergisi Reviews of Geophysics‘de yayınlanan araştırmada, gereken önlemler derhal alınmazsa Doğu Akdeniz ve Orta Doğu’nun çok ciddi bir iklim krizinin etkisi altına gireceği belirtildi. Bölgenin “iklim değişikliğinin merkezi” olarak tanımlandığı raporda, bölgede sıcaklık artış hızının küresel ortalamanın neredeyse iki katı olduğu vurgulandı.
Araştırmaya göre yağış miktarının da azalmasıyla bölge çok ciddi bir su ve gıda krizi yaşayacak, tüm ekonomik sektörler krizden etkilenecek, bölgede yaşayan 400 milyon kişi çok yıkıcı etkilerle karşı karşıya kalacak. Su seviyelerinin yükselmesiyle birçok yerde kıyı bölgeler ve tarım alanları yok olmanın eşiğine gelecek.
Bu yüzyılın sonuna kadar bölgede sıcaklıkların 5 dereceye kadar artacağı, özellikle yaz aylarında benzeri görülmemiş kavurucu sıcaklar yaşanacağı tahmin ediliyor.
Rapora göre yağış miktarının da azalmasıyla bölge çok ciddi bir su ve gıda krizi yaşayacak, tüm ekonomik sektörler krizden etkilenecek, bölgede yaşayan 400 milyon kişi çok yıkıcı etkilerle karşı karşıya kalacak. Su seviyelerinin yükselmesiyle birçok yerde kıyı bölgeler ve tarım alanları yok olmanın eşiğine gelecek.
Raporda, iklim krizinin vuracağı ülkeler arasında Türkiye’nin yanı sıra Yunanistan, Katar, Suriye ve Suudi Arabistan da yer aldı. Ayrıca siyasi krizlerin ve çatışmaların yaşandığı bölgede ülkelerin iklim kriziyle mücadele için bir araya gelmesinin zor olduğu da kaydedildi.
Kaynaklar:
- G. Zittis, M. Almazroui, P. Alpert, P. Ciais, W. Cramer, Y. Dahdal, M. Fnais, D. Francis, P. Hadjinicolaou, F. Howari, A. Jrrar, D. G. Kaskaoutis, M. Kulmala, G. Lazoglou, N. Mihalopoulos, X. Lin, Y. Rudich, J. Sciare, G. Stenchikov, E. Xoplaki, J. Lelieveld. Climate Change and Weather Extremes in the Eastern Mediterranean and Middle East. Reviews of Geophysics, 2022; 60 (3) DOI: 10.1029/2021RG000762 https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1029/2021RG000762
-
Max Planck Institute for Chemistry. “Overall warming of up to 5°C in this century projected for the Eastern Mediterranean and Middle East.” ScienceDaily. ScienceDaily, 6 September 2022. https://sciencedaily.com/releases/2022/09/220906114225.htm
- İklim değişikliği hayatımızı nasıl etkiliyor?