İstatistiklere göre hayatımızın 1,5 yılını banyoda geçiriyoruz, bunun 6 ayı ise duş alırken geçiyor. Bu şaşırtıcı bir şey değil, hijyene önem verdiğimiz bir gerçek. Ancak duş alırken yapılan bu hataları biliyor musunuz?
İşte duş alırken en sık yapılan hatalar:
Egzersizden sonra duş almak
Bazı insanlar, antrenmandan hemen sonra duş almanın tek sebebinin kokusu olduğunu düşünüyor. Ama aslında, başka nedenler de var: terleme, cildinizde kızarıklığa neden olabilecek bakteri üretimini uyarır. Bu nedenle, en kısa zamanda bir duş almalısınız.
Çok sık duş almak, her gün saç yıkamak
İnce veya zayıf saçları olan insanlar, her gün saç yıkamaktan kaçınmalıdır. Saçları haftada iki kez yıkamak saçtaki nemi dengede tutar. Ayrıca, çok sık duş almak cildi tahriş eder, iyi bakterileri yok eder ve cildi kurutur.
Sabunluk kullanımı
Banyonuzda bir sabun tabağınız varsa suyun aktığından emin olun. Aksi halde, bakteriler sabun çubuğunun üzerinde yeniden üreyebilir.
Pedikürden önce bacakları tıraş etmek
Pedikür yapmadan önce bacakları tıraş etmeyin. Küçük çiziklerden enfeksiyon kapabilirsiniz.
Tıraş bıçaklarını duşta bırakmayın
Bakterilerin bir tıraş bıçağı üzerinde üremesini önlemek için, bir havlu üzerinde bekletin. Ayrıca bıçağı düzenli olarak değiştirmelisiniz.
Küveti düzenli yıkamak
Duş aldıktan sonra küveti yıkamayı unutmayın. Nemli ortam, E. coli gibi bakterilerin çoğalmasını uyarır. Küveti düzenli olarak yıkamak enfeksiyonları önleyebilir.
Süngeri duşta bırakmak
Islak süngeri duşta bırakmak farklı bakterilerin üremesine neden olur. Bu yüzden süngerin temiz olduğundan ve kuru bir alanda saklandığından emin olmak en iyisidir.
Islak saçı havluya sarmak
Islak saça havlu sarmak saçların savunmasız ve kırılgan hale gelmesine neden olur. Bunu önlemek için saçları duş aldıktan sonra saçlarınızı kendi halinde kurumaya bırakın ya da penye bir tişörte sarın.
İyice şampuanlayın
Saçınızı şampuanlarken ürünü eşit şekilde dağıttığınızdan emin olun – sadece başınızın üzerine dökmeyin. Elinize bir miktar alın ve her yere yayın. Özellikle uzun saçlarınız varsa ense bölgesini de kapsama aldığınızdan emin olun. Çoğu insan bunu unutur ve burası aslında en yağlı bölge olabilir. Durulamadan önce en az 30-60 saniye boyunca ovalamaya devam edin.
Fırçalarken, saç derinize de gerçekten masaj yapmak için zaman ayırın. Kirli saçlar her zaman kökte yağlanır ve gerçekten temiz ve canlı saçlar ile saç derisine odaklanır. Ek bir avantaj olarak, kafa derisi masajı ekstra kan akışına neden olur ve bu da ekstra saç büyümesini teşvik edebilir.
Havlu kaç kez kullanılmalı?
Aynı havluyu uzun süre kullanmayın. Tamamen kuru olmayan bir havlu kullanıyorsanız, üzerinde bakteri olabilir. Mikrobiyolog Philip Tierno, aynı havluyu en fazla 3 kez kullanmayı öneriyor.
Ayakları sürterek yıkıyor musunuz?
Bazı insanlar, sabun ve suyun vücuttan aşağı indiğini ve ayakların bu şekilde yıkandığına inanarak duş alırken ayaklarını yıkamamaktadır. Ne yazık ki, bu doğru değil ve ayaklarınızı dikkatlice yıkamıyorsanız, ayak mantarına davetiye çıkarabilirsiniz.
Saçınızı ıslatmadan önce fırçalayın
Uzun saçlılar, saçınızı ıslatmadan önce tarayın. Böylece saçlarınız ıslandığında daha fazla dolaşmaz. Saç uzmanı Edward Tricomi, “Plastik havalandırma fırçaları, birden fazla kılları olduğu için en iyisidir,” diye açıklıyor. “Duşa girmeden önce her zaman saçınızın üzerinden geçin, dipten başlayıp yukarı doğru ilerleyin. Duştan sonra, tekrar nazikçe fırçalayın.”
Kontrast duş almak
Bu duşun mantığı arka arkaya sıcak ve soğuk duş tecrübesini yaşamaktır. Günümüzde oldukça yaygınlaşan bu teknik sayesinde kan dolaşım hızınızı arttırabilir, bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz. Ancak, uyumadan hemen önce kontrast duş almanın uykusuzluğa neden olabileceğini unutmayın. 5 dakika sıcak su ile duş alınız. Hemen suyun ısısını düşürüp 3 dakika soğuk su ile duş alınız. Suyun sıcaklığını tekrar arttırarak sıcak su ile bir 5 dakika daha duş alınız.
Duş başlığını temizlemeyi unutmak
Duş başlıkları uzun süre temizlenmediğinde sağlığınız için tehlikeli olabilecek plaklar oluşabilir. Bilim insanlarının yaptığı araştırmalara göre duş başlıkları üzerinde bakteriler akciğer hastalıklarına neden olabiliyor.
Yatmadan önce asla aşırı sıcaklıklarda duş almayın!
Sıcaklık spektrumunun uç noktalarında duş almayı seviyorsanız, bu alışkanlığı yeniden düşünmek isteyebilirsiniz. Johns Hopkins Uyku ve Zindelik Merkezi’nde uyku nöroloğu olan Dr. Rachel Salas, yatmadan önce çok sıcak veya çok soğuk bir duş almanın uyku sorunlarına yol açabileceğini söylüyor. Dr. Salas, “Yatma saatine yakın bir zamanda duş alırsanız ve çok sıcak veya soğuk bir duş alırsanız, bu sıcaklık uykunuzu olumsuz etkileyebilir.” diyor ve ekliyor: “Yaptığın şey, vücut sıcaklığını taban çizgisinden çok farklı hale getirmek.” Kısa bir süre sonra yatağa gitmeyi planlıyorsanız, daha ılımlı bir sıcaklıkta duş almayı hedefleyin.
Sıcak bir duşu tercih ediyorsanız
Los Angeles merkezli bir dermatolog olan Dr. Ivy Lee (MD.), sıcak duşların cildi kuruttuğunu çünkü “o cilt bariyerini açtığınızda ve bu geçirgenliği yarattığınızda, cildin tutma yeteneğini azalttığını belirtiyor. Oda sıcaklığında suyla daha kısa (en fazla 10 dakika) duş almak öneriliyor. Bu hatırlatma özellikle cilt sorunları olan kişiler için önemli.
Dermatolog Shari Marchbein, “Kusurlu bir cilt bariyeri ile karakterize edilen herhangi bir cilt durumu, sıcak bir duşla daha da kötüleşebilir” diyor. Sıcak duş cildi sebumdan, sağlıklı yağlardan ve cilt sağlığı için gerekli olan yağlardan arındırır ve cildi kurutur. Egzama, sedef hastalığı, akne, rosacea ve aşırı kuru cildin hepsinin uzun ve sıcak bir duşla şiddetlenebilir.
Duştan sonra hemen nemlendirici krem kullanın
Dr. Elizabeth Tanzi, “Hala nemli olsanız bile losyonu hemen uygulayın” diyor ve ekliyor: “Bu, suyu cilde hapsetmeye ve cildi iyice nemlendirmeye hizmet ediyor. Duştan yeni çıkan vücudunuz, yoğun bir nemlendirici için mükemmel bir tuval niteliğindedir – nemlendirici krem bu formülden en iyi şekilde yararlanmanıza yardımcı olur.”