Tarımda kuraklık alarmı: Verim kaybı endişe verici seviyede!

Kuraklık nedeniyle buğday, gelişimini sağlayamadı. Bu olumsuzluğun yüzde 40’lara varan verim kaybına neden olabileceğini ifade eden Niğdeli buğday üreticisi Rasim Yücel, maliyetler nedeniyle sulama yapamadıklarını anlattı.

Tarımda kuraklık

Tarımda kuraklık krizi: Verim kaybı yüzde 40’ı aşabilir!

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin Hasaköy köyünde, ocak ayının son haftasına girilmesine rağmen, yağmur ve kar yağışı olmadığı için buğdayların toprak altından çıkamadığı tarlalarda incelemelerde bulundu.


Buğday üreticisi Rasim Yücel, kar ve yağmur yağmadığı için kuraklığın büyük ölçüde buğday tarlalarını olumsuz etkilediğini söyledi. 2-3 ay önce toprakla buluşturdukları tohumların bu mevsimde en az 4 parmak büyüklüğünde toprağın yüzeyine çıkması gerektiğini söyleyen Yücel, tohumun ürün olarak yüzeye çıkmadığını belirtti.

Sözcü’de yer alan habere göre; bu olumsuzluğun yüzde 40’lara varan verim kaybına neden olabileceğini ifade eden Yücel, “Normal şartlarda kuraklık olmasa idi bu tarladan dekar başına 700-800 kilogram verim alınabilirdi. Ancak en iyi şartlarda yüzde 40 verim kaybı olacak” dedi.

‘SULANAN TARLALARDA BİLE VERİM DÜŞÜK OLACAK’

Gürer’e, kuru tarım yapılan tarlaya komşu olan ve yer altından elektrikle çıkarılan kuyu suyla sulanan buğday tarlasını da gösteren Yücel, “Bu tarla da sulanmasına rağmen yine de verim çok düşük olacak. Bitki beklenen seviyede büyümemiş. Elektrik faturaları artınca çiftçi geliri kadar su kullanınca yeterli sulama yapılamıyor” şeklinde konuştu.

‘SULAMA SUYUNUN SAATİ 250 LİRA’

Sulama suyu ücretinin de yüksek olduğuna dikkat çeken Yücel, “Saati 250 liradan sulama yapıyoruz. 4 saat sulasak 1000 lira ödemek zorunda kalıyoruz. Birkaç kez suladığımızda buradan elde edeceğimiz kârı zaten su parasına yatırmış oluyoruz” diye konuştu.

tarım sulama

‘TARSİM İŞİ YOKUŞA SÜRÜYOR’

Kahvelerde çiftçilerle de görüşen Gürer’e dert yanan çiftçiler, ÇKS’ye kayıtlı çiftçilerin TARSİM’e ücret yatırarak ürünlerini sigortalatabildiklerini ancak TARSİM’in hasar ücreti öderken çeşitli bahanelerde ödeme işi yokuşa sürdüğünü söylediler.

Gürer kuraklıkla ilgili yıllardır yapılan uyarıları, AKP iktidarlarının sürekli kulak ardı ettiğini belirterek, “Her yıl kuraklıkla ilgili sorunlar masaya yatırılırken, AKP sorunun çözümüne yönelik ciddi hiçbir girişimde bulunmadı” dedi.


‘İKİNCİ ÜRÜN İÇİN DESTEK ŞART’

Kuraklığın neden olduğu olumsuzlukların net bir şekilde kendini gösterdiğine değinen Gürer, en azından Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerinin kuraklıkla ilgili sorun yaşanan tarlalarda inceleme yaparak, bu arazilerde ikinci ürün ekimi için çiftçiyi desteklemesi ve yol göstermesi gerektiğini vurguladı.

‘İKTİDARIN BİR SU POLİTİKASI DA YOK’

Gürer şöyle konuştu;

“Tohum geçen kasım ve aralık aylarında toprağa atıldı. Tohumun gün yüzüne çıkarak belirgin olması gerekirdi. Ekili tarlalarda tohum toprağı yarıp çıkamamış. İktidarın bir su politikası da yok.

Aladağlardan çıkan su Akdeniz’e akıyor. Karadeniz ve Akdeniz’e boşa akan su kaynaklarının yönü Anadolu topraklarına döndürülmelidir. Suyun ilerleyen süreçte daha büyük sorun olacağı görülmektedir. Su planlaması sorunu bilen uzmanlar tarafından kapsamlı olarak hızla hazırlanmalıdır.

Bakanlık kuraklık için ne yapacak? Kısa ve uzun vadeli politikaları açıklayarak uygulamaya vermelidir. Başka ülkeler de sorun varmış gibi gösterip bizi sorun yok algısıyla susturmaya çalışanların tarıma verdikleri zarar büyük olmaktadır.”

Son bin 200 yılın en kötü kuraklığı

kuraklık

Guardian gazetesi Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) kuraklığın sonuçlarını araştırdı. Çalışmada kritik eşiğin aşıldığına ve Güneybatı ABD’de bin 200 yılın en kurak döneminin yaşandığına dikkat çekildi.

Mevcut mega kuraklığı araştıran uzmanlar ağaç halkalarını analiz ettiler.
Araştırmacılar ağaç halkaları ve toprak nemi arasındaki ilişkiye bakıldığında, 2000 yılında başlayan mevcut kuraklık döneminin MS 800’den bu yana benzeri görülmemiş olduğunu fark etti.


Nature Climate Change dergisinde yayınlanan 2022 araştırması, son yirmi yılın sıcaklık ve kuraklık koşullarının yüzde 42’sini küresel ısınmaya bağladı.

Türkiye’yi bekleyen büyük tehlike: Kuraklık ne boyutta?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.