Yapay zeka artık size kitap okuyabilecek

Apple, Apple Books’taki belirli kitaplar için yapay zeka destekli sesli anlatımı kullanıma sundu.

Yapay zeka kitap

Son dönemin en popüler başlıklarından yapay zeka, şimdi de sesli kitaplar ile karşımıza çıkmaya başlıyor. Bu kapsamda Apple, Apple Books’ta belirli kitaplar için yapay zeka destekli sesli anlatımı kullanıma sunduğunu açıkladı. Şirket, bu özelliğin, üretim maliyeti ve karmaşıklığı nedeniyle kitaplarını sesli kitaba dönüştüremeyecek bağımsız yazarlara yardımcı olacağını belirtti.

Apple Books dijital anlatımı, bir e-kitap dosyasından yüksek kaliteli sesli kitaplar üretmek için dilbilimciler, kalite kontrol uzmanları ve ses mühendislerinden oluşan ekiplerin önemli çalışmalarını gelişmiş konuşma sentezi teknolojisiyle bir araya getiriyor. Şu anda, yalnızca belirli başlıklardaki içerikler, Apple’ın yapay zeka tarafından oluşturulan sesleri tarafından anlatılıyor.


Apple, aslında uzun süredir yenilikçi konuşma teknolojisinin ön saflarında yer alan bir şirket ve şimdi de yayıncılar, yazarlar ve anlatıcılarla birlikte çalışarak bu teknolojiyi uzun biçimli okumaya uyarladı. Yazarların kitaplarını seslendirmesi için yapması gerekenler de aslında oldukça basit. Zira Apple’ın tercih ettiği Draft2Digital ve Ingram CoreSource gibi iş ortakları, dijital anlatımlı sesli kitap üretim ve dağıtım sürecini basitleştiriyor.

E-kitabın (ebooks) Apple Books’ta mevcut olması, yazarın sesli kitabı (audiobooks) üretme haklarına sahip olması gerekiyor. Birincil kategoriler şu an için aşk veya kurgu iken gizem ve gerilim ile bilim kurgu ve fantezi henüz desteklenmiyor. Ayrıca kitabının dilinin İngilizce olması da istenen şartlar arasında yer alıyor.


Eğer yazar ve kitabı tüm şartları karşılıyorsa, tercih edilen iş ortağından en uygun ses seçilebiliyor ve bundan sonra süreç başlıyor. Daha sonra bir kapak görseli seçiliyor ve içeriğe açıklama ekleniyor. Yazar, sesli kitabın çıkış tarihine kendisi karar verebiliyor. Umuyoruz bu teknolojinin entegrasyonunu yakın zamanda Türkçe kitaplar için de görebiliriz.

ChatGPT: Yapay zeka sohbet robotu


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.