Yeni bir çalışma, yapay zeka ile insanlar için hayvan konuşmalarını çevirmeye çalışıyor. Bir aslanın kükremesi, ağaçta cıvıldayan kuşlar, bir atın kişnemesi artık anlaşılır konuşmalar haline gelebilir.
ESP tarafından yürütülen yeni bir çalışma, yapay zeka ile hayvanların konuşmalarını insanların anlayabileceği dile çevirmeyi hedefliyor.
Doğadaki her hayvanla konuşabilmek uzun zamandır bir hayaldi ve sonunda bilim insanları bu hayali gerçekleştirmeye yaklaşmış olabilir.
Araştırmacılar, vahşi yaşamın insanlara söylediklerini anlamak ve tercüme etmek için yapay zeka ve makine öğreniminin etkilerine bakıyor. Earth Species Project (ESP) adlı kar amacı gütmeyen bir kuruluş, türler arası iletişimin geleceği için bir yol haritası hazırladı.
ESP yayımladığı bir blog makalesinde, “Makine öğrenimi modellerinin insan dışı iletişime yeni içgörüler sağlayabileceğini varsayıyoruz ve bu yeni tekniklerin beraberlerinde getirdikleri keşiflerin, doğanın geri kalanıyla olan ilişkimizi dönüştürme potansiyeline sahip olduğuna inanıyoruz” dedi.
ESP’nin kurucu ortağı ve başkanı Aza Raskin, yayınlanan ilk çalışmada bulguların evcil hayvanlarla sınırlı olmayacağını, tüm türleri veya en azından mümkün olduğu kadar çok türü kapsayacağını belirtti. ESP, çalışmayı herhangi bir yaban hayatına zarar vermeyeceğini veya tehlikeye atmayacağını ve çalışmanın etik bir şekilde yürütüleceğini de belirtti.
Diğer araştırmalar
Hayvanlar alemindeki iletişimi ve diğer davranışları analiz etmek için yapay zeka makine öğrenimini kullanma girişimi yeni değil. Kopenhag Üniversitesi liderliğindeki bir araştırma grubu, domuz homurtularını analiz eden bir yapay zeka sistemi geliştirdi. CETI Projesi ise ispermeçet balinası çağrılarını tercüme etmeyi amaçlıyor. DeepSqueak adlı başka bir proje, farelerin ve sıçanların seslerini analiz etmeye çalışıyor.