Yapay zeka nefesi analiz ederek 30 saniyede kalp krizi riskini tespit ediyor

Türk bilim insanları, nefes moleküllerini analiz ederek hastanın kalp krizi riskini 30 saniyede tespit eden yapay zeka geliştirdi. Sistem hakkındaki detaylar bilimsel dergide yayımlandı.

Yapay zeka kalp

Türk bilim insanları geliştirdi: Yapay zeka, nefesi analiz ederek 30 saniyede kalp krizi riskini tespit ediyor.

Yapay zeka teknolojisinin sağlık alanındaki kullanımı yaygınlaşıyor. Daha önce yapay zeka ile çeşitli hastalıkların erken teşhis edildiğini görmüştük. Şimdi de Türk bilim insanları, nefes ile kalp krizi riskini tespit eden yapay zeka geliştirdi.


DHA’nın haberine göre; teknik ile insan nefesi bir poşete dolduruluyor. Geliştirilen bir cihaz ile insan nefesindeki moleküller analiz ediliyor. Kişinin nefesi sinyale dönüştürerek, yapay zeka aracılığıyla kalp krizi riski 30 saniyede tespit ediyor. Geliştirilen sistemin ulusal patenti alındı. Çalışma hakkındaki detaylar Biomedical Signal Processing and Control isimli bilimsel dergide yayınlandı.[*]

Yapay zeka 30 saniyede kalp krizi riskini tespit ediyor

Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Önder Aydemir, Çorum Hitit Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Bilge Han Tozlu, Prof. Dr. Yusuf Karavelioğlu ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nde Öğretim Üyesi Dr. Cemaleddin Şimşek tarafından geliştirilen cihaz, poşet veya balona doldurulan nefesi moleküllere dönüştürüp, bilgisayar ortamında analiz edilmesini sağlıyor. Yapay zeka tarafından 30 saniye içerisinde kalp krizi riski tespit ediliyor.

 

Yakın gelecekte cep telefonlarına entegre edilebilir

Doç. Dr. Önder Aydemir, “Yapay zeka algoritmalarıyla insanların ‘miyokard enfarktüsü’ olup olmadığını nefes bilgilerinden otomatik olarak tespit etmeye çalıştık. Bulgular umut verici ve çarpıcı” dedi. Sistemin cep telefonlarına da entegre edilebileceğine vurgu yapan Doç. Dr. Aydemir, kişilerin cep telefonları ile anında kalp krizi analizi yapabileceğini ve erken müdahalenin yapılabileceğini söyledi.


electronic nose system

Kalp krizinde erken müdahalenin önemi hakkında konuşan Doç. Dr. Aydemir şu bilgileri paylaştı:

“İnsanlar acile gittiklerinde elektro kardiyogram sinyalini kardiyolog hocalarımız inceler ve kalp krizi olup olmadığını bulmaya çalışırlar. Bu zaman alan bir süreçtir. Kalp krizinin erken müdahalesinin önemini dikkate alırsak bu 50 dakikalık sürenin hastanın hayatını olumsuz yönde etkileyebileceğini söyleyebiliriz. Geliştirdiğimiz bu teknolojinin pratik olarak tespitiyle veya gelecekte cep telefonlarına bile entegre edilebileceğini düşündüğümüzde, kişiler anlık olarak kendini kontrol edebilir veya hastanelerde hızlı bir kontrol masası dahi oluşturulabilir. Bu manada ani ölümlerin de önüne geçilebilir.”


Kaynak:


Bilge Han Tozlu, Cemaleddin Şimşek, Onder Aydemir, Yusuf Karavelioglu. A High performance electronic nose system for the recognition of myocardial infarction and coronary artery diseases. Biomedical Signal Processing and Control; Volume 64, 2021, 102247, ISSN 1746-8094, DOI: 10.1016/j.bspc.2020.102247.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S174680942030375X

Yapay zeka müdahalesiyle hafıza korunabilecek


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.