ChatGPT hangi sektörlerdeki çalışanları işsiz bırakacak?

Yapay zeka dünyası oldukça hareketli ve bereketli günler geçiriyor. O kadar bereketli ki Microsoft 10 bin çalışanını işten çıkarmasına rağmen, yapay zekaya uzun süreli ve milyar dolarlık yatırımı gözünü kırpmadan yapabiliyor. Ve makinelerin bu yükselişi, maaşı oldukça iyi olan birçok çalışanı da zora sokacak gibi görünüyor

chatgpt

ChatGPT hangi sektörlerdeki çalışanları işsiz bırakacak?

“Gerçek artık kapımıza dayandı”

Rochester Teknoloji Enstitüsü’nde Programlama ve Bilişim Bilimi bölümünde Dekan Yardımcısı olan Pengcheng Shi, konuyla ilgili şunları söylüyor: “Yapay zeka beyaz yakalı çalışanların yerini alacak. Kimsenin buna engel olabileceğini sanmıyorum. Bu yalan değil, gerçek artık kapımıza dayandı.”


İşte hızlı öğrenen ve sürekli evrim geçiren teknoloji karşısında en savunmasız durumdaki sektör ve meslekler:

Eğitim sektörü

Shi, şu anda ABD’de, New York okullarında yasaklanan ChatGPT’nin “kolaylıkla ders verebileceğini” söylüyor. Yazılımın en çok orta okul ve lise seviyesi derslerde etkili olacağını belirten Shi, “her ne kadar hataları ve bilgisel olarak yanlışları olsa da, bunlar kolayca düzeltilebilir, kısaca ChatGPT’yi bunun için eğitmek yeterli” diyor.

Finans sektörü

Shi, New York Post‘a verdiği röportajda Wall Street’in de ChatGPT benzeri robotların gelişmeye devam etmesiyle bolca işten çıkarma görebileceğini belirtiyor: “Ticareti de etkileyecektir, ancak yatırım bankacılığı kısmında üniversite mezunlarını işe alıp, iki üç yıl boyunca robot gibi çalışarak Excel modellemesi yaptırılıyor. Bunu yapay zekaya çok, çok daha hızlı şekilde yaptırabilirsiniz.”

Avukatlık ve Şirket Yönetimi sektörü

YZ hem mahkeme salonlarında, hem de yönetim kurulu odalarında kendisine yer bulabilir. ChatGPT, Minnesota Üniversitesi’nde yapılan hukuk dersi sınavlarından dördünü C+ seviyesinde geçmeyi başardı. Ayrıca Pensilvanya’daki Wharton Okulu için tasarlanan MBA final sınavını da geçebilen ChatGPT’nin analist, yönetici ve danışmanlık alanlarında çalışanların işlerine dair oldukça bilgi sahibi olduğunun altı çiziliyor.

Doktorluk

New South Wales Üniversitesi’nden yeni mezun olan Dr. Prithvi Santana, ChatGPT’ye basit tıbbi bilgiler veriyor ve bunlar ile teşhiste bulunmasını istiyor. Sonucu açıklarken ise şunları söylüyor: “ChatGPT bir doktor olarak benim işimi yapabilir. Korkutucu olansa, robota verdiğim hasta geçmişinde yer alan ince ayrıntıları işleyip, hastaya benim için teşhis koyabilmesi.”

Yazılım Mühendisliği

Hegde, görece basit kodlamadan sorumlu internet sitesi tasarımcı ve mühendislerinin işlerinin de tehdit altında olduğu uyarısını yapıyor: “Bu tür işleri yapanlar için endişeliyim. Artık ChatGPT’den benim için bir site yapmasını isteyebilirim, rutin işi bu olan tüm insanlar ile iş yapmak artık gereksiz hale geliyor.”


Gazetecilik

Yapay zeka teknolojisi, haber toplama işine biraz çalkantılı bir giriş yaptı: CNET’in haber yazdırma girişimi (ve ardından yazılan haberleri düzeltme çabalarından) önce Guardian da 2020 yılında bir GPT yazılımına haber yazdırmıştı, her ikisinde de karışık sonuçlar alındı.
Hedge, yine de YZ teknolojisinin bu alanda çokça yeterli olacağı bir iş bulduğunu düşünüyor:

“Redaktörlük kesinlikle YZ’nın çok başarılı olacağı bir alan. Özetlemek, bir makaleyi kısa ve öz hale getirmek ve benzeri işlerde kesinlikle iyi iş yapacaktır.”

Grafik Tasarım

ChatGTP’nin geliştiricisi OpenAI 2021 yılında yeni bir araç çıkardı: DALL-E. DALL-E, kullanıcının verdiği komutlara göre görsel üretebilme becerisine sahip. Kendisi ile benzer işi yapan Craiyon, Stable Diffusion ve Midjourney ile birlikte bu araç, grafik ve yaratıcı tasarım endüstrisinde çalışan çokça kişi için bir tehdit diyor Hedge, ve ekliyor: “Önceden bir fotoğrafçı ya da grafik tasarımcıdan internet sitesi için bir görsel oluşturmasını isterdiniz. Bu artık ChatGPT’ye benzer teknolojilerle gerçekleştirilebilir.”

ChatGPT nedir, nasıl kullanılır?

ChatGPT insan benzeri metinler üretmek için derin öğrenmeyi kullanan dil modeli GPT-3.5’e dayalı bir sohbet robotudur. OpenAI tarafından geliştirilen Chat GPT, neredeyse her şeyi bilen kişisel bir öğretmen gibi birçok soruya doğal cevaplar verebiliyor. Bu sebeple de Google’a alternatif olarak anılmaya başlandı.

yapay zeka sohbet

ChatGPT özellikleri:

  • Soru-cevap
  • Matematik denklemleri çözme
  • Metin yazma (Temel akademik makaleler, edebi metinler, film senaryosu vb.)
  • Hata ayıklama ve düzeltme (Örneğin herhangi bir kod bloğundaki hataları tespit edip doğrusuyla düzeltme)
  • Diller arası çeviri
  • Metin özetleme ve metindeki anahtar kelimeleri tespit etme
  • Sınıflandırma
  • Tavsiyelerde bulunma
  • Herhangi bir şeyin ne işe yaradığını açıklama (Örneğin bir kod bloğunun ne işe yaradığını açıklama)

ChatGPT nasıl kullanılır?

Yapay zeka tabanlı sohbet robotu Chat GPT, ücretsiz olarak kullanılabiliyor. İşte ChatGPT kullanmak için adım adım yapmanız gerekenler:

  • Bilgisayar veya telefonunuzdan https://chat.openai.com web sitesini açın.
  • OpenAI üyeliğiniz varsa “Log in” butonuna basıp hesabınıza giriş yapın. Hesabınız bulunmuyorsa “Sign up” butonuyla üye olun.
  • Hesabınıza giriş yaptıktan sonra açılan sohbet ekranından ChatGPT’yi kullanabilirsiniz.

Peki ChatGPT Google’ın yerini alabilir mi?

Chat GPT’nin veya benzeri herhangi bir sohbet robotunun Google’ın veya diğer arama motorlarının yerini tamamen alması çok olası değildir. Çünkü sohbet robotları, geliştirilme sürecinde yüklenen bilgilere dayalı olarak cevap üretirler. Google gibi arama motorları ise internetin bütününde arama yapar. Bu nedenle şimdilik ChatGPT’nin Google ile aynı ölçekte bilgi vermesi şimdilik mümkün değil. Ayrıca arama motorları gelişmiş algoritmalar ve yüksek kapasiteli sunucuları kullanarak bilgiye erişim sunarlar. Fakat ChatGPT, kendi üretim ekibinin sağladığı sınırlamalar çerçevesinde hareket ediyor.

Google, “Apprentice Bard” adlı sohbet robotunu test ediyor

google lamda

Insider‘da yer alan iddialara göre şu anda Google çalışanları, ChatGPT benzeri bir yapay zekâ sohbet robotunu test ediyor. “Apprentice Bard” adlı sohbet robotu da ChatGPT gibi doğal dil kullanılarak sorulara yanıt veriyor. Ayrıca sohbet robotu, Google’ın LaMDA teknolojisiyle oluşturulduğu söyleniyor.


Apprentice Bard‘da da kişiler, iletişim kutusuna soru metnini yazarak yanıt alabiliyor. Bunun yanı sıra yanıtla ilgili bir geri bildirim de yapabiliyor. İddialara göre Google’ın sohbet robotu, ChatGPT’de henüz olmayan bir özelliği de sahip olacak. Ayrıca iddialar, Apprentice Bard’ın durdurulan sohbet robotunun önceki sürümü olan Meena’nın yerini alacağını belirtiyor.

ChatGPT’den Bitcoin için dikkat çeken tahmin!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.