Depremde hasar gören tarihi yapılar

Depremde pek çok tarihi yapı ve kültürel miras büyük hasar gördü. Hatay Habib-i Neccar, Malatya Sütlü Minare Cami, Adıyaman Ulu Cami, Malatya Hacı Yusuf Taş Camisi, İskenderun Latin Katolik Kilisesi, Antakya Protestan Kilisesi ve Gaziantep Kalesi gibi pek çok tarihi yapı yıkıldı. Hatay’ın Samandağ ilçesinde tarihi 2 bin yıl öncesine dayanan ve ‘dünyanın elle yapılan en büyük tüneli’ olarak bilinen Titus Tüneli ile Beşikli Mağara, depremlerde hasar görmedi.

depremde tarihi yapılar

Depremde hasar gören tarihi yapılar

Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde en çok yıkım ve can kaybının yaşandığı yerlerden biri de Hatay oldu.


‘Medeniyetler şehri’ olarak bilinen kentte birçok binanın yanı sıra tarihi inanç merkezlerinin birçoğu, depremde yerle bir oldu. Yıkılan cami, sinagog ve kilise gibi binaların aksine bazı tarihi yapılar, büyük depremde hasar görmedi.

Samandağ ilçesinde bulunan ve iki bin yıl önce Roma döneminde yapılan Titus Tüneli, yıkıcı depremde ayakta kaldı.

titus tüneli samandağ

Dönemin Roma İmparatoru Vespasian’ın dağdan gelen suları engellemek için inşa ettirdiği tünel, ‘elle yapılan dünyanın en büyük tüneli’ olarak biliniyor.

7 metre yüksekliğinde, 1380 metre uzunluğunda inşa edilen tünelin, esirler tarafından çekiç kullanılarak yapıldığı belirtiliyor.

2 bin yıldır ayakta duran sütunlar, mağarayı taşıyor

hatay samandağ titus

Tünel ile aynı dönemde tamamı kayanın içine oyularak yapılan Beşikli Mağara da hasar görmeyen yapılardan oldu. Kaya mezarların bulunduğu mağaranın yer aldığı alan, eski çağlarda ‘ölüler şehri’ olarak adlandırılırken, girişinde de sütunlar bulunuyor. Binlerce yıldır ayakta duran sütunlar, mağarayı taşıyor.

hatay mağara

Birçok felaketi geride bırakan tarihi alanlar, 6 Şubat’ta kenti vuran ve binlerce binanın yıkılmasına neden olan depremlerde hasar almadı.

Samandağ’daki Hızır Türbesi de depremden etkilenmedi

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerde en fazla yıkım yaşanan illerden biri olan Hatay’da binlerce yıllık tarihi yapılar depreme meydan okudu. Hatay’ın Samandağ ilçesindeki tarihi yapılar ve rivayete göre Hazreti Hızır ile Hazreti Musa’nın buluştuğu yer olan Hz. Hızır Türbesi, bölgeyi enkaza çeviren depremlerde ayakta kaldı.

hızır türbesi

‘Medeniyetler şehri’ olarak da bilinen şehirde pek çok yapı ve çok sayıda tarihi inanç yerleri de depremle enkaza döndü. Samandağ ilçesinde bulunan Hz. Hızır Türbesi ise zarar görmeyen inanç merkezlerinden biri oldu. Türbenin içerisinde bulunan kaya, rivayete göre Hz. Hızır ile Hz. Musa’nın buluştuğu yer olarak anılıyor.

Depremde hasar gören tarihi yapılar

Depremlerle birlikte Hatay Habib-i Neccar, Malatya Sütlü Minare Cami, Adıyaman Ulu Cami ve Gaziantep Kalesi gibi tarihi yapılar da yıkıldı.

Malatya Yeni Cami
Malatya Yeni Cami yıkıldı

Gaziantep Kalesi surları büyük hasar gördü

Depremden etkilenen Gaziantep’te, tarihi kale de hasar gördü. Merkez Şahinbey ilçesindeki tarihi Gaziantep Kalesi’nin doğu, güney ve güneydoğu kısımlarında bulunan bazı burçlar, depremin etkisiyle yıkılırken, enkaz yola saçıldı.

gaziantep kalesi

Kalenin yanındaki istinat duvarı da çöktü. Bazı burçlarda ise büyük çatlaklar oluştuğu görüldü.


Gaziantep Kalesi
Gaziantep Kalesi eski hali

Adıyaman Ulu cami yıkıldı

adıyaman ulu cami

Adıyaman Ulu cami
Adıyaman Ulu Cami eski hali

Hababi Neccar Cami tamamen yıkıldı

yıkılan camiler

Anadolu’nun bilinen ilk camilerinden olan Hatay’daki Habibi Neccar Camii, Kahramanmaraş merkezli 7,7’lik depremde yıkıldı. 14 asırlık caminin yakınında bulunan tarihi Yeni Hamam da yerle bir oldu.

Habibi Neccar Cami
Habibi Neccar Cami
Habibi Neccar
Habibi Neccar Cami önceki hali

Enverül Hamid Camii hasar gördü

osmaniye

Osmaniye’de bulunan tarihi Enverül Hamid Camii kısmen zarar gördü.

Antakya Rum Ortodoks Kilisesi

İskenderun Latin Katolik Kilisesi yıkıldı:

İskenderun Latin Katolik Kilisesi

Sarımiye Camisi yıkıldı

Antakya Protestan Kilisesi depremde tamamen yıkıldı:

Antakya Protestan Kilisesi

Hatay Meclisi yıkıldı

Fransız mimar Leon Benju tarafından 1927 yılında sinema salonu olarak inşa edilen tarihi bina Hatay Devleti’nin kurulmasıyla meclis binası olarak kullanılmıştı. Önce 7.7 ardınan 7.4 büyüklüğündeki depremlerde bu tarihi bina da yıkıldı.

hatay meclisi

Hatay Devletinin Türkiye’ye geçişinin imzalandığı ve meclis binası olarak uzun yıllar kullanılan bina yıkılmadan önce bu şekildeydi.

hatay meclisi
Hatay Meclisi – Depremden önceki hali

2 bin yıllık sütun yıkıldı

Kahramanmaraş merkezli depremler, Adıyaman’daki 2 bin yıllık Karakuş Tümülüsü’nde bulunan tonlarca ağırlıktaki ‘tokalaşma’ sütunlarını yıktı.

tokalaşma sütunu tokalaşma sütunu

Tarihi Darb-ı Sak Kalesi de yıkıldı

Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde yer alan tarihi Darb-ı Sak Kalesi de yıkılan yerler arasında.

darbı sak kalesi
Depremden önceki hali

darbı sak kalesi


Yıkılan kalenin enkazı ve sarsıntının şiddetiyle hareket eden kayalar ise alt kısımda bulunan Bayezid-i Bistami türbesinin girişini kapattı.

Hatay’daki Emlak Bankası Konutları’nda ilginç ayrıntı: Biri yıkıldı, diğeri ayakta


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.