Dünyanın en sessiz odası: Kimse 1 saatten fazla kalamıyor!

Böyle bir sessizlik yok! -20.6 desibel ile ‘gezegendeki en sessiz yer’ olarak bilinen bu odada şimdiye kadar kimse 1 saatten fazla kalamadı. Odaya girip kapıyı kapatanlar bir süre sonra kalp atışlarını, kan akışlarını hatta kemiklerinin gıcırtısını bile duyabiliyor.

en sessiz odası

Video aşağıda – Sessizlik zaman zaman hepimizin ihtiyaç duyduğu bir şey, ancak dünyanın en sessiz odasında kaldığınızda bu durum sizi delirtecek bir noktaya getirebilir.

Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi: Dünyanın en sessiz yeri

Microsoft’un 2015 yılında Redmond’daki genel merkezi içinde inşa ettiği bu oda -20.6 desibel ile ‘gezegendeki en sessiz yer’ olarak Guinness Rekorlar Kitabı’nda yerini aldı.


Peki -20.6 desibel bizim için ne ifade ediyor? Bu rakamı daha iyi anlayabilmek için öncelikle şunu belirtmek gerekiyor, insanın duyma sınırı 0 desibeldir, ancak kulağımızın duymuyor olması hiç ses olmadığı anlamına gelmiyor, işte negatif değerler bu yüzden vardır. Örneğin oda sıcaklığında hava moleküllerinin çarpışması -24 desibel ses çıkarır.

Kimse 1 saatten fazla kalamıyor

microsoft sessiz oda

‘Yankısız Oda’ olarak da bilinen bu odada bir saatten fazla kalmaya şimdiye kadar kimse dayanamadı. İçeri girenler kendi tükürüklerini yutmanın bile inanılmaz gürültülü geldiğini ve bir noktadan sonra başlarının döndüğünü anlatıyor.

6 kat beton duvar içinde, duvarlar 30 cm kalınlığında

Geleceğin teknolojik cihazlarının yapıldığı bu oda dışarıdaki sesi engellemesi için altı kat beton duvar içinde yer alıyor. ‘Oda içinde oda’ olarak tanımlanabilecek bu yapıda tüm duvarlar 30 cm kalınlığında, bu sayede 110 desibellik ses engellenmiş oluyor.


Microsoft Audio Lab
“Sesin öldüğü yer”

Microsoft çalışanları bu odada elektronik cihazları dinliyor, elektrik akımı geçerken kapasitörlerin elektronik devre düzeneğinde yol açtığı titreşimleri tespit etmeye çalışıyor. Ayrıca klavyede her tuşun belli bir sesi vermesi için ayarlar bu odada yapılıyor; mikrofon ve hoparlörler burada deneniyor.

Her şeyi özel olarak tasarlanmış

silence audio lab
Microsoft Audio Lab

BBC’de yer alan habere göre küp şeklindeki odanın kenarları 6,36 metre uzunluğunda. Tüm yüzeyleri 1,2 metrelik ses emici süngerle kaplı. Böylece sesin duvarlara çarpıp yankı yapması engellenmiş oluyor. Kapıların çerçevesinde de özel izolasyonlar bulunuyor. Havalandırmadan, kablo girişlerine, yangın söndürme teçhizatına kadar her şey özel tasarlanmış.

Kan akışınızdan kemiklerinizin gıcırtısına kadar duyulabiliyor

Yankısız odanın en çok konuşulan özelliği hiçbir şey duymamanız değil, diğer tüm dış sesler ortadan kalktığı için kendi bedeninizi duyabilmeniz.

Odaya girip kapıyı kapattıktan kısa bir süre sonra kendi kalp atışınızı duymaya başlıyorsunuz, bundan birkaç dakika sonra kan akışınızı ve kemiklerinizin nasıl gıcırdadığını duymanız mümkün. Odaya girenler, dış dünyadan hiçbir ses gelmediğinde, mutlak sessizliğin yavaş yavaş kulaklarınızda dayanılmaz bir çınlamaya dönüştüğünü anlatıyor.

Yeni rekor kapıda

orfield laboratuvarı


Öte yandan Minneapolis’teki Orfield Laboratuvarlarında inşa edilen yeni bir oda Guinness Dünya Rekorları’na başvuruda bulundu. Oda -24 desibel ile ‘yankısız odanın’ rekorunu kırmayı planlıyor. Bu tür odalar elektrikli süpürge, buz dolabı gibi pek çok teknoloji ürünün çıkardığı ses desibel seviyesini ölçmede ve geliştirmede oldukça önemli.

Video: Microsoft Audio Lab

Kaç yaşında hissettiğinizi söyleyen kişilik testi


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.