Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Doğan Kalafat, ‘7 sene içerisinde yüzde 64 olasılıkla İstanbul’da 7’nin üzerinde bir deprem olacak’ açıklamasında bulundu.
Kandilli, İstanbul depremi için tarih verdi: 2030’a kadar yüzde 64 olasılık
Kahramanmaraş’ta 9 saat arayla meydana gelen depremler bölgede yıkıma neden oldu. Depremlerde 40 binden fazla kişi yaşamını yitirdi, on binlerce kişi yaralandı. Maraş depreminin etkileri geçmemişken dün de Hatay’da 6,4 ve 5,8 büyüklüğünde depremler meydana geldi.
Son günlerde İstanbul depremi ile ilgili açıklama yapan yetkililere bu sefer Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Doğan Kalafat da katıldı.
Kalafat, “7 sene içerisinde yüzde 64 olasılıkla İstanbul’da 7’nin üzerinde bir deprem olacak” açıklamasında bulundu.
Prof. Dr. Doğan Kalafat: 2030’a kadar yüzde 64 olasılıkla İstanbul’da deprem olacak
Haber Global’e konuşan, Doğan Kalafat’ın İstanbul depremi ile ilgili konuşması şu şekilde:
“Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın orta kesiminde de bir deprem olabilir. Ancak Marmara Denizi kaynaklı bir olacaktır. Bunun tehlikesi bellidir. Marmara’da fay oradan geçti buradan geçti konuşmamıza gerek yok. Marmara Denizi’nin içerisinde geçen bir kol. Bu kol 7’nin üzerinde bir deprem üretecektir. Bunun yeri bellidir ama zamanını söyleyebilmemiz mümkün değil. Yalnızca yapabileceğimiz istatiksel çalışmalardır. Bu da işte 2030’a kadar yüzde 64 olasılık, 2050’ye kadar yüzde 75 olasılık 2090 kadar yüzde 95 olasılıkla bu deprem olacaktır.”
Prof. Cenk Yaltırak: İstanbul depremi 2026’ya kadar olacak, 4 fay kırılacak!
Prof. Dr. Cenk Yaltırak, Kahramanmaraş’ta meydana gelen deprem ve beklenen İstanbul Marmara depremi hakkında çarpıcı açıklamalarda bulunmuş, Marmara’da 4 fayın olduğunu 2026’ya kadar kırılacağını söyledi.
Prof. Dr. Cenk Yaltıran şu ifadeleri kullanmıştı:
“Deprem yönetmeliğinin dayandığı tehlike haritasının kendisi tehlikeli”
• Deprem yönetmeliğinin dayandığı tehlike haritası tehlikeli bir harita. Çünkü o harita elmayı, armudu, eriği aynı yere atıyor ve bunların ortalama ağırlığını bir istatistik olarak alıyor. Sonra da senin karşına ayva çıkma olasılığı 2500 yılda bir diyor. Öyle bir sınıflama yapılamaz.
• İstanbul için 2019-2026 aralığı sadece bir tahmin. Bu nedenle bunu tekrar etmeye gerek yok. Çünkü içine girdik artık, o dönemin içine girdik.
• Bir bina eğer yapıldığı andan itibaren kendisine hasar veren bir muameleye maruz kalmamışsa, yıkılma olasılığı çok az. Zemin çok kötü olması gerekiyor. Ama hangi yönetmelikle yapılırsa yapılsın tabii mühendislik hizmeti görmüşse bir binanın kolay kolay yıkılmasını beklemeyiz. Ama sizin binanız usulsüz yapılmışsa, kaçak inşaatsa, betonu ve çimentosu kötüyse, alt taraftan rutubet almış, balkonlarından sıvalar yerlere dökülmüş ise ya bu binayı yenileceksiniz, ‘Yenileyemem’ diyorsanız ‘Ben niye burada oturuyorum?’ deyip satacaksınız. Adam gibi bir eve taşınacaksınız. Ona da taşınamıyorsanız yapacağınız şey ne? Buradaki evini satıp köyde kendine villa yapabilirsin. Burada 1 milyona bir ev alamazsınız İstanbul’da ama o evi 1 milyona satıp ondan sonra köyde kendine güzel bir villa yapabilirsin.