AKP’li Mücahit Birinci: Hedefi milletimizin maneviyatı olan Ekşi Sözlük kapalı kalacaktır!

AKP Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi Mücahit Birinci, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) kararıyla dün akşam erişim engeli getirilen Ekşi Sözlük ile ilgili, “Temel hedefi milletimizin maneviyatıdır, mecra kapalı kalacaktır” dedi.

Ekşi Sözlük kapalı

AKP’li Mücahit Birinci: Hedefi milletimizin maneviyatı olan Ekşi Sözlük kapalı kalacaktır!

AK Parti MKYK üyesi Mücahit Birinci, Ekşi Sözlük’e erişim engeli getirilmesiyle ilgili Twitter’dan yaptığı paylaşımda şunları kaydetti:


“‘Ekşi Sözlük kapanmasın, bana da çok hakaret var, ama özgürlüktür’ diyen siyasetçiler, münhasıran kendilerine sövdürdükleri özel mecralarını açabilirler. Ekşimiş mecranın temel hedefi milletimizin maneviyatıdır, mecra kapalı kalacaktır.”

https://twitter.com/birincimucahit/status/1628350035636224005?s=20

https://twitter.com/birincimucahit/status/1628360114334736384?s=20

Ekşi Sözlük’ün kapatılma gerekçesi belli oldu

Ekşi Sözlük’e erişim engeli getirilmesi kararına tepki yağarken, kapatılma gerekçesi de ortaya çıktı. BTK yetkilileri, Sözlük’ün, “Cumhurbaşkanlığı veya milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması” gerekçesiyle erişime engellendiğini belirtti.

ekşi sözlük

Ekşi Sözlük’ün, “Cumhurbaşkanlığı veya milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması” gerekçesiyle erişime engellendiği ortaya çıktı.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’ndan (BTK) bir yetkilinin verdiği bilgiye göre, Ekşi Sözlük 5651 Sayılı İnternet Kanunu’nun 8/A maddesinde yer alan gerekçelerle kapatıldı.


Independent Türkçe’den Gülseven Özkan’ın haberine göre, Kanun’a 2015 yılında eklenen “Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi” başlıklı ilgili (8/A) maddede, şu ifadeler yer alıyor:

“Yaşam hakkı ile kişilerin can ve mal güvenliğinin korunması, milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi veya genel sağlığın korunması sebeplerden bir veya birkaçına bağlı olarak hakim veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde, Cumhurbaşkanlığı veya milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi veya genel sağlığın korunması ile ilgili Bakanlıkların talebi üzerine Başkan tarafından internet ortamında yer alan yayınla ilgili olarak içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararı verilebilir.”

Öte yandan kanun, “ihtihara yönlendirme, çocukların cinsel istismarı, uyuşturucu madde kullanımını kolaylaştırma, sağlık için tehlikeli madde temini, müstehcenlik” gibi suçları oluşturduğu konusunda yeterli şüphe sebebi bulunan yayınlara da erişim engelini içeriyor.

NE OLMUŞTU?

Bir süredir hedef gösterilen Ekşi Sözlük, 21 Şubat’ta erişime kapatılmıştı.

Ekşi Sözlük’ten yapılan açıklamada, “Merhaba, erişim engeli konusunda bir karar olduğunu gördük ancak ayrıntısı hakkında bilgi sahibi değiliz, yetkililerden bilgi almaya çalışıyoruz. bilgi aldıkça paylaşacağız” denilmişti.

Gazeteci İsmail Saymaz, Twitter hesabından Ekşi Sözlük yöneticisi Başak Purut’un, “Saat 21.00 itibariyle BTK tarafından Ekşi Sözlük’e erişim engeli getirildi. Tarafımıza ulaştırılmış herhangi bir karar bulunmuyor. Bir BTK yetkilisi ile iletişime geçebilmemiz mümkün olmadı” mesajını aktarmıştı.


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Twitter’ı en kritik saatlerde kapadılar, yardım çağırılanı duyamadım. Şimdi de @sozluk’ün sesini kıstılar. Ürettiği yalanlardan başka hiçbir şeye tahammülü olmayan İletişim Başkanlığı, elini Ekşi Sözlük’ten hemen çek!” ifadeleriyle tepkisini göstermişti.

Ekşi Sözlük’ün BTK kararıyla engellemesine kim, ne dedi?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.