Naci Görür 3 bölge için uyardı: Faylara stres transferi olmuş olabilir

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından “Depremde bir yer kırılırsa enerji transferini iki uca yapar. Kırılmayan fayın kırılmayan iki ucuna yapar. 7,6 depremi olunca oraya yakın Malatya fayı var, Ovacık fayı var. Bir de Nazimiye fayı var. Buralara da stres transferi olmuş olabilir. Dikkatli olun dedim” diyerek uyarıda bulundu.

Naci Görür

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 11 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından hangi bölgelerin risk taşıdığını anlattı. Kırılmayan faylara stres transferi olma ihtimaline vurgu yapan Görür, “Depremde bir yer kırılırsa enerji transferini iki uca yapar. Kırılmayan fayın kırılmayan iki ucuna yapar. 7,6 depremi olunca oraya yakın Malatya fayı var, Ovacık fayı var. Bir de Nazimiye fayı var. Buralara da stres transferi olmuş olabilir. Dikkatli olun dedim” diyerek uyardı.

Malatya, Ovacık, Nizamiye

NTV’de Kahramanmaraş depremlerini ve sonuçlarını değerlendiren Prof. Dr. Görür, şunları söyledi:


“Elazığ depremi Kahramanmaraş tarafına bir stres yüklemiş olabilir diye Maraş’ı uyardık. Benim yanımda başka bilim insanları da uyardı. Elazığ depremi 6,8 gibi bir deprem olunca enerjisinin bir kısmını kırılmayan yere doğru transfer ediyor. Bu kırılmayan yer de Maraş civarı ve Hatay yöresiydi. O yüzden de ben dedim ki Elazığ depreminden sonra Maraş’a ve o yöreye dikkat edin. Maraş depremi olunca yine uyarıyoruz. Kırılmayan veya oradaki fayların tümüyle enerjisini boşaltamayacağını düşündüğümüz yerler…


Şimdi Maraş’ın Güney Batısında Hatay var, Adana havzası var. O zaman oraya dikkat edin diyoruz. Bir de bir yerde depremde bir yer kırılırsa enerji transferini iki uca yapar. Kırılmayan fayın kırılmayan iki ucuna yapar. Şimdi bir de orada 7.6 depremi olunca oraya yakın Malatya fayı var, Ovacık fayı var. Bir de Nazimiye fayı var. Buralara da stres transferi olmuş olabilir. Dikkatli olun dedim.”

Prof. Dr. Naci Görür: Çözüm yolu basit

Prof. Dr. Naci Görür, “Çözüm yolu basit. Deprem kuşaklarındaki yerleşim alanlarını deprem dirençli kentler hâline getirin. Afet Bakanlığı kurup ona iyi bir bütçe verin, liyakatli kadroları oluşturun. Yerel yönetimlerle beraber deprem dirençli kentler yapın” ifadelerini kullanmıştı.


Prof. Dr. Naci Görür, 2019 yılında Maraş depremini bu sözlerle uyarmıştı:

Tabak kırılmayan binanın müteahhidi: En önemlisi kaba inşaat!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.