Deepfake nedir? Yapay zeka ile üretilen fotoğraflar gerçeğinden nasıl ayırt edilir?

Yapay zeka tarafından üretilen sahte fotoğraflar ve videolar gerçeklerinden nasıl ayırt edilir? Deepfake nedir? Nasıl yapılır? En iyi deep fake uygulamaları hangileri?

deepfake nedir

Deepfake nedir? Yapay zeka ile üretilen fotoğraflar gerçeğinden nasıl ayırt edilir?

Eski ABD başkanı Donald Trump, porno yıldızı Stormy Daniels’e yaptığı 130 bin dolarlık ödemeyle ilgili soruşturma kapsamında geçen hafta gözaltına alınabileceğini iddia etmişti. Bunun ardından Donald Trump’ın polis tarafından gözaltına alındığını resmeden görseller sosyal medyada dolaşıma girmişti.


Trump bile kendi deepfake fotoğrafını paylaştı

trump fake Trump’ın kendisi de diz çöküp dua ettiği bir fotoğrafını sahibi olduğu sosyal medya platformu Truth Social’de paylaşmıştı. Bu görsellerin tamamı yapay zeka ile üretilirken, birçok kişi de gerçek sanıp paylaştı.

trump tutuklanması

Yapay zeka uzmanı Henry Ajder, yapay zeka ile üretilmiş bir fotoğrafın gerçeğinden nasıl ayırt edileceğini yanıtladı. BBC‘de yer alan habere göre bu fotoğrafların sahnelenmiş sanatsal çekimler gibi durduğunu söyleyen Ajder, mevcut teknolojinin belirli vücut kısımlarını, özellikle de elleri resmetmede pek iyi olmadığını kaydetti.

Fotoğrafları büyütmeniz durumunda, parmak sayısı gibi tutarsızlıkların görülebileceğini aktaran Ajder, doğal olmayan cilt tonlarıyla mumsu veya bulanık yüzlerin, görüntünün sahte olduğunun güçlü belirtileri olduğunu söyledi.

sahte fotoğraflar

Ajder; yapay zeka teknolojisinin, gözlerin doğru tasvirinde hala ustalaşamadığını belirtti.

Öte yandan, Trump herhangi bir suçlamayla karşı karşıya kalır ve gözaltına alınırsa bu haberin bütün dünyada manşetlerde yerini alacağının altını çizen Ajder, birkaç haber sitesini basitçe kontrol ederek Trump’ın tutuklanmadığını anlamanın mümkün olacağını kaydetti.

donald trump

Ajder, insanların fotoğrafların doğru olup olmadığını kontrol etmeseler bile, siyasi görüşleri nedeniyle sık sık paylaştığını belirtti: “Nancy Pelosi’nin sesini sarhoş olmuş gibi göstermek için yavaşlatıldığı kötü ve yavan örneklere de şahit olduk. Çok yavan bir manipülasyondu bu. Yine de birçok insan buna aldandı ya da en azından inanmak istedi.”


Yapay zeka uzmanları, sahte görsellerin ‘yeni bir şey olmadığını’ ancak gelişimdeki hızının ve yanlış kullanım olasılıklarının endişe verici bir şey olduğunu söylüyor.

Deepfake nedir?

“Deepfake nedir?” kısaca açıklamak gerekirse; Deepfake, gerçek olmayan fotoğraf, video veya ses materyalidir.

en iyi deepfake

Deepfake, mevcut bir görüntü veya videoda yer alan bir kişinin, yapay sinir ağları kullanarak bir başka kişinin görüntüsü ile değiştirildiği bir medya türüdür. Deepfake, Photoshop gibi düzenleme programları ile basitçe üzerinde oynanan görüntüler yerine yeni bir makine yapımı sahtecilik türü.

Deepfake, videolarda ve diğer dijital medya materyallerinde bir kişinin kopyasını oluşturmak için derin öğrenme yapay zekayı kullanır. Birbirine eklenmiş gerçek kişi sesi, ses, video veya fotoğraf örneklerine dayanan algoritmalar tarafından oluştulur. Algoritma, farklı yerleren seçilen bilgileri alarak bunarı tek bir materyalde birleştirir. Neticede, çeşitli gerçek verilerin bir kombinasyonuna dayanan gerçek olmayan bir şey ortaya çıkmış olur. Deepfake, ayrıca gerçekte hiç var olmamış karakter yüzleri oluşturarak bir fotoğrafı sıfırdan resmedebilir.

Deepfake nasıl yapılır?

Deepfake yapmanın iki yolu vardır. Birinci yöntem, iki algoritma kullanımına dayanır. İkinci yol ise, iki algoritmanın birlikte çalıştığı üretken rakip ağların yardımıyladır.

İlk algoritma (kodlayıcı), iki görüntünün (birleştirilmesi gereken) ortak özelliklerini arar, ardından ikinci algoritma (kod çözücü) bunları yeni oluşturulan görüntüye aktarır. Örneğin; bir aktörün bizim gibi hareket ettiği bir video yapmak istiyoruz. Kodlayıcı, oynadığımız videodan hareketi alır; Kod çözücü, yüzümüzü aktörün yüzüyle değiştirir ve hareketlerimizin yeniden üretilmesini sağlar. Burada anahtar, yeni görüntüye kopyalanan seçili eylemlerdir. Hareketler, mimikler, yüz ifadeleri gibi.

Birincisine üretici denir çünkü genel bilgileri kullanarak ayırt edici özellikleri (kişinin vücudu, yüzü ve gözleri) birleştiren görüntüler oluşturur. İkinci algoritma, üretici tarafından sağlanan görüntülerin doğruluğunu denetleyen bir ayırıcıdır. Her iki algoritma da zamanla gelişir; öğrendikçe kendilerini geliştirirler. Oluşturucu, sahte fotoğrafı tanımaması için eğitilirse, işlem tamamlanır.


Genelde eğlence amaçlı üretilip paylaşılıyor ancak sosyal medyada gerçek sanılarak yayılıyor. Etik olarak bu tip içeriklerde belirgin bir şekilde “sahte” (fake) gibi belirteçler eklemek, yanlış algıların oluşmasını önleyecektir.

En iyi Deepfake yapma programları:

  • Zao
  • Deepfakes web
  • Wombo
  • Reface
  • MyHeritage

Duruş ve oturuş şekliniz karakterinizi söylüyor!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.