Diplomasız çalışan yapay zeka robot avukat, mahkemelik oldu!

DoNotPay tarafından “dünyanın ilk robot avukatı” olarak piyasaya sürülen yapay zeka teknolojisi, mahkemelik oldu. Mahkemeye sunulan dilekçeyle robot avukat, hem diploması olmadığı hem de hukuka aykırı davrandığı gerekçesiyle dolandırıcılıkla suçlanarak hakkında dava açıldı.

yaoay zeka robot avukat

San Francisco merkezli DoNotPay girişimi, 2015 yılında bir üniversite öğrencisi olan Joshua Browder tarafından kuruldu. Girişimin geliştirdiği ve “dünyanın ilk robot avukatı” olarak lanse ettiği yapay zeka teknolojisi ise kullanıcılara hukuk danışmanlığı hizmeti veriyor.

Davacılar, DoNotPay’in CEO’su Joshua Browder’ın, hukuk danışmanlık hizmeti veren yapay zeka sistemini “avukatlara alternatif ve ucuz bir çözüm” olarak pazarlayarak insanları kandırdığı iddia ediyor.


Ayrıca 3 Mart tarihinde mahkemeye sunulan ve dün ise halka açık bir şekilde yayınlanan tutanaklarda DoNotPay’in danışmanlık sistemini kullanarak park cezasını sildirmek isteyen bazı kullanıcıların yapay zekanın tavsiyeleri yüzünden mahkemeye ödemesi gereken tutarın iki katından fazlasını ödemesi nedeniyle şikayetçi olduğu da yer alıyor.

Bundan sekiz yıl önce Joshua Browder’ın kurduğu DoNotPay, yapay zekayla eğitilerek hukuk danışmanlığı veren tek ‘robot avukat’ değil ama aralarında en ünlüsü. Şimdi sanık sandalyesine oturarak daha da ünlü oldu.


DoNotPay bir yasal hizmetler sohbet robotudur. Chatbot başlangıçta park cezalarına itiraz etmek için inşa edildi, ancak diğer hizmetleri de içerecek şekilde genişletildi.

DiscoverEU: AB’den Türkiye dahil birçok ülkeden 18 yaşındaki gençlere ücretsiz tren bileti


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.