Dünyada gıda fiyatları düşerken Türkiye’de artış sürüyor!

Dünyada gıda fiyatları endeksi şubatta gerileyerek art arda on birinci ayda da düştü. Türkiye’de ise gıda enflasyonu aylık gıda enflasyonu yüzde 7,36 yıllık gıda enflasyonu yüzde 69,33 oldu.

gıda fiyatları

Küresel gıda fiyatları şubatta önceki aya göre yüzde 0,6 geriledi. Gıda fiyatları geçen yılın mart ayında Rusya-Ukrayna’yı savaşıyla çıktığı zirveden yüzde 19 düşmüş oldu. Türkiye’de ise gıda fiyatlarındaki artış sürdü.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) derlediği, tahıllar, yağlı tohumlar, süt ürünleri, et ve şeker fiyatlarındaki aylık değişimleri izleyen Dünya Gıda Fiyatları Endeksi ocak ayındaki 130,6 seviyesinden şubatta 129,8’e düştü.


Küresel Gıda Fiyatları
Küresel Gıda Fiyatları Şubat 2023 verileri[1]

Dünyada şeker fiyatları yükseldi

Yaygın olarak ticareti yapılan gıda emtialarının uluslararası fiyatlarındaki aylık değişimleri izleyen endeksteki düşüş , şeker fiyatlarındaki keskin artışı dengeleyen bitkisel yağlar ve süt ürünleri fiyatlarındaki gerilemeden kaynaklandı.

FAO Şeker Fiyat Endeksi, şubatta aylık yüzde 6,9 artarak altı yılın en yüksek seviyesine yükseldi. FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi şubatta önceki aya göre yüzde 3,2 düştü. FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi ay boyunca yüzde 2,7 düştü. Tahıl ve et fiyatları ise değişmedi.

Böylece küresel gıda fiyatları, şubatta Eylül 2021’den beri kaydedilen en düşük seviyeye gerilemiş oldu.

Türkiye’de gıda enflasyonu yüzde 70’e yakın

Küresel gıda fiyatları gerilerken Türkiye’de ise gıda fiyatlarındaki artış son hız devam etti. 3 Mart’ta açıklanan[2] Şubat ayı enflasyon rakamlarına göre, şubatta gıda ve alkolsüz içecek fiyatları önceki aya göre 7,36 arttı. Şubatta yıllık gıda enflasyonu ise yüzde 69,33 oldu.

Şubat ayının zam şampiyonları da gıda ürünleri oldu. Şubat ayında bir önceki aya göre en fazla fiyat artışı, yüzde 24,56 ile sebzede (patates ve bazı yumru bitkiler hariç) oldu. Aylık bazda taze meyve fiyatları yüzde 10,47, dana eti yüzde 10,31, yüzde 10,25, tereyağı ise yüzde 8,24 arttı.


Küresel gıda fiyatlarında en büyük düşüş bitkisel yağda

FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi Kasım ayına göre Aralık’ta yüzde 6,7 düşerek Şubat 2021’den bu yana en düşük seviyesine ulaştı.[3]

Tahıl Fiyat Endeksi ise, Kasım ayına göre yüzde 1,9 düştü. Güney yarımkürede devam eden hasatlar, buğdayın ihraç edilebilir arzını artırırken, Brezilya’dan gelen güçlü rekabet dünya mısır fiyatlarını aşağı çekti.

tarım enflasyonu

Ette düşüş, sütte yükselme var

Aralık ayında FAO Et Fiyat Endeksi, Kasım ayına göre yüzde 1,2 düştü; düşük dünya sığır ve kümes hayvanı eti fiyatları, yüksek domuz ve küçükbaş hayvan eti fiyatlarından daha ağır bastı. Uluslararası sığır eti fiyatları, orta vadeli arzlara yönelik cansız küresel talepten etkilenirken, yeterli olmayan ihracat arzı kanatlı eti fiyatlarını aşağı çekti. Domuz eti fiyatları, özellikle Avrupa’da güçlü tatil talebi nedeniyle yükseldi.

Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, son 5 ayda düşüş kaydederken Aralık’ta yüzde 1,2 arttı. Sıkışan piyasa koşullarını yansıtan yüksek uluslararası peynir fiyatları, endeksteki aylık artışı desteklerken, uluslararası tereyağı ve süt tozu kotasyonları geriledi.

FAO’dan uyarı: “Tetikte olmak gerekir”

FAO Baş Ekonomisti Maximo Torero, “Çok dalgalı iki yılın ardından daha sakin gıda emtia fiyatlarının memnuniyet verici olduğunu belirterek: “Dünya gıda fiyatlarının yüksek seviyelerde kaldığı, birçok temel ürünün rekor seviyelere yakın olduğu, pirinç fiyatlarının arttığı ve hala gelecekteki tedariklerle ilgili birçok riskin olduğu göz önüne alındığında, tetikte olmak ve küresel gıda güvensizliğini hafifletmeye güçlü bir şekilde odaklanmak önemlidir.”



Kaynak:

  1. FAO Food Price Index | World Food Situation | Food and Agriculture Organization of the United Nations
  2. Tüketici Fiyat Endeksi, Şubat 2023 (tuik.gov.tr)
  3. The FAO Food Price Index Drops in February, For the Eleventh Consecutive Month – Farm Policy News (illinois.edu)

10 soruda vergi borcu yapılandırma paketi detayları


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.