Havadan elektrik üretiminin yolu bulundu: Huc enzimi

Bilim insanları, Huc enzimi ile havadan elektrik üretiminin bir yolunu buldu. Araştırma Nature adlı bilimsel dergide yayımlandı.

havadan elektrik

Havadan elektrik üretiminin yolu bulundu: Huc enzimi

Bilim insanları, havayı elektriğe dönüştüren ve neredeyse sınırsız bir temiz enerji kaynağının kilidini açma potansiyeline sahip bir enzim keşfetti.


Avustralya’nın Melbourne şehrindeki Monash Üniversitesi’nden bir ekip, yaygın bir toprak bakterisindeki hidrojen tüketen bir enzimin, atmosferi enerji kaynağı olarak kullanarak elektrik akımı üretebildiğini buldu.

Monash Üniversitesi Biyotıp Keşif Enstitüsü’nden Profesör Chris Greening, “Antarktika toprakları, volkanik kraterler ve okyanusun derinliklerinde yaşayanlar da dahil, bakterilerin büyümek ve hayatta kalabilmek için havadaki hidrojeni enerji kaynağı olarak kullanabildiğini bir süredir biliyoruz” diyor.

Ama bugüne kadar bunu nasıl yaptıklarını bilmiyorduk.

Keşif, çarşamba günü Nature adlı bilimsel dergide yayımlanan “Structural basis for bacterial energy extraction from atmospheric hydrogen” (Atmosferik hidrojenden bakteriyel enerji elde etmenin yapısal temeli) başlıklı bir makalede* detaylandırıldı.

Araştırmacılara göre, Huc adı verilen enzimin “şaşırtıcı derecede istikrarlı” ve “havadan enerji” üretmede epey etkili olduğu kanıtlandı. Monash Üniversitesi’nden Dr. Rhys Grinter, “Huc olağanüstü derecede verimli” diyor.

huc enzimi

Bilinen diğer tüm enzimlerin ve kimyasal katalizörlerin aksine Huc, atmosferik seviyelerin altındaki hidrojeni bile tüketiyor. Hidrojen, soluduğumuz havanın 0,00005’i kadar düşük bir kısmını oluşturuyor. Deneyler, saflaştırılmış Huc’ı uzun süre donma seviyesinde veya 80 santigrat dereceye kadar sıcaklıklarda elektrik üretme gücünü kaybetmeden depolamanın mümkün olduğunu ortaya koydu.

“Doğal pil” enzimi Huc’ın ilk uygulamaları arasında, güneş enerjisiyle çalışan cihazlara alternatif olarak havayla çalışan küçük cihazlar bulunuyor. En acil hedef işe yarar bir ölçekte, verimli şekilde kullanılabilmesi için Huc’la elektrik üretiminin artırılması. Dr. Grinter, “Huc’ı yeterli miktarda ürettiğimizde onu temiz enerji elde etmede kullanma sınırı, kelimenin tam anlamıyla gökyüzünde” diyor.


Kaynak:


Grinter, R., Kropp, A., Venugopal, H. et al. Structural basis for bacterial energy extraction from atmospheric hydrogen. Nature (2023). https://doi.org/10.1038/s41586-023-05781-7

Antarktika deniz buzullarındaki rekor erime uzmanları korkuttu!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.