Prof. Dr. Okan Tüysüz deprem ivme haritası paylaştı: Yüksek ivmeye maruz kalacak il ve ilçeler

Prof. Dr. Okan Tüysüz, Türkiye genelinde, deprem anında yaşanacak sarsıntının büyüklüğü anlamına gelen ‘pik zemin ivmesi’nin il il, ilçe ilçe nasıl etkili olacağını anlattı. İvme ne kadar büyük olursa hasarın da o kadar büyük olacağını vurgulayan Tüysüz, “0.4g, yapıların önemli oranda hasar aldığı bir ivme değerini göstermektedir” dedi.

deprem ivme

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Okan Tüysüz, Türkiye genelinde, deprem anında yaşanacak sarsıntının büyüklüğü anlamına gelen ‘pik zemin ivmesi’nin hangi kentte, hangi ilçeleri ne kadar etkileyeceğini anlattı.

Habertürk’ten Alper Uruş‘a konuşan Okan Tüysüz, “Bir bölgede gelecekte, belli zaman dilimlerinde olabilecek depremlerin olma olasılığı ve bu olasılığa karşılık gelen ivme belirlenebilmektedir. Deprem ivmesi, deprem dalgalarının bir bölge içerisinden geçtiği andaki hızlarının zamana karşı davranışını, dolayısı ile deprem karşısında zeminin sarsılma miktarını gösterir. İvme ne kadar büyükse yüzeydeki sarsıntı ve buna bağlı olarak hasar da o oranda büyük olacaktır. Peak Ground Acceleration (PGA) olarak kısaltılan Pik Zemin İvmesi, bir yerde deprem esnasında meydana gelen maksimum yer ivmesine karşılıktır” ifadelerini kullandı.


“Daha yalın ifadeyle pik zemin ivmesi, zeminin en fazla ne kadar sarsılabileceğini gösterir” diyen Tüysüz, şunları söyledi: “Deprem ivmesi dediğimiz şey bir aracın hızlanmasına benzetilebilir. Örneğin araca binip hızla gaza bastığınızda araç ileri doğru fırlarken içindekiler de geri savrulur. Deprem dalgaları da yer içerisinden geçerken belli bir ivme değerini geçtiğinde binayı ve içindekileri benzer bir şekilde sarsar ve böylece binanın ve içindekilerin hasar almasına neden olur.”

“İvme ne kadar büyükse hasar da o kadar büyük olur”

İvme ne kadar büyük olursa hasarın da o kadar büyük olacağını vurgulayan Tüysüz, şöyle devam etti:

“Türkiye Deprem Tehlike Haritası (e-Devlet’ten ulaşılabilmektedir) farklı zaman dilimlerinde olabilecek depremlerin ivme değerleri gösterilmektedir. 0.4g, yapıların önemli oranda hasar aldığı bir ivme değerini göstermektedir. Bu ve daha büyük ivmelerin beklendiği alanlar yukarıdaki deprem tehlike haritasında sarı, pembe ve kırmızı olarak gösterilmiştir.”

deprem ivme haritası

Tüysüz’ün aktardığına göre, e-Devlet’ten ulaşılabilen Türkiye Deprem Tehlike Haritası’nda deprem anında en yüksek sarsıntıyı alma olasılığı olan bölge, kırmızı ile gösterilmiş ve ivmesi 0.8- 1g arasında. Pembe alanın olası ivmesi 0.6- 0.8 g, sarı alanın ise olası ivme değeri 0.4-0.6 g aralığında. Tüysüz, 6 Şubat depreminde PGA değerinin, Hatay civarında 1.3 g değerine ulaştığını belirtti.

06.-0.8G ivmesine maruz kalabilecek il ve ilçeler:

BOLU

İlçeler: Dörtdivan, Gerede, Yeniçağa

ÇANKIRI

Çerkeş, Ilgaz, Kurşunlu

ÇORUM

Kargı, Osmancık

ERZİNCAN

Refahiye, Üzümlü

GAZİANTEP

İslahiye

HATAY

Hassa, Kırıkhan

KOCAELİ

İzmit, Derince, Gebze, Gölcük, Karamürsel, Körfez, Çayırova, Darıca, Dilovası

MUŞ

Varto

SAKARYA

Hendek, Adapazarı, Erenler, Serdivan

SİVAS

Akıncılar, Koyulhisar

TEKİRDAĞ

Şarköy

TOKAT

Başçiftlik, Niksar

DERSİM

Pülümür


YALOVA

Altınova, Çınarcık, Çİftlikköy, Termal

KARABÜK

Eskipazar

DÜZCE

Gölkaya, Kaynaşlı

İSTANBUL

Adalar, Avcılar, Bakırköy, Kartal, Pendik, Tuzla, Zeytinburnu, Beylikdüzü

İZMİR

Bergama, Kınık

0.8-1.0G İVMESİNE MARUZ KALABİLECEK İL VE İLÇELER

ERZİNCAN

Merkez

AMASYA

Taşova

BİNGÖL

Karlıova, Yedisu

ÇANKIRI

Bayramören

KASTAMONU

Tosya

KOCAELİ

Başiskele, Kartepe

SAKARYA

Akyazı, Gevye, Karapürçek, Pamukova, Sapanca, Arifiye

SAMSUN

Havza, Ladik

SİVAS

Suşehri

TOKAT


Erbaa, Reşadiyee

İstanbul depremi için vahim tablo: O ilçelerde yaşayanlar dikkat!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.