Resimde iki şerit halinde alt alta sıralanmış yakıt pompaları renk değiştiriyor gibi görünebilir, ancak yalnızca beş farklı ton vardır.
Bu ilginç optik illüzyonda benzin pompaları renk değiştiriyor gibi görünebilir, ancak aslında durum böyle değil. Aslında yukarıdaki resimde iki sırada da pompa renkleri birebir aynı. Bu etkileyici optik illüzyon, beyninizi kandırmak için arka plana çizgiler yerleştiren Munker-Beyaz konsepti kullanılarak oluşturuldu.
İnsan görüşü sadece nesnelerin renklerini değil, aynı zamanda nesneyi çevreleyen renkleri de dikkate alır. Benzin pompalarının üzerindeki şeritlerin renkleri değiştiğinde, beynimiz her bir pompaya ilişkin algımızı da değiştirir.
Bir de bu resme bakın:
Yukardaki resimde aslında sadece 5 renk var.
Görüntüde, her kısımda farklı renkli benzin pompaları varmış gibi görünse de, şaşırtıcı bir şekilde yalnızca beş farklı renkli benzin pompası söz konusu. Ve her sıra tamamen aynı. Bu optik illüzyon, iCompario tarafından oluşturulmuş.
Munker-White konseptine bir örnek daha
Munker-White konsepti, 2019’da kırmızı, mavi ve yeşil çizgilerin arasında yüzen “farklı renkli” küreleri gösteren başka bir optik illüzyon için de kullanılmıştı.
El Paso’daki Texas Üniversitesi profesörü David Novick‘in oluşturduğu yukarıdaki illüzyonda farklı renklerde görünen kürelerin de tamamı aslında aynı renkte.
Bu illüzyonun ilginç özelliklerinden biri, kişinin gözlerinin görüntünün hangi alanına odaklandığına bağlı olarak kürelerin renklerinin değişme eğiliminde olması. Gözlerinizin ne yöne baktığına bağlı olarak “mavi” bir küre “yeşil” renge bürünebiliyor.
Bu resimde gördüğünüz iki kuru kafa hangi renk?
Yukarıdaki bu resimde iki kuru kafa görüyorsunuz. Sizce bu kurukafalar ne renk? Mor ve turuncu mu? Ya da başka iki renk mi? İki farklı renk gördüğünüzü düşünmekte elbette haklısınız. Ancak aslında bu kuru kafaların her ikisi de aynı renk ve kırmızı. Farklı olan tek şey çizgiler. Şimdi beyninizi çizgileri görmemeye zorlayın. O zaman siz de gördüğünüz gerçek renkleri algılayacaksınız.
Bir de kuru kafalar yerine benzer şekilde Edvard Munch’ın Çığlık tablosunun bir bölümünde aynı etkiyi inceleyelim:
Peki bu nasıl olabiliyor?
Dikkatli bir şekilde baktığınızda benzin pompalarının üzerinden geçtiği görülen renkli çizgiler, beyninizi farklı renk tonlarını görecek şekilde kandırıyor. Benzin pompalarının rengi, her pompanın etrafındaki çizgilerin rengine bağlı olarak algılanıyor.
Resmi yakınlaştırdığınızda illüzyon zayıflıyor, ancak uzaklaştırdığınızda renkler arasındaki kontrast daha fark edilir hale geliyor. Tabii ki bu farklılıklar kişiden kişiye değişiklik gösterebiliyor.
Munker-White konseptini kullanan bu illüzyon, genel olarak büyüleyici olmasının yanı sıra, duyularımızın gerçeği belirleme konusunda çoğunlukla yetersiz kaldığını vurgulaması açısından da önemli.