Son anketlerde dikkat çeken fark: Seçim 2. tura kalmayacak mı?

14 Mayıs’taki seçimlere 45 gün kala, anketlerdeki sonuçlar da dikkat çekiyor. Konsensus Araştırma Genel Müdürü Murat Sarı “Erdoğan’ın ve Kılıçdaroğlu’nun oy potansiyelleri eşit çıkıyor” dedi. Geçtiğimiz günlerde Avrasya ile MetroPoll araştıtrmanın yayınladığı sonuçlara göre ise, Kemal Kılıçdaroğlu Recep Tayyip Erdoğan’ı geride bırakıyor

Son anketler

14 Mayıs’taki Cumhurbaşkanlığı Seçimiile  Dönem Milletvekili Seçimi‘ne 44 gün kala son anketler açıklanmaya devam ederken, seçimin ikinci tura kalıp kalmayacağı da gündemdeki yerini koruyor.

“Erdoğan’a oy vermeyecek bir kitle var”

Konsensus Araştırma Şirketi‘nin sahibi ve Genel Müdürü Murat Sarı, Cumhur İttifakı ve Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan’ın oylarına dikkat çekti.


Sarı, “Ak Parti+ MHP yüzde 53.6 alıyor, adayı Tayyip Erdoğan bunun 2 puan altında, bu ne demek? İttifak seçmeninin bir kesimi Erdoğan’a oy vermiyor, bu seçimde bu oran daha da arttı diye düşünüyorum. MHP’ye, Yeniden Refah’a oy verecek ama Erdoğan’a vermeyecek bir kitle var, bu çok göz ardı ediliyor” açıklamasında bulundu.

Seçimin 2. tura kalacak gibi görünmediğini söyleyen Murat Sarı, şunları kaydetti:

“İspatla derseniz ispatlayamam ama çok ‘2’nci tura kalacak’ gibi bir hava yok ortada. Oyları birbirine çok yakın, 2 taraf da birinci turda bitmesi için elinden geleni yapacak ve biri geçecek. Erdoğan’ın ve Kılıçdaroğlu’nun oy potansiyelleri eşit çıkıyor. Kılıçdaroğlu’nun oylarında artış var, ama Erdoğan’ın oyları öyle çok fazla düşmedi.”

“2.5 puan önünde görünüyor”

MetroPoll Araştırma Başkanı Özer Sencar da, geçtiğimiz günlerde, sosyal medya hesabından son anket sonuçlarına ilişkin açıklama yapmıştı.

Sencar, Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki yarışta son duruma dair şunu yazmıştı:

“Mart ayı bulgularına göre KK 2.5 puan RTE’nin önünde görülüyor.”

Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ı geride bırakıyor

Avrasya Araştırma Başkanı Kemal Özkiraz, 12-17 Mart 2023 tarihleri arasında 2 bin 560 katılımcı ile Cati Nuts 2 yöntemi kullanarak gerçekleştirdiği anketinin sonuçlarını paylaşmıştı.


“Bugün Cumhurbaşkanlığı seçimi olsa hangi adaya oy verirsiniz?” sorusunda Kemal Kılıçdaroğlu diyenlerin oranı 53.5, Recep Tayyip Erdoğan diyenlerin oranı 39.7.

Ankette ayrıca seçmenin 2. turdaki tercihi de soruldu. Halkın yüzde 57’si Kılıçdaroğlu, yüzde 43’ü de Erdoğan yanıtını verdi.

Muharrem İnce seçimi 2. tura bıraktırır mı?

Memleket Partisi Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, katıldığı bir canlı yayında partisinin ve kendisinin oy oranına ilişkin açıklamalarda bulundu. Yöneylem Araştırma Direktörü Doç. Dr. Derya Kömürcü ise Twitter’dan araştırmalarının sonuçlarını paylaşarak, “Hiçbirinde böyle bir tablo yok” dedi.

Memleket Partisi Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşme sonrasında  tv100 ekranlarında Ece Üner’in konuğu oldu.

İnce, Kılıçdaroğlu’ndan bir ittifak teklifi gelmediğini belirtirken, “Hayır öyle bir konuşma ve teklif olmadı. İttifaklar iki türlü kurulur. Birincisi menfaat, ikincisi ilke ittifakları. Ben ilkelerimizi söylüyorum. Çıkışta söyledim bir kısmını. Biz asla Atatürk’ü tartıştırmayacağız. Atatürk kırmızı çizgimizdir. Oy alacağız diye tarikatlara göz kırpamam. Laik ve bilimsel eğitim vazgeçilmezimizdir” dedi.

İnce partisinin oy oranına dair de iddialarda bulunurken, “Memleket Partisi’nin oyu yüzde 11, Muharrem İnce’nin oyu yüzde 16-17 bandında. Seçime daha 46 gün var bekleyelim görelim neler olacak. Anketlerdeki oranımıza göre en az CHP’den en fazla AK Parti’den oy alıyorum” ifadelerini kullandı.

Yöneylem Araştırma Direktörü Doç. Dr. Derya Kömürcü, sosyal medya hesabı Twitter’dan araştırmalarının sonuçlarını paylaştı. Kömürcü mesajında, “Son üç araştırmamıza baktığımda 14 Mayıs’ta AKP’ye oy vereceğini söyleyenlerin yüzde 0,2 ila 0,7’si cumhurbaşkanlığı seçimi ilk turunda İnce’ye oy veririm diyor” ifadelerine yer verdi.

Kömürcü’nün paylaşımı şöyle:


“Araştırmalarımızın hiçbirinde böyle bir tablo yok. Son üç araştırmamıza baktığımda 14 Mayıs’ta AKP’ye oy vereceğini söyleyenlerin yüzde 0,2 ila 0,7’si cumhurbaşkanlığı seçimi ilk turunda İnce’ye oy veririm diyor. Bu oran CHP seçmeninde yüzde 2’nin, İYİ Parti seçmeninde yüzde 9’un üzerinde.”

Aksoy Araştırma’dan son seçim anketi: Kılıçdaroğlu farkı açıyor!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.