Spotify yenileniyor: Bugüne kadarki en büyük değişim olacak

Spotify, “Stream On” etkinliğinde iOS ve Android için gelecek büyük değişimini gösterdi. Popüler dijital müzik platformu, bir müzik dinleme uygulamasından fazlası olmayı hedefliyor.

spotify

Yenilenen Spotify, ana sayfaya müzik, podcast ve sesli kitapların ön izlemesini getiriyor. Kullanıcıların kişiselleştirilmiş çalma listeleri, albümleri, podcast bölümleri ve sesli kitapların görsel ve sesli ön izlemelerini keşfetmek için akışa dokunmaları yeterli olacak. Tekrar dokunarak kaydedilebilecek, paylaşılabilecek veya sanatçı ya da yayıncının sayfasına hızlıca gidilebilecek.

Arama bölümünden de keşfedilecek yeni yayınlar olacak. Kullanıcılar, yukarı veya aşağı kaydırarak sevdikleri türlerden parçaların kısa videolarını görüntüleyebilecek. Şarkıyı çalma listesine ekleme, sanatçıyı takip etme, paylaşma, hepsi tek bir yerden kolayca olabilecek. Akıştaki hashtagler, dinleyicilerin yeni favorilerini daha kolay keşfetmelerini sağlayabilecek. Haftalık Keşif, Müzik Radarı, New Music Friday, RapCavia gibi çalma listelerinden parçalar hızlıca geçilebilecek.


Kullanıcılar, yeni tasarımda içerikleri ön izledikten sonra tek dokunuşla cihazlarına kaydedebilecek, indirebilecek veya paylaşabilecek. Bir şarkıyı, albümü, çalma listesini veya podcast bölümünü baştan dinlemek için çalma butonuna basmak yeterli olacak. Podcast’ler için kalınan yerden dinlemeye devam etme seçeneği olacak. Bir öneriye dokunulduğunda, çalma listesi, albüm veya tek parça sayfası açılacak.

Spotify yeni arayüzü

spotify yeni arayüzü

Spotify, yeni kullanıcı arayüzünün ne zaman açılacağını söylemedi ancak iOS ve Android için hem ücretsiz hem de premium abonelere sunulmaya başlandı.


Şarkı, podcast ve sesli kitap fragmanları

Spotify’da bilmediğimiz bir şarkıyı ya da podcast’i açtığımızda, o kaydı ilerletmek yerine önizlemeler sunuyor. Ön izlemelerden sonra içeriği tek bir dokunuşla kaydetmek, indirmek veya paylaşmak mümkün olacak. Önerilerinizi kaydetmek için artı (+) simgesine dokunmanız yeterli olacak. Ardından, ön izlemenin altındaki üç noktaya dokunarak şarkıyı sıraya alabileceksiniz. Bu arada Spotify’ın kısa bir süre önce beğenme amaçlı kalp butonu ile “çalma listesine ekle” özelliğini artı (+) simgesinde bir araya getirdi. Bu özellik bazı kullanıcılar için hala aktif değil. Spotify, yeni güncelleme ile bunlara da el atacak.

Ana sayfada aşağıya indikçe şarkıların can alıcı noktalarını, podcast’lerden veya sesli kitaplardan bölümleri dinlemek kısa bir süre sonra hem premium hem de ücretsiz kullanıcılar için mümkün olacak. Sesli kitap önizlemeleri şu anda ABD, Birleşik Krallık, İrlanda, Avustralya ve Yeni Zelanda’da kullanılabilir durumda. Bu özelliğin diğer ülkelerde ne zaman aktif edileceği ise belirsiz.

Çalma listelerine benzer şarkıları otomatik ekleyen özellik: Smart Shuffle

Ayrıca kişisel çalma listelerinin moduna uygun şarkıları otomatik olarak eklemeye imkan tanıyan Smart Shuffle özelliği de Stream On etkinliğinde tanıtıldı. Spotify, bu özellikle 15’ten fazla şarkı içeren bir çalma listesinde, her üç parça için bir şarkı önereceğini belirtiyor. Bu ne demek derseniz, çok sevdiğiniz çalma listesinde şarkılar tükendiği zaman yeni keşiflere daha kolay ulaşabilmeniz anlamına geliyor. Aslında Spotify bunu dolaylı yollardan yapıyor. Bazı özellikleri aktif ettiğinizde çalma listeniz bitse bile benzer bir tempoda devam ediyor veya çalma listenizin en altında listeye manuel olarak ekleyebileceğiniz bazı öneriler çıkıyor.

Spotify hakkında kısa bilgi:


Spotify, İsveç merkezli bir müzik veri akışı ve podcast servisi olup aralarında Sony, EMI, Warner Müzik Grubu, The Orchard ve Universal’in de bulunduğu bir dizi seçkin bağımsız plak şirketlerinden seçilmiş müziklerin sınırsızca dinlenmesine izin veren, aylık abonelik sistemiyle çalışan bir dijital müzik platformudur.

YouTube, izleyicilerin canını sıkan banner reklamları kaldırıyor


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.