Yapay zeka ile oluşturulan “İnci Küpeli Kız” tartışmalara yol açtı

Yapay zeka girdiği her sektörde karşıt seslere sebep oluyor. Bunun son örneği ise sanat dünyası. Yapay zeka tarafından yaratılan “İnci Küpeli Kız” portresi sanat dünyasında tartışmalara neden oldu.

yapay zeka inci küpeli

Yapay zeka (AI), girdiği her endüstri dalında derin etkilere neden oluyor ve tartışmalara yol açıyor. Bunun son örneği ise sanat camiası oldu. Hollanda’nın altın çağında Johannes Vermeer tarafından yapılan “İnci Küpeli Kız” (Girl with a Pearl Earring) tablosu, sanat tarihinin en bilinen tablolarından birisi. 1902’den beri Lahey’deki Mauritshuis koleksiyonunda bulunan tablonun şimdi AI tarafından yaratılan bir “rakibi” var.

AI İnci Küpeli Kız, saygın bir müzeye asıldı

Dijital sanatçı Julian van Dieken tarafından yapılan AI tablosunun sahipliği tartışmalara neden oldu. France 24’ün haberine göre, tablonun saygın Mauritshuis koleksiyonuna ait olup olmadığı ve kökenleri itibariyle sanat olarak nitelendirilip nitelendirilemeyeceği konusunda sorular gündeme gelmiş durumda. Julian van Dieken resme “İncili Kızım” (My Girl with a Pearl) adını verirken Mauritshuis ise bu versiyonun kendilerine gönderilmesini talep etti. Tablo şu anda Mauritshuis’te sergileniyor.


müze sanat

Mauritshuis basın sözcüsü Boris de Munnick, AFP’ye “Tartışmalı bir konu, bu yüzden insanlar onun yanında ya da karşısında. Bunu seçen insanlar tablonun yapay zeka tarafından yapıldığını biliyorlardı ve onu beğendiler, biz de yaratımı beğendik. Bu yüzden onu seçtik ve astık.” dedi. Tabloyu yapan Julian van Dieken, üretken AI aracı Midjourney’i ve Photoshop’u kullandığını söylerken “Onu bir müzede görmek gerçeküstü” ifadelerini kullandı.

inci küpeli kız

Tartışmalar alevlendi

Hollandalı sanatçı Iris Compiet, Mauritshuis sergisinin Instagram hesabında bunun “utanç verici ve inanılmaz bir hakaret” olduğunu yazdı. Görünüşe göre bu fikre katılanların sayısı hayli fazla. Compiet verdiği bir demeçte “Bu hem Vermeer’in mirasına hem de çalışan tüm sanatçılara yapılmış bir hakarettir. Bunun bir müzeden gelmesi ise gerçek bir tokat gibi” ifadelerine yer verdi.


Öte yandan Midjourney gibi üretken yapay zeka araçları esasında hiçbir şey üretmedikleri nedeniyle eleştiriliyor. Zira bu araçların tamamı önceki sanat eserleri veya olan veriler ile eğitiliyor. Araç, bu verilerden anlamlı bir bütün oluşturarak farklı bir versiyon ortaya koyuyor. Şimdiye kadar pek çok sanatçı bu araçların üretmiş olduğu ürünlerde kendilerine ait parçaların olduğunu bildirdi. Telif hakkı ihlali tartışmaları ise bu nedenden dolayı bir süredir devam ediyor.

“Sanat nedir?”

Mauritshuis’den Munnick, “Bu çok zor bir soru – sanat nedir ve ne sanat değildir?” dedi ancak koleksiyonunda üç Vermeer ve yaklaşık bir düzine Rembrandt bulunan müzenin, yapay zeka konusunda sanatsal bir açıklama yapmak gibi bir amacının olmadığının da altını çizdi.

“Bizim görüşümüz, bunun güzel bir resim olduğu ve yaratıcı bir süreç olduğu yönünde. AI’ın bir sanat müzesine ait olup olmadığını tartışacak müze biz değiliz.” Yine de “yakından bakınca çillerin biraz ürkütücü olduğunu görüyorsunuz” diye itiraf eden Munnick, Mauritshuis ziyaretçilerinin bu tablo nezdinde eşit derecede bölünmüş olduğunu da sözlerine ekledi.


Kaynak: Sanat dünyasında yapay zekâ tartışması: AI İnci Küpeli Kız | DonanımHaber (donanimhaber.com)

Diplomasız çalışan yapay zeka robot avukat, mahkemelik oldu!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.