KKM faiz üst sınırı kaldırıldı: Faizler yüzde 23’e kadar çıktı!

Kur korumalı mevduatla (KKM) ilgili son üç günde üçüncü kez karar yayımlandı. Son karara göre KKM hesaplarının vadeleri Merkez Bankası’ndan (MB) gelecek talimatlara göre belirlenecek. KKM’de uygulanan faiz üst sınırının kaldırılmasının ardından hem kur koruması hem faiz almak isteyenler için faiz yüzde 11.5’ten yüzde 23’e kadar fırladı!

KKM faiz üst sınırı

Ekonomi yönetimi, TL’deki değer kaybını arka kapıdan döviz satışları ve çeşitli piyasa dışı düzenlemelerle sınırlı tutuyordu. Ancak seçim öncesi dövize talebin artmasıyla bir ayda dolar kuru yüzde 2, avro kuru yüzde 3,4 yükseldi. Yönetim de buna önlem olarak yeni adımlar atıyor.

KKM’de üç yeni düzenleme

KKM’yi cazip kılmak için düzenlemelere hız verilirken, son üç günde üç yeni düzenleme getirildi.


30 Mart’ta, şirketlerin KKM’ye yönelmesi için bankalardaki KKM hesaplarının artık üç aydan kısa vadeli olabileceği açıklanmıştı.

Dün, KKM işlemlerinde faiz sınırı kaldırıldı. Artık KKM faizi için üst sınırı banka kendi belirleyecek. Yüzde 11,5 seviyesindeki faizin yüzde 20’lere tırmanması bekleniyor.

Bugün de vade süresi sınırı kaldırıldı. Normalde vade süreleri üç, altı, dokuz ve 12 ay olabiliyordu. Yeni süreler, Merkez Bankası’ndan gelecek talimatlarla belirlenecek. Artık asgari üç ay kısıtı ortadan kalktı.


Özetle: KKM’lerde asgari faiz oranı Merkez Bankası’nın siyaset faizi kadar olurken, üst sınırı bankalar belirleyecek.

resmi gazete
Kaynak: Resmi Gazete

Ekonomistler, dünkü düzenlemeyle beraber art arda gelen KKM düzenlemelerinin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın düşük faiz politikalarının iflası olarak değerlendirmişti.

KKM faizi yüzde 23’e kadar çıktı, dövize tarihi yüksek faiz veriliyor!

Kur Korumalı Mevduata (KKM) uygulanan faiz üst sınırının kaldırılmasının ardından hem kur koruması hem faiz almak isteyenler için faiz yüzde 11.5’ten yüzde 23’e kadar fırladı. Bankalar ayrıca döviz mevduatlarını tarihte görülmemiş düzey olan yüzde 14’e normal Türk Lirası faiz oranlarını yüzde 31’e kadar çıkardı.

Kur Korumalı Mevduata (KKM) uygulanan faiz üst sınırının kaldırılmasının ardından hem kur koruması hem faiz almak isteyenler için faiz yüzde 11.5’ten yüzde 23’e kadar fırladı. Kur Korumalı Mevduat hesapları Aralık 2021’de dövizde yaşanan rekor yükselişi durdurmak için uygulamaya başlandı. Bu uygulamada bankalar politika faizinin en fazla 3 puan üzerinde faiz verebiliyorlardı.

DÖVİZE YÜZDE 14 REKOR FAİZ, TL FAİZİ YÜZDE 31

Bankalar ayrıca döviz mevduatlarını tarihte görülmemiş düzey olan yüzde 14’e normal Türk Lirası faiz oranlarını yüzde 31’e kadar çıkardı. Bankalar uygulanan ekonomi politikaları nedeniyle uzun süre Türk Lirası faizi enflasyonun kat be kat altında yüzde 15 civarında tuttu. KKM’de de Merkez Bankası faizinin üstüne 3 puan sınırı vardı. Beklenen faizin düşük tutularak enflasyonu aşağı çekmekti. Enflasyon bir ara hem kurdaki stabilite hem de baz etkisiyle aşağı gelirken bir süre sonra baz etkisi bitip depremin verdiği devasa etki de hesaplanınca başını tekrar yukarı kaldırdı. Tasarruf sahibi (Mevduat) sahibi vatandaş enflasyona karşı parasını korumak için mevduat yerine ev, otomobil ve diğer malları alınca ekonomide ciddi anormallikler oluştu. Bunu gören ekonomi yönetimi önce yavaş yavaş TL mevduatın yükselmesine izin verdi ardından KKM ve döviz mevduatlarının.

ÖRTÜLÜ FAİZ ARTIRIMI


Merkez Bankası’nın bir yandan faiz indirimine devam etmesi, diğer yandan da bankalara uyguladığı üst sınırı kaldırması diğer yandan arka kapıdan faiz artışı anlamına da geliyor. KKM hesaplarında eğer vade sonunda kur fiyatı artmış olursa aradaki farkı Hazine ödüyor. 2022’de kurda yükseliş oldu ama öyle yüksek oynaklık halinde değil Merkez Bankasının kontrolünde bir artış gerçekleşti ve Hazine Ve Merkez Bankası’nın KKM’ye ödediği kur farkı da 181.5 milyar TL oldu. Döviz kurunun hareketlendiği ortamda yapılan bu hareket ise seçimden önce kuru frenleme adımı olarak yorumlanabilir.

Kur Korumalı Mevduat’ın kamuya maliyeti 181,5 milyar TL


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.