Kur Korumalı Mevduat’ın kamuya maliyeti 181,5 milyar TL

Kur Korumalı Mevduat’ın (KKM) 2022 yılında Hazine’ye maliyeti 92,5 milyar TL, Merkez Bankası’na maliyeti ise yaklaşık 89 milyar lira oldu.

kur korumalı mevduat

Aralık 2021’de döviz kurundaki yükselişi durdurmak için uygulamaya konulan “Kur Korumalı Mevduat”ın (KKM) kamuya maliyeti, Merkez Bankası verilerinin açıklanmasının ardından belli oldu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2022’de KKM’nin maliyetinin 92,5 milyar lira olduğunu açıklamıştı. Merkez Bankası, dün (28 Mart) yıllık raporunu açıkladı. Raporda KKM maliyetine ilişkin bir bilgi yer almazken ekonomistler raporda bulunan “diğer” kısmının KKM’ye işaret ettiğini söylüyor.


Hakan Kara: Dolar kurunda her 1 TL sıçramanın kamuya net yükü 280 milyar TL

Merkez Bankası eski başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, rapordaki ‘diğer’ kısmının KKM’nin 2022’deki toplam yüküne işaret ettiğini ve bunun 181,5 milyar lira olduğunu söyledi.

Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi ve Merkez Bankası eski başekonomisti Hakan Kara, kur korumalı mevduat (KKM) sonrasında kurdaki her 1 TL’lik sıçramanın kamuya maliyetini 280 milyar TL olarak hesapladı.

Kara, yaptığı Twitter paylaşımında, “KKM sonrası kamunun döviz açık pozisyonu 2022 sonunda 258 milyar $’a çıktı. (An itibarıyla tahminim 280 milyar$.) Yani kurdaki her 1 TL sıçramanın kamuya net yükü yaklaşık 280 milyar TL olacak” ifadelerini kullandı.

Kara, konuyla ilgili bir başka tweet’inde ise, “Özel sektörün 124 milyar dolar döviz pozisyon fazlası var (bankalar+hane halkı+reel sektör). Kur riski özel sektörden kamuya kaydı. Bu sistemde kur arttığında vergi mükellefinden döviz tutanlara bir servet transferi oluyor” değerlendirmesini yaptı.


Dolar/TL’de son günlerde yaşanan artışın ardından bu sabah Resmi Gazete’de yayımlanan kararla birlikte Hazine destekli Kur Korumalı Mevduat hesaplarında faiz tavanı kaldırılmıştı.

Merkez Bankası’ndan para basma rekoru: 6 banknottan 5’i 200 TL!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.