Partiler ve ittifakların oy pusulasındaki yerleri belli oldu

Siyasi partiler ve ittifakların 14 Mayıs’ta yapılacak 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nde kullanılacak birleşik oy pusulasındaki yerleri kurayla belirlendi. Cumhur İttifakı 8. sırada, Millet İttifakı ise 18. sırada yer alacak.

Partiler oy pusulası

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, 36 siyasi partiden Emek Partisi ve Hür Dava Partisi’nin seçimlere katılmayacağını bildirdiklerini, bugün de Demokratik Sol Parti ve Halkların Demokratik Partisi’nin de kura çekimine katılmayacağını kaydetti.

İki aşamalı yapılan kurada ilk aşamada, siyasi partiler ve ittifakların yer aldığı fanustan çekim yapıldı. Bu aşama tamamlandıktan sonra ittifakların içerisindeki partilerin sıralamasına ilişkin kura çekimine geçildi.


Kura çekimi sonuçlarına göre siyasi partiler ve ittifakların sıralaması şu şekilde oldu:

Oy pusulasındaki yerleşim:

    1. sıra: Yeni Türkiye Partisi 
    2. sıra: Türkiye Değişim Partisi 
    3. sıra: Millet Partisi
    4. sıra: Hak ve Özgürlükler Partisi 
    5. sıra: Sosyalist Güç Birliği İttifakı 
    6. sıra: Genç Parti 
    7. sıra: Memleket Partisi 
    8. sıra: Cumhur İttifakı 
    9. sıra: Emek ve Özgürlük İttifakı
    10. sıra: Büyük Türkiye Partisi 
    11. sıra: Adalet Birlik Partisi 
    12. sıra: Anavatan Partisi 
    13. sıra: Yenilik Partisi 
    14. sıra: Halkın Kurtuluş Partisi
    15. sıra: Milli Yol Partisi 
    16. sıra: Vatan Partisi
    17. sıra: Güç Birliği Partisi 
    18. sıra: Millet İttifakı
    19. sıra: ATA İttifakı
    20. sıra: Bağımsız Türkiye Partisi

İttifakların kendi içindeki sıralamaları:

Ata İttifakı

Zafer Partisi – 2. sıra
Adalet Partisi – 1. sıra

Cumhur İttifakı

Büyük Birlik Partisi (BBP) – 1. sıra
AK Parti – 2. sıra
Yeniden Refah Partisi (YRP) – 3. sıra
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) – 4. sıra

EMEK ve Özgürlük İttifakı

Yeşil Sol Parti – 1. sıra
Türkiye İşçi Partisi (TİP) – 2. sıra

Millet İttifakı

Gelecek Partisi – 1. sıra
Demokrat Parti (DP) – 2. sıra
Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) – 3. sıra
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) – 4. sıra
İYİ Parti – 5. sıra

Oy pusulalarının basımına ise 19 Nisan’da başlanacak

Cumhurbaşkanı seçimi için oy pusulalarının basımına 12 Nisan’da, milletvekili seçiminde kullanılacak oy pusulalarının basımına ise 19 Nisan’da başlanacak.

Siyasi partiler listelerini 9 Nisan’a kadar teslim edecek

İttifaklar ve siyasi partiler, milletvekili aday listelerine ilişkin çalışmalarını 9 Nisan Pazar gününe kadar tamamlayacak.


Hazırlanan milletvekili aday listeleri saat 17.00’ye kadar YSK’ya teslim edilecek. Bağımsız milletvekili adaylığı başvurusu için de son gün yine pazar günü olacak. Yüksek Seçim Kurulu aynı gün partilerin aday listelerini incelemeye başlayacak. 19 Nisan’da da Yüksek Seçim Kurulu milletvekili kesin aday listelerini ilan edecek.

Gümrük kapılarında ve yurt dışında oy verme işlemi

Gümrük kapıları ile yurt dışında oy verme işlemi ise 27 Nisan’da başlayacak.

Aday listelerinin YSK’ya sunulması için son gün 9 Nisan

Siyasi partilerin 14 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’ne katılacakları milletvekili aday listelerini Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) teslim etmeleri için belirlenen süre 9 Nisan saat 17.00’de dolacak.

YSK’nin seçim takvimi işlemeye devam ediyor. Takvime göre siyasi partilerin milletvekili aday listelerini 9 Nisan saat 17.00’ye kadar YSK Başkanlığına sunması gerekiyor.

Bu kapsamda şu ana kadar Milliyetçi Hareket Partisi, Türkiye Komünist Partisi, Halkın Kurtuluş Partisi ve Millet Partisi milletvekili adaylarına ilişkin listeyi YSK’ye sundu.

Resmi Gazete ve illerde ilan edilecek

Teslim edilen listeler YSK tarafından incelenmeye başlanacak, eksiklik bulunması halinde bunların tamamlanması için ilgililere 14 Nisan’a kadar süre tanınacak. Ardından geçici aday listeleri 15 Nisan’da, kesin listeler ise 19 Nisan’da ilan edilecek.

Siyasi partilerin seçim çevreleri itibarıyla milletvekili kesin aday listeleri ile bağımsız adaylar, radyo, televizyon, Resmi Gazete ve illerde ilan edilecek.

Seçmenlere iki ayrı oy pusulası verilecek

14 Mayıs’taki seçimlerde, seçmenlere verilecek iki oy pusulasından biri cumhurbaşkanı seçiminde kullanılacak. Bu oy pusulasının en üst kısmında “Cumhurbaşkanı Adayları” başlığı bulunacak.


İkinci oy pusulasında ise seçmenler milletvekili adaylarına oy verecek. Seçmenler, hem cumhurbaşkanına hem milletvekillerine yönelik tercihte bulundukları iki ayrı oy pusulasını aynı zarfa koyarak sandığa attıktan sonra oy verme işlemini tamamlayacak.

Seçim anketi: İlk turda kazanan yok, ikinci turda büyük fark!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.