Zihin okuma gerçek mi oluyor? Yapay zeka beynin gördüğü bir görüntüyü yeniden üretti

Zihin okuma gerçek mi oluyor? Japon bilim insanları geliştirdikleri yeni yöntemle önceden eğitilmemiş yapay zeka aracılığıyla beynin gördüğü bir görüntünün yüksek çözünürlüklü bir kopyasını üretmeyi başardı. Çalışmayı yürüten Yu Takagi, “Böylesi bir sonucu beklemiyorduk” dedi.

yapay zeka zihin okuma

Japonya’daki Osaka Üniversitesi’nde sinirbilim alanında çalışmalar yürüten Doç. Dr. Yu Takagi ve Prof. Shinji Nishimoto, yapay zeka teknolojisini kullanarak bir insanın gördüğü görüntüyü beyindeki aktiviteyi ‘okuyarak’ resmetmeyi başardı.

Takagi ve ekibi bir MR (Manyetik Rezonans Görüntüleme) makinesinin içindeyken yaklaşık 10 bin görüntü gösterilen deneklerin beyinlerindeki aktiviteyi analiz etmek için yapay zekadan yararlandı.


Ekip, 2022’de Almanya’da geliştirilen bir ‘derin öğrenme’ ve yapay zeka modeli olan Stable Diffusion’dan (SD) faydalandı. Deneklerin beyin aktivitesini okunabilir bir formata ‘çevirmek’ için basit bir model oluşturan bilim insanları daha sonra SD ile orijinallerine şaşırtıcı derecede benzeyen yüksek kaliteli görüntüler üretmeyi başardı.

Çalışma sırasında deneklerini 40 saat süreyle bir MR cihazında tutmak zorunda olan bilim insanları bu durumun yarattığı zaman kaybı ve maliyet artışına dikkat çekti. Ancak Doç. Dr. Yu Takagi şu anda görüntüleme teknolojilerinin elektriksel sesler aracılığıyla yapılabildiğini hatırlattı.

“Delirdiğimi düşündüm”

“Yapay zeka tarafından oluşturulan ilk görüntüleri gördüğüm zamanı hala hatırlıyorum” diyen 34 yaşındaki bilim insanı, ‘Delirdiğimi düşündüm’ dedi. “Banyoya gittim ve aynada kendime baktım, kendi yüzümü gördüm” ve “Tamam, bu normal dedim” diye konuştu. Deneklere gösterilen görüntülerin yapay zekaya önceden tanıtılmadığını veya herhangi bir şekilde bu yönde eğitilmediğini hatırlatan Takagi, “Böylesi bir sonuç beklemiyorduk” dedi.


takagi
Sol sütundaki görseller, beynin gerçekte gördüğü. Sağındaki diğer üç sütun ise yapay zekaların beynin gördüğüne dayanarak resmettikleri.

“Zihin okuma için henüz çok erken”

Başarılı sonuçlara rağmen, çalışmalarının ‘zihin okuma’ anlamına gelmediğinin altını çizen sinirbilimci, “Hayal ettiklerimizi veya rüyalarımızı deşifre edemiyoruz ve şu an için bunun yapılabileceğini düşünmek bile iyimser” yorumunu yaptı.

Takagi ve Nishimoto’nun araştırması, yapay zeka çalışmaları alanında yaşanan baş döndürücü gelişmelere önemli bir katkı sundu. Veri analiz şirketi Altmetric’e göre ikilinin çalışmaları bu alanda yapılan 23 milyondan çalışma arasında atıfta bulunulan ilk yüzde1’lik dilimde yer alıyor. Çalışma ayrıca, sinirbilim alanındaki önemli atılımları gündemine alan ve haziran ayında yapılacak ‘Bilgisayarla Görme ve Örüntü Tanıma Konferansı’na (CVPR) kabul edildi.

Çalışmalarının sonuçları konusunda temkinli olmayı tercih eden Takagi ve Nishimoto, her şeye rağmen gelecek için önemli bir potansiyelin ortaya çıktığı görüşünde. Takagi, yapay zeka teknolojisinin önünün açık olduğunu düşünse de ‘beyin teknolojileri’ konusunda “henüz iyimser olmadığını” ifade etti.



Kaynak: 

Yumruğunuzu nasıl sıkıyorsunuz? Kişilik Testi


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.