CHP’nin milletvekili sandalye sayısı geçen dönemin altında kaldı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), geçen seçimlere göre milletvekili sandalye sayısını 21 arttırdı. Ancak DEVA 13, Gelecek ve SP de 10’ar olmak üzere CHP listelerinden toplam 33 vekil çıkardı. Bu vekillerin gitmesiyle CHP’nin sandalye sayısı geçen dönemin altında kaldı.

CHP milletvekili sayısı

DEVA, SP, Gelecek ve DP’li isimlerin yer aldığı ortak listeyle seçime giren CHP Meclis’e 167 milletvekili getirebildi. Böylece geçen seçimlere göre milletvekili sayısını 22 arttırdı. Ancak, ittifak ortağı partilerin milletvekillerinin yeni yasama döneminde ayrılıp kendi partilerine geçişleriyle CHP’nin milletvekili sayısının geçen dönem 146 olan sayının altında kalacak.

33 vekil ayrılacak

CHP sıralarından DEVA 13, Gelecek ve SP de 10’ar olmak üzere toplam 33 vekil çıkardı. Böylece CHP’nin vekil sayısı 135 olacak. İYİ Parti ise geçen dönemki oy oranını korurken vekil sayısını 1 arttırarak 44’e çıkardı.


İyi Parti bir vekil artırdı

İYİ Parti, 24 Haziran 2018 seçimlerinde aldığı yüzde 10 oy oranı ile 43 milletvekilini TBMM’ye getirmişti. 4 milyon 959 bin 403 seçmen 2018 seçimlerinde İYİ Parti’yi desteklemişti. İYİ Parti, bu seçimde ise kesin olmayan sonuçlara göre yüzde 9.87 oy oranına ulaşarak 44 milletvekilini Meclis’e göndermiş oldu.

Başkanlık Divanı’ndaki 15 kişiden üçü Meclis’e giremedi

Milletvekilliği aday listesinde yer alan Başkanlık Divanı’ndaki 15 kişiden üçü Meclis’e giremedi. Kadın Politikaları Başkanı Ünzile Yüksel, Eğitim Politikaları Başkanı Sevinç Atabay ve Hukuk ve Adalet Politikalar Başkanı Bahadır Erdem, Akşener’in seçilemeyen kurmayları oldu.

Partilerin Meclis’teki koltuk sayısı nasıl değişti?

2018’deki milletvekili seçim sonuçlarına göre AKP yüzde 42,56 oy oranıyla parlamentoda 295 sandalye kazandı. 14 Mayıs 2023 seçimlerinin henüz resmileşmeyen sonuçlarına göre AKP’nin oy oranı yüzde 35,40 olurken, parlamentodaki sandalye sayısı 266 oldu.

T24‘ün derlediği sonuçlara göre CHP 2018 yılında yüzde 22,65 oy oranıyla 146 vekil çıkarırken, bu yıl yüzde 25,37 oy oranı ile 168 milletvekili çıkardı.

2018 seçimlerinde yüzde 11,10 oy oranıyla 49 vekil çıkaran MHP, bu yıl yüzde 10,06 oranında oy aldı ve vekil sayısını 51’e yükseltti.


HDP yüzde 11,70 oy oranıyla 67 vekil çıkarırken, kapanma riskine karşı çatısı altından girdiği Yeşil Sol Partisi’nde yüzde 8,77 oranında oy alarak koltuk sayısını 62’ye düşürdü.

İYİP‘in ise yüzde 9,96 olan oy oranı aradan geçen 5 yılda yüzde 9,84’e geriledi. İYİP, sandalye sayısını 1 artırarak 44’e yükseltti.

2018 seçimlerinde Saadet Partisi yüzde 1,34, HÜDA PAR yüzde 0,31 oy oranı ile milletvekili çıkaramamıştı.

Bu yıl seçime CHP’nin listelerinden giren Saadet Partisi, 10 milletvekili ile Meclis’e girdi. AKP listelerinden seçime giren HÜDA PAR da Meclis’te 3 vekille yerini aldı.

Bu yıl seçime ilk kez giren ve Cumhur İttifakı ortağı olan Yeniden Refah Partisi de yüzde 2,85 oranında oy alarak 5 milletvekili ile Meclis’e girdi.

TİP yüzde 1,7 ile 4 milletvekiliyle meclise giren bir diğer parti oldu.


Yüzde 1 oy alan Büyük Birlik Partisi de vekil çıkaramadı.

Astroloji: 15 – 21 Mayıs haftalık burç yorumları


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.