Her yıl İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlediği zirveyle bilinen Dünya Ekonomik Forumu (World Economic Forum / WEF) bir rapor yayımlayarak iş piyasasının geleceğine ışık tuttu. Buna göre 4 yıl içinde 83 milyon kişilik meslek ortadan kalkacak, ancak 69 milyon yeni iş yaratılmış olacak. Teknoloji çağında Hindistan parlayan yıldız konumunda. İşte rapordan öne çıkan başlıklar:
Dünya Ekonomik Forumu (WEF) raporu, dijital devrimin, dijital ticaret alanındaki istihdam artışı üzerinde en büyük olumlu etkiye sahip olacağını iddia ediyor.
Teknoloji ve dijitalleşmenin hem yeni iş sahaları yarattığı hem de eskilerini yok ettiği vurgulandı. Çevre dostu bir ekonomik modelin oluşturulmasını öngören yeşil dönüşüm, ekonomik büyümenin yavaşlığı, yüksek enflasyon ve tedarik kıtlığı çalışanlara sorun yaratacak faktörler arasında sayıldı.
Yapay zeka ve dijitalleşmeyle birlikte bir çalışanın becerilerinin yarısına yakınını güncellemesi gerektiğinin altı çizildi.
İşverenler arasında yapılan ankete dayanan rapora göre, gelecek 4 yıl içinde işlerin dörtte birine yakınının değişmesi bekleniyor.
83 milyon kişilik meslek ortadan kalkacak!
2027’de 69 milyon yeni iş yaratılmış olacakken 83 milyon kişilik meslek ortadan kalkacak. Bu durum, dünya genelindeki istihdamın yüzde 2 azalması anlamına geliyor.
Bankada çalışmak, sekreterlik ve kasiyerlik gibi ofis işleri, en hızlı yok olacaklar arasında gösterildi. Yapay zekada makine öğrenimi ve sibergüvenlik uzmanlarına talebin artacağı belirtildi.
İşlerin Geleceği adını taşıyan rapor, 11 milyonu aşkın işçinin çalıştığı yaklaşık 800 şirketten alınan bilgilerle hazırlandı.
WEF Genel Müdürü Saadia Zahidi raporla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı:
Hükümetler ve iş yerleri eğitim, yeni beceriler kazandırma ve sosyal yardım yapılarıyla yatırım yaparak geleceğin işlerine doğru dönüşümü desteklemeli.
Bir teknoloji çağı
Dünyada birkaç devrim oldu ve bazıları iş kayıplarıyla sonuçlanırken, bazıları da istihdam yaratılmasına yol açtı.
ChatGPT gibi web sitelerinin ortaya çıkmasına neden olan yapay zeka gelişmeye devam ettikçe, bazı insan uğraşları ortadan kalkacak. Bu devrim, Gutenberg basınından Google’a kadar her devrimle karşılaştırılabilir.
Goldman Sachs‘a göre, en yeni nesil yapay zeka dünya çapında 300 milyon kadar tam zamanlı işi otomatikleştirebilir.
Hindistan parlak bir nokta olmaya devam ediyor
Hindistan, Brezilya ile birlikte, toplumsal refah ve sosyal hareketlilik için gerekli olan bakıcılık, öğretmenlik ve sağlık hizmetleri gibi sosyal mesleklerin o zamandan beri sosyal olmayan işlere göre daha yavaş büyüdüğü yedi ülkeden biri.
Hindistan’daki işverenler, küresel olarak yüzde 23 olan ve büyük ölçüde eğilimle uyumlu olan, ülkedeki yüzde 22’lik iş değişikliği öngörüyor. Hindistan’daki özel sektör, iş yaratma veya sürdürme becerisine güveniyor.
WEF analizine göre, yeni teknolojilerin daha fazla kabul görmesi (yüzde 59), dijital hizmetlere erişimin artması (yüzde 55) ve ESG normlarının genişletilmiş uygulamalarının tümü, artan istihdam yaratımına katkıda bulunacak.
Veri analistleri ve bilim insanlarının yanı sıra yapay zeka ve makine öğrenimi uzmanları da Hindistan’ın endüstriyel dönüşümünde en önemli rolleri oynayacak. Ek olarak, yeniden beceri kazanma söz konusu olduğunda odaklanılan iki ana alan yapay zeka ve analitik düşünme.
WEF tarafından sorgulanan kuruluşlara göre, 2027’de yetenek tahmini söz konusu olduğunda, yüzde 39’u yetenek durumunun önümüzdeki beş yıl içinde kötüleşeceğine, yüzde 34’ü ise düzeleceğine inanıyor.
Potansiyel işverenler, işçi eksikliğinin ve beceri eksikliğinin dönüşümün önündeki en büyük engeller olduğunu açıkça belirtiyor. Bugün işçilerin yalnızca yarısının yeterli eğitim fırsatına erişimi var, ancak 2027’de 10 çalışandan 6’sının eğitime ihtiyacı olacak.
Kaynak: Independent Türkçe, Reuters, Telegraph